Държавата дължи милиони на съкратени полицаи

МВР се надява да им ги изплати до края на следващата година
24 сеп 2010 14:18,
53
Държавата дължи милиони на съкратени полицаи
Снимка: БГНЕС

Общо 42 милиона лева дължи държавата на уволнени служители на МВР и ДАНС. Сумата стана ясна по време на петъчния парламентарен контрол. Съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов зададе въпрос към вътрешния министър Цветан Цветанов, защото по думите му „неудовлетворените служители създават рискове за националната сигурност”.

От отговора на Цветанов отново пролича задълбочаващият се конфликт между ГЕРБ и десните. Вътрешният министър се върна години назад – в края на мандата на Костов служителите на МВР били над 64 000, докато днес вследствие на проведените реформи по щат те са 58 180.

Сега, при напускането на МВР и ДАНС, служителите с максимален стаж получават накуп 20 брутни заплати плюс пари от натрупаните отпуски.

Затова задълженията само към бившите служители на МВР са 30 милиона и 600 хиляди лева. Към тези на ДАНС – още 12 милиона.

Цветанов се заяде със „Синята коалиция”, припомняйки тяхната теза, че бюджетът на МВР е твърде висок и трябва да бъде намален заради кризата. „Това щеше да ни затрудни още повече заради кризата, благодаря на онези народни представители, които гласуваха това да не стане”, обърна се към Иван Костов вицепремиерът.

Костов похвали тенденцията служителите на МВР да намаляват, но по отношение на бюджета на институцията посочи, че той е около 1 милиард лева.

Според Цветанов обаче парите на ведомството му не са „гигантски” и коригира Костов – бюджетът за 2010 година е 950 милиона лева. Срещу тази сума службите за сигурност работели по-добре от всеки друг момент през последните 20 години.

В кулоарите Цветан Цветанов уточни, че стремежът е натрупаните задължения към бившите служители от системата за сигурност да бъдат изплатени до края на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
9
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Ами щом държавата не се е изплатила на време трябва да изплати и лихвите за закъснението на тези задължения
9
3
 
12
 
! Отговори
българка преди 13 години
Исках да кажа че държавата трябва да е майка на всички българи. А то взе че ме наплю полицай, дето все пак има сигурна работа,пари и власт че да ми каже....а, я да видим тука, нещо не е наред...И аз да се гъна като нещо си, само защото не съм искала, или не съм била благонадеждна да стана такава....
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Първиа коментар да се чете 100000
7
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 13 години
Лала и Гиргина:)))
6
1
 
14
 
! Отговори
Цвъчко преди 13 години
За да реализираме икономии,за полицейски кучета вместо немски овчарки ще използуваме пудели...
5
3
 
26
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Държавата дължи милиони на полицаи, милиарди на бизнеса, милиони за осигуровки.... Държавата дължи, но не прави нищо, за да промени това. И още по-лошо - за нея това не е проблем, напротив ако ти дължиш на държавата запор на заплатата ще ти направят, съдия изпълнител в къщата ще ти влезе и какво ли още не. Но щом е държавата - нямала пари! Че и ние нямаме пари, че и безработните ги задължават да плащат осигуровки,но .... Пълни некадърници и лапачи на едро се оказаха тези!
4
3
 
22
 
! Отговори
Policai преди 13 години
Държавата е мащеха на всички българи без ***. Има да дава, но първо ще взема.... нови кредити! Дето ще ги връщаме пак ние а Бойко Тиквата ще ги усвои само! :Х
3
8
 
5
 
! Отговори
българка преди 13 години
Държавата е майка на всички българи.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
неудовлетворените служители създават рискове за националната сигурност.защо са отмъстителни
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво за 10 години - 5000 съкратени , а армията от 10000 е вече 30 000 и тепърва предстоят съкращения браво