Млади учени скандираха: "Дянков в неплатена!"

На протест те поискаха 5% от БВП за образование, 1% - за наука
Обновена: 13 окт 2010 16:15 | 13 окт 2010 16:15,
170
Млади учени скандираха:  "Дянков в неплатена!"
Снимка: БГНЕС

5% от БВП през 2011 г. да се отделят за образование, а 1% – за наука. За това настояха на протест млади учени.
Протестът за повече средства за наука за следващата година от предвидените 0,2 на сто от БВП беше организиран от "Когито", от Гражданското движение за защита на науката и образованието и от Синдикалния академичен съюз в БАН.

Пред Министерството на финансите протестиращите скандираха: "Дянков – в неплатена".

В момента в много от институтите на БАН учените са по няколко дни в месеца в неплатен отпуск заради недостиг на средства. Основното искане на протестиращите беше ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания и науката и образованието да станат приоритет.

Част от протестиращите преминаха по централните улици на София със завързани ръце на въже, на което висяха плакати с надписи "Без наука няма сполука", "Искаме  това, което ни е взето".

Шествието на младите учени започна от градинката пред Софийския университет и достигна до Народното събрание, Министерския съвет, министерствата на образованието, младежта и науката и на финансите, където бяха внесени исканията на протестиращите.

Участниците в протеста не бяха единни в своите искания – от "Когито" настояваха за един процент за наука за 2011 г., а от Синдикалния академичен съюз – за 0,4 на сто от БВП през 2011 г., като до 2020 г. да се постигне един процент от БВП. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: протестмлади учени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
5
 
2
 
! Отговори
ШОПОВ преди 13 години
ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СКАНДИРАТ! ТЕ ТОВА УМЕЯТ! ЩО И НА МАНИФЕСТАЦИЯ ДА НЕ ИЗЛЯЗАТ?!?! А ИНАЧЕ СА УЧЕНИ ,КОЛКОТО Я СЪМ ПИЛОТ!ЩО НЕ КАЖАТ С КАКВО СА ПОЛЕЗНИ НА ОБЩЕСТВОТО ТИЯ ПРОИДОХИ , АМИ САМО ОБЯСНЯВАТ ОБЩЕСТВОТО КАКВО ИМ Е ДЛЪЖНО.
164
2
 
1
 
! Отговори
Безанонимен преди 13 години
Абе, образ, поне да беше казал нещо в изказването си, вместо жалки опити да се самовеличаеш. Кой пък го интересува какво работиш (или какво наричаш работа).... Само едно е ясно - не си това, дето се опитваш да се изкараш, дори Czech не пишеш както трябва. Жал ми е за такава смяна, която би имала началник като тебе :)))
163
1
 
3
 
! Отговори
Good news преди 13 години
Добрата новина е, че заболяването на Дянков е лечимо. Лошата новина е, че не ще да се лекува.
162
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
:)) ***. Мисля това да ти е последният пост тук
161
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Младите няма какво да научат от номенклатурчиците- учени, които управляват. Пък и заплати не им дават, трябва все сами да бъхтят и да ги използват за бачкане. А някои защити нарочно се спират, за да се използва колкото с еможе младия, че може да забегне.
160
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проблемът на БАН не е, че не се прави наука. Проблемът е, че повечето ръководители не се интересуват от наука. Съботинов доказа, че това не се отнася за него. Но старите трикове на соц. номенклатурчиците-работят и на тях им харесва да няма развитие и изкуствено го задържат, за да докретат по пенсиика. А след тях и потоп. И ако младите им играят по свирката - ок. Ако не - пречат, това е. Няма почтенност към младия човек в БАН, поне не видях това за толкова година. Само са използвани
159
2
 
1
 
! Отговори
PSSI преди 13 години
Добре, Умнико, гледай по-бързичко да се изнесеш оттук - темата не е за теб
158
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това което намерих, драги ми *** е, че 'учени' от БАН от около 40 години насам си присвояват чужди постижения.
157
0
 
3
 
! Отговори
PSSI преди 13 години
Ако питаш мен, най-добре е учените от БАН да не преподават, а да си гледат другата работа
156
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 154: дублирането е в голяма част от тематиката и в направленията. А учените от БАН биха могли да преподават в университетите, вместо да организират самостоятелно обучение, както прави напр. икономическият институт, но не само той.
155
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има Институти, където има деца на бивши величия и номенклатурата е много силна
154
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добре де, тези Институти, които получиха оценки А , наистина са добри, но тези с по-ниските оценки не са добре. Даже някои използваха постиженията на учените навън и ги представиха за свои, а сега гонят учени на специализации. Вместо да ги поканят или да организират нещо. Не, върхушката - вече коли и беси.
153
0
 
0
 
! Отговори
PSSI преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

до Анонимен #155Аз мога да те информирам. Е, щом не можеш да ползваш търсачки като Google, ще ти направя 10 % отстъпка от цената за информацията. Ако си мадама - може и допълнителна отстъпка (но само, ако си струва)
152
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Знаем да, някои от тях преподават и по 19 часа на ден.
151
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ни информирате за някакво постижение на банаджиите през последните 40 години ?
150
0
 
0
 
! Отговори
PSSI преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

До #147 и #149 (които са май едно и също лице):За какво дублиране говориш, Пенке? Университетските преподаватели, моите уважения, имат ограничено време да провеждат научни изследвания. Времето им не стига, толкова са претоварени с преподаване, че не могат да си вдигнат главите. Затова, обстоятелството, което смяташ за "дублиране", работи много добре, понеже може да се реализира ползотворно сътрудничество с техни колеги от БАН. Ясно ли ти е? - Ако не питай за допълнителни разяснения... :)
149
11
 
2
 
! Отговори
Mitko преди 13 години
"Братя Георгиеви създадоха СУ затова за да се съдаде държава...". Значи през лето господне 681 братя Георгиеви създадоха СУ, около него се създаде Софийското княжество и след това се създава държава....Ех, тези болни софийски мозъци, които си мислят, че всичко се върти около тях и университетите в България са СУ, УНСС и НБУ.
148
0
 
0
 
! Отговори
PSSI преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Безсмислено се харчат не парите, отпускани за наука. Безсмислено се харчат парите за "операциите" и "присъствието" на българските наемници в Афганистан,Ирак и др. "Управниците" ни много бързо забравиха и далаверите в Мин.на отбраната и Мургина в НАП, където изтекоха немалко милиони.Интересно какви суми се отпускат за т.нар. "научно-изследователска работа" в Академията на МВР?
147
0
 
11
 
! Отговори
Много се притеснявам преди 13 години
Нямаме пари за наука и образование, но пък имаме за МеВеРе... Ние ще ли излизаме от криза, ще ли се развиваме като европейска държава и народ, или ще имаме гражданска война, че нещата са такива в България? Много се притеснявам, защото МВР-то е много, а образованието и науката - хич. Не е на развитие и граждански мир този Дянковизъм. Прочее, не му давам на Дянков неплатен отпуск, а отпускното.
146
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
149-Ти дали можеш да четеш! Знаеш ли какво е 5% за образование и 1 % за наука:)))) Дали има разлика между наука и образование:)))))) За теб сигурно е едно и също:))