Млади учени скандираха: "Дянков в неплатена!"

На протест те поискаха 5% от БВП за образование, 1% - за наука
Обновена: 13 окт 2010 16:15 | 13 окт 2010 16:15,
170
Млади учени скандираха:  "Дянков в неплатена!"
Снимка: БГНЕС

5% от БВП през 2011 г. да се отделят за образование, а 1% – за наука. За това настояха на протест млади учени.
Протестът за повече средства за наука за следващата година от предвидените 0,2 на сто от БВП беше организиран от "Когито", от Гражданското движение за защита на науката и образованието и от Синдикалния академичен съюз в БАН.

Пред Министерството на финансите протестиращите скандираха: "Дянков – в неплатена".

В момента в много от институтите на БАН учените са по няколко дни в месеца в неплатен отпуск заради недостиг на средства. Основното искане на протестиращите беше ГЕРБ да изпълни предизборните си обещания и науката и образованието да станат приоритет.

Част от протестиращите преминаха по централните улици на София със завързани ръце на въже, на което висяха плакати с надписи "Без наука няма сполука", "Искаме  това, което ни е взето".

Шествието на младите учени започна от градинката пред Софийския университет и достигна до Народното събрание, Министерския съвет, министерствата на образованието, младежта и науката и на финансите, където бяха внесени исканията на протестиращите.

Участниците в протеста не бяха единни в своите искания – от "Когито" настояваха за един процент за наука за 2011 г., а от Синдикалния академичен съюз – за 0,4 на сто от БВП през 2011 г., като до 2020 г. да се постигне един процент от БВП. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още по темата: протестмлади учени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нашата академия дублира университетите - има институти по всичко, които има и в университетите. В чужбина - САЩ, Франция, Германия, Великобритания академиците са университетски преподаватели, които имат високи постижения. Германският институт Макс Планк е пример за това.У нас комунистическите креатури настояват да дублират, а за това да им се дадат 5 %. А ярък техен представител е младият манипулатор Лафчиев
144
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Abe science, кой от БАН ще даде на студен да направи откритие? Това са нереални неща. Ако сложи няколко дядковци до него- може и да мине. Ама защо да бачкам за дядковците с тази ниска заплата, като те не бачкат за мен. Не ми дават нищо- само защото съм на държавна работа и те са шефове - бачкане за тях и ниска заплата - без да ти дават нищо, даже няма и компютър да ти дадат .
143
9
 
3
 
! Отговори
пенка преди 13 години
без да подценяваме хората от БАН, все пак да не забравяме, че е голямо разточителство академията да има институти по всичко, което се среща и в университетите. БАН дублира университетите в много отношения и пилее пари! Всъщност в чужбина - САЩ, Франция, Германия, Великобритания, членовете на академиите работят в университетите и за високите им постижения са избрани в академията. Смисълът на академията е другКомунистическите креатури, вкл. Лафчиев, поддържат стария модел по обясними причини.
142
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
направо да си ходи този ***.такова мамата на цялата държава.
141
5
 
1
 
! Отговори
А обратното? преди 13 години
Плазмения панел не е изобретен от PANASONIC!!! Питай някой Български "ПРОФЕСОР" кой го е изобретил! Аз нямам желание да ти казвам. В Бг и в София и във Варна има специоналност "Радиотехника и телевизия". Питай ги онези там преподаватели, професори и учени за плазмените телевизори, да видим какво ще ти кажат!
140
3
 
2
 
! Отговори
гей парад преди 13 години
"Българска академия на науките 1869". Браво на тях, толкова стари и все още можещи!
139
1
 
2
 
! Отговори
един там преди 13 години
хахахахахахахахахахахахахаха :)))))))))))))))))))))))))))))
138
1
 
13
 
! Отговори
Мистър Планета преди 13 години
До чалгарите, които обичат канал Планета и ракията. Неможе само с това да се живее. Има хора които могат да ви направят живота по-добър, ако има условия да развиват наука.
137
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как какво? Опропастил е PANASONIC:))))))))))))))
136
2
 
10
 
! Отговори
БГ-то преди 13 години
Науката е скъпо за удоволствие според глупавите хорица и ненужна. Кажете ми защо кмунистите който са хитреци, осъзнаваха необходимостта от науката за да сме конкурентно способна нация. Без наука ше умрем като нация. Само с пияници и чалгари нестава нация. Ако няма наука няма държава. Братя Георгиеви създадоха СУ затова за да се съдаде държава.
135
0
 
5
 
! Отговори
един там преди 13 години
До 127-ми: Ти като си минавал от първи във втори клас едно време, баща ти попита ли те колко пари ще можеш да вкараш в семейния бюджет през новата учебна година? Можел е дори да те спре съвсем от училище... цяла година само пари е трябвало да наливат в тебе.. и после кво...?
134
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пък аз се чудя защо моят PANASONIC не работи и е с реноме на класен ***:) То и там имало българи:)))))))))
133
2
 
3
 
! Отговори
science преди 13 години
И плазмата я е открил Панасоник, а ;) за печалбичка. Не сравнявай праскови с метеорити, че спорът ти е загубен предварително.
132
3
 
5
 
! Отговори
Митко преди 13 години
Някой може ли да каже с какво се занимава т. нар. НАЦИОНАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ ПО КОМПЮТЪРНА ВИРУСОЛОГИЯ, че от смешния отчет на БАН за 2009 г. нещо не се разбира. Конкурира Касперски ли, или преписва антивирусни както по времето на Веселиу Бончев?
131
4
 
0
 
! Отговори
А обратното? преди 13 години
"Като някакъв селски бакалин." Селски бакалин е добре- продуктивна професия е!!!За разлика от Бг учен- доказано дългосрочно непродуктивен. Не си прави къси съединения с непознати като ми пишеш за NOKIA и PHILIPS, защото не си на ниво ама ИЗОБЩО!!! Аз си работя в PANASONIC AVC Network Czesh като началниК смяна в лабораторията за тестове на plazma TV шаси GP12. Като не му разбираш не пиши ПРОСТОТИИ!!! В този свят или си продуктивен или НЕ!!!
130
0
 
4
 
! Отговори
science преди 13 години
Трети въпрос е колко студенти ще бъдат включени в изследвания, които се провеждат на световно ниво, със свястна апаратура - ето ти файда и за образованието. . Един от тях ще измисли нещо някога, но няма да е така скоро както ти се иска. Други ще отворят фирми като завършат (ако държавата спре да затиска наукоемкия бизнес), и ще правят БВП.
129
1
 
0
 
! Отговори
бай Бай преди 13 години
Личи си, че си от бан.
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не неплатена,а с еднопосочен билет за Америка, нали там са му и имотите и банковите сметки.Що дири тука.
127
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей брато много си ларж! Аз предлагам 0% за образование и наука. Да хващат всички мотиката и да заминавата на полето! Там оценката е безпристрастна-окопал 1 декар-1лв.,обрал 1 кг ябълки-0,20ст,все пак те тежат повече и бързо се берат:)Децата няма да ходят на училище,защото при нулев бюджет за образование няма къде!Така ще почнат от ранна детска възраст да трупат стаж за пенсия!Стажът за пенсия ще се дигне на 50г.Така бюджета е на 6-ца! Дори НОИ ще се оправи и няма да има дефицит!
126
0
 
5
 
! Отговори
science преди 13 години
нема да те светкам какъв е нормалния процент успешни проекти по света, но БВП-то ти любимо ще нарастне най-малкото от закупуването на разни апаратури и други, предимно от български представители на фирми. Хем икономиката ще се врътка, хем ДДС ще си прибере държавата, хем хляб се осигурява на бизнеса. И това е НАЙМАЛКОТО, което ще допринесе за БВП-то. Отделен въпрос е срокът, който поставяш за резултат, от което личи какъв лаик доморасъл икономист си