Студенти от няколко ВУЗ-а излизат на протест

Искат спешно финансиране за университетите
Обновена: 28 окт 2010 09:04 | 28 окт 2010 07:31,
81
Студенти от няколко ВУЗ-а излизат на протест
Снимка: БГНЕС

Студенти от няколко университета излизат в четвъртък на протест в столицата. Шествието ще започне в 10 часа пред главния вход на НДК и ще продължи по бул. "Витоша", до Министерски съвет, където ще бъде връчена декларация с исканията на студентите.

В протеста ще участват и  преподаватели и служители от Софийския университет, НАТФИЗ, Национална художествена академия, Национална музикална академия, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национална спортна академия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, УНСС, ХТМУ, ВСУ.

Основно искане, което ще залегне в протестната декларация, е спешна финансова помощ за университетите, които са застрашени от преустановяване на учебната дейност през зимните месеци.

Студентите настояват и за сформиране на кръгла маса с участието на всички заинтересовани страни, на която да се обсъди и предложи цялостна стратегия за развитието на българското висше образование през следващите 15 години.

На основата на тези предложения при пълна прозрачност да бъде приет новият Закон за Висшето образование и това да стане не по-късно от 1 юли 2011 година, настояват протестиращите. 

Те искат още процентът от БВП за финансирането на българското висше образование да бъде не по-малко от 1,13% - средното ниво за страните от Европейския съюз.

Софийският университет готви протест и на 1 ноември. Преподавателите ще излязат с протестна декларация, която ще бъде представена от ректора проф. Иван Илчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
грамотен преди 13 години
До 65- ти си неграмотен и не можеш да даваш акъл ПРТЕСТИ, РОДОТЕЛИТЕ, разберЪт, всякАде, скАпо , откАде, накАде. Боже,боже колко простотия имало на този свят!!!!!!!
64
2
 
1
 
! Отговори
456 преди 13 години
Стига пртести студентите и родотелите им трябва да разберът ,че за да учиш се плаща държавата не и не трябва да ги издържа .на всякаде по света образованието е скапо , а тук искаме безплатно , общежитие без пари за по 25 лева. всичко да се плаща от народа откаде накаде .СТОП БРАВО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аре стига с това влизане, бе! Входът трябва да лесен, изходът- по-труден! навън също се записваш по документи или успех. Освен това познавам студенти влезли с 3 и станали прекрасни учащи, а зубрачи с 6 не знаят за какво става дума
62
2
 
1
 
! Отговори
dedo преди 13 години
Имало студенти? Тези от кой прием са: с приемния изпит, или след това от приема, на който можеше да влезе всеки?
61
0
 
0
 
! Отговори
Гошко преди 13 години
Получават мнооого повече, ти явно още си на студена вода!
60
3
 
1
 
! Отговори
az преди 13 години
Зор да влезнат в тия универитети, кой с пари, бутнати под масата, кой с друго...Приемат ги, висят по кафетата и накрая реват, че не могат да намерят работа по специалността...Това е при 90% от българския студент.Останалите 10% като завършат заминават по чужбината...
59
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами приемат ги като "курсанти", на следващата година, ако издържат матурата ги записват като "студенти", но не от 1-ви курс а от 2-ри. Ей така става!
58
1
 
2
 
! Отговори
Manuelche преди 13 години
Като няма парно - ще излезем във ваканция. А не десетки студенти самостоятелно да се пуснат във ваканция, защото били протестирали.Нали им видях протеста днес - събрали се, пийват биричка от двулитровките и пеят рок песни. И тук-таме като се присетят - подвикват. Всеки търси на баницата мекото. А като излезе бакалавър/магистър, иска веднага да го назначат шеф с хиляди левове заплата, служебна кола и голям отпуск. Ми... не става... Никъде по нормалния свят не става така...
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Къде ще учиш бе маце, като иде зима и няма пари за парно.
56
1
 
0
 
! Отговори
Manuelche преди 13 години
Сори на всички колеги-студенти, но това тяхното е безобразие.Докато някои от нас си ходят чинно на лекции, упражнения и стажове, те се мандахерцат. Нали, будалите нека си учат... После защо няма кадърни хора...
55
0
 
5
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
Ми кажи си и ти твоите искания, или те е страх, че като студентите протестират примадоната ББ ще се фръцне и няма да ни управлява вече.
54
0
 
1
 
! Отговори
Л преди 13 години
Европейския политехнически университет
53
6
 
3
 
! Отговори
реалист преди 13 години
"Те искат още процентът от БВП за финансирането на българското висше образование да бъде не по-малко от 1,13% - средното ниво за страните от Европейския съюз." Уважаеми студенти, всички хора у нас искат ВСИЧКО да бъде на средното ниво за страните от ЕС!!! Само, че ние просто сме НАЙ-БЕДНИТЕ в ЕС!!! Крайно време е да го осъзнаете...
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
голям праз.......повече от тях с там или с връзки или с рушвети,ако някой си мисли че е получил више с 2.99 ,аз такъв няма да го взема никога на работа, правилно е че трабва 5 г, стаж за да започнат работа и то на тези които са завършили най малко четворка, а тия с тройките е ясно че за нищо не стават.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
семестриалните вноски които студенти внасят в кое перо влизат?таксата която се внася за кандидат студент близо 80 лв....?такса общежитие на легло,а всъщност е мизерия?????
50
0
 
8
 
! Отговори
дон Корлеоне преди 13 години
Да няма конкурс за най-*** абревиатури на университети ?След П.У.....А в Перник сега и библиотекарския стана УБИТ...Впечатлен съм ...
49
0
 
2
 
! Отговори
Я преди 13 години
Дали ще се сетят да вземат кухненска посуда за озвучение на протеста?
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 55-събитията във Франция е добър пример...
47
0
 
3
 
! Отговори
Л преди 13 години
Хахахахах ти сериозно ли ?? Ми ако семестъра е 3000 $ като в прекрасния Пернишки .. трябва ли някой друг да те финансира ?
46
0
 
5
 
! Отговори
Ли преди 13 години
При станишев парно си имаше , и стипендии си имаше .. Защо ли не са протестирали ??

Спонсорирани публикации