Студенти от няколко ВУЗ-а излизат на протест

Искат спешно финансиране за университетите
Обновена: 28 окт 2010 09:04 | 28 окт 2010 07:31,
81
Студенти от няколко ВУЗ-а излизат на протест
Снимка: БГНЕС

Студенти от няколко университета излизат в четвъртък на протест в столицата. Шествието ще започне в 10 часа пред главния вход на НДК и ще продължи по бул. "Витоша", до Министерски съвет, където ще бъде връчена декларация с исканията на студентите.

В протеста ще участват и  преподаватели и служители от Софийския университет, НАТФИЗ, Национална художествена академия, Национална музикална академия, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национална спортна академия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, УНСС, ХТМУ, ВСУ.

Основно искане, което ще залегне в протестната декларация, е спешна финансова помощ за университетите, които са застрашени от преустановяване на учебната дейност през зимните месеци.

Студентите настояват и за сформиране на кръгла маса с участието на всички заинтересовани страни, на която да се обсъди и предложи цялостна стратегия за развитието на българското висше образование през следващите 15 години.

На основата на тези предложения при пълна прозрачност да бъде приет новият Закон за Висшето образование и това да стане не по-късно от 1 юли 2011 година, настояват протестиращите. 

Те искат още процентът от БВП за финансирането на българското висше образование да бъде не по-малко от 1,13% - средното ниво за страните от Европейския съюз.

Софийският университет готви протест и на 1 ноември. Преподавателите ще излязат с протестна декларация, която ще бъде представена от ректора проф. Иван Илчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
9
 
! Отговори
Гошко преди 13 години
Аз искам само да кажа, че много от държавните средсва се отклоняват и се усвояват от преподаватели и ръководства(така както лекарите правят със здравната каса) и университетите гледат на студентите като на овце, които дават мляко и вълна , почнаха и без да са изкарали матура да ги приемат за да имат бройка и държавна субсидия. Ама нищо нека протестират, ама не само за вузовете, ами за живота и бъдещето на младите хора в България.
44
1
 
7
 
! Отговори
к.КЪДЕ преди 13 години
КЪДЕ СА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕСИГУРНО ЩЕ СИ СПОМНИТЕ ,ЧЕ ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ПОЖАРНИКАРЯ ГИ ПОСЕТИ И ИМ ОБЕЩА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ. БЪДЕЩИ ИНЖЕНЕРИ НЕ ВЕРВАЙТЕ НА ТОЯ ЛЪЖЛИВ МИЛИЦИОНЕР, ЕЛАТЕ И ВИЕ НА ПРОТЕСТА. ТОВА БЕШЕ ПОРЕДНАТА ПР-АКЦИЯ НА БОКО-МУТРАТА ОТ БАНКЯ. НЕ СЕ БОЙТЕ КУЧЕТО ЦЕЦКО ЗАСЕГА НЕ Е НАСЪСКАНО СРЕЩУ ВАС, КАЗВАМ ЗАСЕГА , ЗАЩОТО ТО СИ БРАНИ ОТКРАДНАТИТЕ ИМОТИ И ПАРИ.
43
0
 
5
 
! Отговори
мелодия преди 13 години
Имат право , лошото е това,че улучиха първият сняг - трябваше денят им да е прекрасен / в емоционално отношение/ -----Той може пак да е прекрасен - пожелавам им да имат достатъчно поводи за това - успех
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази седмица от Студентския съвет са провели анкета сред колегите си. Според резултатите студентското мнение е разединено - голяма част искат да протестират, но една част от тях искат да протестират заедно с ръководството на университета срещу правителството, а другата по-голяма част искат да протестират както срещу управляващите, така и срещу университетското ръководство.Севов обясни, че при това положениеСтудентският съвет не може да подкрепи на нито една от двете страни
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Студентски съвет на Софийски университет ''Св. Климент Охридски'' поощрява правото на студентите да изразяват позиция по проблемите и да се включват в различни организирани форми на протест, но не застава зад предварително обявените искания на групата студенти, организатори на протеста проведен на 28.10.2010 г
40
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По цял свят, за да получиш качествено образование трябва да си плащаш. Но в България както обикновено сме наопаки, искаме качественото образование да е безплатно! Е щом искаме ще се седи без парно, вода и т.н. Нямали пари за по-високи такси, но като отидеш в Студ. град колко пари харчат само по заведенията! Българина като цяло знае само да се оплаква, но да не прави нищо по въпроса!
39
0
 
3
 
! Отговори
гацо преди 13 години
да живее пожарникарското училище.всички вуз ще фалират само то ще остане.защото днес пожарникар значи мин.предс.а инж. или фиолог нищо не значи.сори такива са времената и пожарникарите така мислят.сори
38
1
 
7
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
В някои малки населени места все още съществуват самодейни театри.За съжаление обаче са на издръжка само на общините,което е крайно недостатъчно. Браво на студентите.Трябва да се протестира,защото това некадърно управление на правителството на ГЕРБ обрича страната на неграмотност.На това висшето образование в България да не е достъпно за бедните.И искам да призова учените от БАН,подкрепете студентите,защото вашия протест ,който е след няколко дена е за същото,а то е :защитата на висшето образование.Ще помоля и студентите да подкрепят протеста на БАН.П.С: И изобщо защо двата протеста не се обединят в един.????Хора само със солидарност общите цели ще бъдат постигнати.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Грешиш, частните "Университети" са си чиста печатница на дипломи! За това им е лесно, не дават образование а раздават дипломи! Опитай да изброиш поне 20 уважавани люде с дипломи от тези повече от 20 "университета" получени за 20 години и ще видиш че съм прав!
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
на Общото събрание на БАНза протестен митинг-шествие,Уважаеми колеги учени и служители на БАН,Зложелателните и некомпетентни нападки и действия срещу научно-изследователския център на България (БАН) от страна на двойката Дянков/Игнатов не трябва да се търпят.Ние, представителите на академичната общност в Българската академия на науките, загрижени за пагубното състояние на българската наука, образование, култура и на духовност
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво, колеги! С вас сме!!!
34
0
 
6
 
! Отговори
any преди 13 години
До 14Ами какво общо да имат с теб като ти си на 50, а те на 20. Сигурно на техните години беше образец за подражание. Пред днешните студенти стоят много по важни задачи. Те са изправени пред дилемата дали да напуснат Родината или да останат тук, за да се борят с простотията българска, да създават семейства, да раждат деца, да ги възпитават.
33
1
 
6
 
! Отговори
завършил студен преди 13 години
Според мен да вземат да затворят половината паралелки и университети, да сменят ръководствата на останалите с КАЧЕСТВЕНИ преподаватели и практици и тогава ще се оправят нещата! Ректорите на университетите трябва да изхвърлят половината *** от преподавателските позиции за да се спре масовото затъпяване и умишлено спиране на прогреса в университетите! А знаете че когато трябва да се направи промяната - трябва да се почне от горе - от ректорите!
32
0
 
9
 
! Отговори
Браво студенти преди 13 години
Стига с тия славославяния на *** корумпираност и полуграмотност на управниците през изминалите двадесет години. Това са разбойници, които ограбиха цялата ни икономика, внушават гейдуховност върху целокупният Български народ. Цялата истина е, че интелектът на съвременният управник е на нивото на нулата, той само знае да граби, убива, краде. Нищо свястно. Браво на студентите. Браво, само така. Аман от изедници.
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ПОДКРЕПЯМ!!!
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе 14- стига с това "днешните студенти са...", "пък ние какви бяхме умни". Всяко поколение констатира нещо такова относно предишното. Днешните имат поне повече креативност, дори да им липсват други неща, както и са по- отворени и свободни в сравнение с предишните. Да не говорим, че не върви да плюеш колегите си
29
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на студентите. Трябва да се подкрепят от всички. Искат хората качествено образование.
28
0
 
26
 
! Отговори
Sram me e! преди 13 години
Поне правят нещо не като тебе да седят да ревът, че нямат пари и да се самосъжеляват! Дали 2.75 или 6 не е важно! Важното е, че си мислят за бъдещето. А това след време ще касае бъдещето и на децата ни.. Крайно време е да почнат стачките. Иначе тая държава няма да се оправи.
27
1
 
7
 
! Отговори
ceco консилтанта преди 13 години
ШАТ НА ПАТКАТА ГЛАВАТА,време е някой да изхвърли ***,
26
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия неграмотници, дето влязоха с 2.75 на приемен изпит, че даже и без такъв ли ще оправят държавата????!!!?!? Не! Благодаря!