Студенти от няколко ВУЗ-а излизат на протест

Искат спешно финансиране за университетите
Обновена: 28 окт 2010 09:04 | 28 окт 2010 07:31,
81
Студенти от няколко ВУЗ-а излизат на протест
Снимка: БГНЕС

Студенти от няколко университета излизат в четвъртък на протест в столицата. Шествието ще започне в 10 часа пред главния вход на НДК и ще продължи по бул. "Витоша", до Министерски съвет, където ще бъде връчена декларация с исканията на студентите.

В протеста ще участват и  преподаватели и служители от Софийския университет, НАТФИЗ, Национална художествена академия, Национална музикална академия, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национална спортна академия, Минно-геоложки университет, Лесотехнически университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, УНСС, ХТМУ, ВСУ.

Основно искане, което ще залегне в протестната декларация, е спешна финансова помощ за университетите, които са застрашени от преустановяване на учебната дейност през зимните месеци.

Студентите настояват и за сформиране на кръгла маса с участието на всички заинтересовани страни, на която да се обсъди и предложи цялостна стратегия за развитието на българското висше образование през следващите 15 години.

На основата на тези предложения при пълна прозрачност да бъде приет новият Закон за Висшето образование и това да стане не по-късно от 1 юли 2011 година, настояват протестиращите. 

Те искат още процентът от БВП за финансирането на българското висше образование да бъде не по-малко от 1,13% - средното ниво за страните от Европейския съюз.

Софийският университет готви протест и на 1 ноември. Преподавателите ще излязат с протестна декларация, която ще бъде представена от ректора проф. Иван Илчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много големи злетаци сме в организирането на буни. Всеки си прави солови протести, другите му се хилят и го плюят. Не може да се заформи една буна като хората.
24
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пред истинският студент, когато има 2 свободни часа стои алтернативата дали да ги прекара в библиотеката или в работа за да си плати таксите
23
10
 
6
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
вишизма е коварна болест
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ама верно! Кои *** реши, че като ми натрапва тия реклами ще се затичам да купя от тях. Тия хора не разбраха ли, че българинът е особена порода и европейските подходи тук не работят!!!
21
3
 
2
 
! Отговори
lainar преди 13 години
Др. Костов е застанал зад протеста!
20
5
 
16
 
! Отговори
дете преди 13 години
Някъде долу се пишеше,че частните университети се справяли понеже таксата била 1200 лева.А знаете ли,че държавата плаща сега по 800 лева за всеки студент на семестър+ семестриална такса от 300 лева,то нещата са почети равни.Разликата е ,че хората в тези университети половината НЕ СТАВАТ.Няма правилно управление на парите.И има такива харчове ,че свят да ви се завие.Не става всеки преподавател или по двама да имат секретарка.Не става да се увеличават бройките на студентите само и само да идват па
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ти пък ме уби. За какво ти е тая втора магистратура? Я не си губи времето. Ако ти е необходимо нещо ще го прочетеш в нета ;)
18
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
СТУДЕНТИТЕ ДА СПРАТ ДА ПЛАЩАТ ЗА ТРОЙКА ,И ДА НЕ С Е ПОДДАВАТ НА МАНИПУЛАЦИЙТЕ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ СИ,СТУДЕНТИТЕ СА НАЙЛЕСНО МАНИПУЛИРАНАТА ПРОСЛОЙКА И ВИНАГИ СА ИЗПОЛЗВАНИ ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО
17
3
 
26
 
! Отговори
ЗЛОБЕН преди 13 години
ЦЯЛАТА СТРАНА ДА СЕ ВДИГНЕ ,ПРОТИВ БЕДНОТИЯТА, КРАЖБИТЕ, ***, ПОЛИЦИЯ И СЪД ОЩЕ МНОГО ДРУГИ , ДРУГИ ПРОБЛЕМИ!!!!
16
16
 
15
 
! Отговори
Ха-ха-ха !!! преди 13 години
Какви студенти ? То вече в България няма истински студенти. На никакъв протест не са способни тези пияници и чалгари !През 97 година именно студентите поведоха протестите срещу тогавашната власт.В цяла цивилизована Европа пак студентите са тези, които са в първите редици на протестите.Тук има само мамини синчета и нагаждачи в студентските съвети ... Другото е чалга-сбирщина !
15
11
 
5
 
! Отговори
skatelite преди 13 години
До #11 качеството на образованието зависи много и от човека. В БГ който не е поискал не е бил студент. Таксите на всякъде по света са големи /колкото по-качествен продукта, толкова и по-голяма цената/. За какво да се дават пари на университетите? За специалности като библиотечно дело ли? Големите университети не могат да си оправят финансите. СУ с 12млн. лева ремонтирали 2 блока. И къде по света има стипендия под формата на пари на ръка - за харчене?
14
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Абе днешните студенти нямат нищо общо с нас, които учихме преди 20 години. Записах 2-ра магистратура, направо ме е срам от нивото на колегите ми. Тези не са за университета, те за 9 клас не стават. Разбира се има 2-3 изключения в група от 22-***.
13
4
 
16
 
! Отговори
До пост № 1 преди 13 години
При Боко-Шланга имаше 8.2 млрд.лв. , които Станишев му остави. Не си спомням по времето на Станишев студентите да са търсили пари.Друг е въпросът, защо само студентите излизат на протест, след като навсякъде всичко е разсипано и оплескано ?
12
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да спрат да бълват "специалисти" защото обричат на глад и мизерия хората които наистина си разбират от занаята. Само в България всеки 2-ри е "инженер" и "лекар", а който не успее става "икономист"...дано ги закрият тези университети и всички "свободни" барабар с колежите.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Частните университети се справят, защото семестриалната такса е по 1200 лв., ако таксата в Държавните е толкова дали хората биха реагирали спокойно? Престанете с тези частни ВУЗове, защото качеството на обучение там изобщо не е на нивото на таксите и рекламата им. Не може с хората, които се опитват да обучават студентите и с бъдещето на България да се разговаря с фрази от типа "не подскачайте" или "стига сте мрънкали"
10
5
 
22
 
! Отговори
бивш стуудент преди 13 години
Браво на студентите.Покажете им, че има мислещи в тая скапана държава, със скапани управници.Направете го и заради тези които седят на топло и само се оплакват, а не си размърдват задниците и чакат на готово. Дано протеста не е само поредното шествие.Не вярвайте на синдикати. Смело.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е, нема пък да си купим от тая *** боя. И тия не се ли светнаха, че Церазид звучи отвратително, като име.
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боко ще им занесе и ще им даде, но защо не протестираха при Станишев, а чак сега!
7
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Боли ги шмайзера студентите колко пари отиват за ВУЗ-днеска са тука утре ги няма... Даскалите ги подкокоросват и ония от немай къде ходят да викат
6
18
 
3
 
! Отговори
Митко преди 13 години
А как се оправят частните университети, които не получават нито лев финансиране от държавата?