Почитаме св. Стефан - първия християнски мъченик

На този ден момите се събират и гадаят за женитба
Обновена: 27 дек 2010 09:19 | 27 дек 2010 07:30,
12
Почитаме св. Стефан - първия християнски мъченик
Снимка: БГНЕС

Стефановден се чества на третия ден след Рождество – 27 декември.

От времето на Апостол Павел насам всички наричат св. Стефан първомъченик, защото е една от първите жертви на християнската вяра.

Св. Стефан е създател на първата християнска общност в Ерусалим. В нея влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а св.Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове. Може да се каже, че това е била първата реална християнска община, която била толкова убедително и справедливо изградена.

Юдеите завидели на добре уредената община, затова настроили народа срещу архидякона, като го оклеветили, че хули Бога и Моисеевия закон. Разярената тълпа го изкарала извън града и започнала да го бие с камъни. Светецът коленичил и преди да издъхне, се обърнал към небето: "Господи, не им зачитай този грях!". Тялото му е оставено на зверовете и птиците.

Според поверието Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него. През 415 г. мощите на светеца били открити чрез видението на един свещеник. Те били пренесени в Сионския храм в Йерусалим.

Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство.

Един от основните обичаи, свързани с него, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят заедно за женитба. Всички неомъжени жени топят китки, привързани с пръстен или друг личен предмет, в ново менче пълно с вода.

На другата сутрин една от момите, облечена като булка, вади китките от менчетата и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Момите слагат ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

Имен ден празнуват Стефан, Стефка, Стефи, Стефчо, Стефанка, Стефания, Фани, Венцислав, Венцислава, Стамен, Стамена, Станчо, Станимира, Станислав, Станислава, Стоян, Стоянка, Стоичко и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Стефановден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
50-50 наистина е голям напредък. Някой път нямат и 5% истина в статиите. Трябва да ги похвалиме за голямото им израстване.............
10
0
 
4
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Да са ни живи и здрави, и да им е свято името!
9
0
 
5
 
! Отговори
мама преди 13 години
Честит Имен Ден Тани! Да си ми жива и здрава, много любов ,много късмет и всички дни да са изпълнени с много радост и щастие.Много, много те обичам и те целувам!
8
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
Днес.бг, този път в статията християнство и езичество са 50 на 50. Похвално, имате напредък! Въпреки глупостите от типа на: "Юдеите завидели на добре уредената община, затова настроили народа срещу архидякона". Тук се смях много! На юдеите и през ум не им е минало да завиждат точно за това. Просто са се страхували, че разрастващата се християнска общност представлява опасност за тяхната религия. Направо се чудя кой ви пише статиите!
7
0
 
6
 
! Отговори
2222 преди 13 години
айде честито на всички Стефановци и да не забравят да почерпят.
6
0
 
8
 
! Отговори
СВЕТ преди 13 години
Живи и здрави да са всички именници !
5
0
 
19
 
! Отговори
мама преди 13 години
Здраве,сила и живот!Много истинска любов!Честито!!! :))))))))))))))))
4
0
 
20
 
! Отговори
tt преди 13 години
Честит Имен Ден :)
3
0
 
23
 
! Отговори
оле преди 13 години
Да са здрави и щастливи всички именници!Успехите да ги спохождат навсякъде.
2
0
 
30
 
! Отговори
ДА преди 13 години
Честито на всички именици!Здраве и късмет!
1
0
 
30
 
! Отговори
ПАПАТА преди 13 години
ДА СА ЖИВИ И ЗДВАВИ ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ!!!!!

Спонсорирани публикации