Отложиха евродокладите за готовността ни за Шенген

Румъния обаче си взе европейския "изпит"
28 яну 2011 17:28, Елка Василева
50
Отложиха евродокладите за готовността ни за Шенген
Снимка: Булфото

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген и в петък не е одобрила докладите от последните проверки у нас – за Шенгенската информационна система и за охраната на сухопътните ни граници, съобщи за БНР постоянният ни представител в Европейския съюз Бойко Коцев.

До 3 февруари страните от Шенген ще трябва да зададат допълнителни въпроси по техническата подготовка на България за членство в зоната, коментира за БТА евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

По-рано румънската информационна агенция Медиафакс и информационният сайт Зиаре съобщиха, че групата е отложила двата доклада за България, а е приела този за Румъния.

На следващото си заседание на 14 февруари групата за оценка по Шенген трябва да приеме или да отхвърли докладите за техническата готовност на страната ни, уточни Ковачев.

Той обясни, че причината за отлагането е новата информация, която днес България е представила за свършеното досега и какво има още да се направи.

Евродепутатът припомни, че по проектодоклада за сухопътната ни граница с Турция е имало забележки и по тях днес са направени уточненията.

Няма настроения и политически мотиви сред държавите от Шенген България и Румъния да бъдат разделени при взимането на решението за членството им в зоната, посочи Андрей Ковачев.

Българското правителство е заявило, че до март всички технически забележки ще бъдат изчистени. По-важни са, каза Ковачев, политическите моменти, които бяха залегнали в писмата на германския и на френския министър на вътрешните работи.

И тук според Ковачев е работата на унгарското председателство на Евросъюза, както и на София и на Букурещ, да ги убедят, че не може да има нови политически изисквания и че те не са справедливи.

Политическото решение е много важно, защото това означава, че играем по едни и същи правила, не ги променяме в движение и България и Румъния могат да са надеждни граници на ЕС, смята евродепутатът. По думите на Андрей Ковачев не е голям проблем дали първоначално ще бъдем само частично приети в шенгенската зона.

На европейско ниво либерали, социалисти и ЕНП стоят твърдо зад България и за нейното приемане в Шенген до края на 2011 г., отбеляза Ковачев.

Още по темата

Последният доклад за готовността на Румъния е бил одобрен от работната група в петък. Така се слага край на техническия етап за страната, а докладът ще бъде подложен на гласуване в Европейския парламент. Според ръководителят на отдела за Шенген към румънското вътрешно министерство Мариан Тутилеску обаче забавянето на София може да се отрази и на Букурещ, тъй като се смята, че двете страни трябва да влязат в Шенген заедно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Румънците не си ли разстреляха Чаушеску ? Като го утрепаха , тяхната ДС не се ли покри и някой видя ли я и усети ли я след това ?! Мислите ли , че тези неща се забравят ?!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако не ме лъже паметта,2001-ва година всички признаваха,че водим на Румъния с две обиколки.Какво се случи оттогава?
46
0
 
4
 
! Отговори
pesho преди 13 години
Srbijaaaa tia sa carete nikoi ne e... zivejat jako i sa po dobre 100 pati ot nas seka sabota i nedelja sam tam nema 6engen nema poboista nem a cigania i 4algia ima ro6tilj i pleskavici a vie 4ekaite 6engen i jazte 6kembe 4orba
45
0
 
7
 
! Отговори
бупси преди 13 години
спред мен единствения извод от всичко това е - *** не притесняват ЕС но мутро-дс-то притеснява много.. нещат мутри, с *** ще се справят. разбираемо някак си.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сакън да не излезне някой положителен доклад, русофилските продажници веднага извадиха "записи". Не вдявате ли, че ако зад това стоят хора с честни намерения, щяха да излязат и да си защитават каузата, а не да се крият зад жълт весник. Целта е съвсем прозаична, изнервяне на властта, за да сгреши или да ги смачкат и да ги накарат да подпишат каквото им сложи на масата Путин.
43
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ето Румъния е винаги по-напред ,те се справят добре.------------------- В Румъния НЯМА РУСОФИЛИ. Румънците си дават сметка, че само Русия има интерес от провалени балкански държави, но у нас петата колона рубладжии е с гранитни глави и никога не могат да го осъзнаят. Ей, ***, Русия вече е от другата страна на барикадата, тя има интерес да сме болни, гладни и недоволни. Не САЩ. И не ЕС. Защото с тях сме съюзници. Между нас и Русия има фронтова линия, събудете се.
42
0
 
6
 
! Отговори
ринго преди 13 години
по малко да се хвалеше Бойко а да ги риташе министрите по кокалчетата да бачкат .Мамалигите се оказаха по подготвени от наште управници контрабандисти футболисти и пишман финансисти.
41
0
 
9
 
! Отговори
Барозу преди 13 години
Конгратюлейшътс, Борисоф! Ела утре да ритаме футбол.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
политически проблеми т.е. комунистическите ни агенти които работят за Русия-френския депутат го каза.Корумпираните ни политици,мафията която управлява БГ,но EC niqma da ни помогне защото демокрацията и свалянето на комунизма се извоюва от народа,но народа е овца.Боко е комунист бре ***,правят ви на луди,подиграват ви се в очите
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кой ще пусне мафиоти управляващи БГ в шенген?Българина ако е *** ES ne sa.
38
1
 
5
 
! Отговори
9999 преди 13 години
Ами ние сме частично и членки на ES ama vnskite ни са пълни.Ако и в шенген искат да ни пуснат частично а границите и контрабандата да ги хващаме напълно,по добре да се откажем от шенген и ЕС.Не ни пускат защото още комунижмз в БГ не е паднал (агентите) и европейците няма да отворят централния европейски компютър на мафия и корупция
37
1
 
13
 
! Отговори
Калин преди 13 години
В Румъния знаят как да се разправят с комунистическите .. перверзии, Бг си остана единствената болшевишка страна в Европа.. с Такива управляващи .. премиер ..президент .. служители и представители е така.. всичките до един с марка Бекапе... обвързани в порочни схеми... и ползващи мафиотски методи.
36
0
 
6
 
! Отговори
Недоволен преди 13 години
ЕС иска да се спазват определени права,ттези права не се спазват и скоро в ШЕНГЕН няма да ни приемат.Ето Румъния е винаги по-напред ,те се справят добре.В България първо има голяма корупция и тя е по големите етажи и с тези срс-та направо са ***.Нищо хубаво нямаме даже живота на Българина от година на година става по-труден ,а управниците мислят само за своите интереси и на никой не му пука за бедния човечец.България не е само СОФИЯ, огледайте се и вижте живота в провинцията,живеят в стрес.
35
0
 
9
 
! Отговори
Леля Плумка-гледачка преди 13 години
Когато си оправим границите за да не влизат не само имигранти ,но и болни от шап биволи,когато намалим до минимум контрабандата през границите ни и спрем да шашваме европейците с вътрешната борба между институциите ни,можем да се надяваме за покана в Шенген
34
2
 
7
 
! Отговори
Аспарух преди 13 години
Български политици, отсейте плявата от зърното и работете всички заедно за най-важните цели пред държавата! Докато се дърлите в парламента, корабът България отива на дъното!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако продължаваме да правим и говорим глупост след глупост и от ЕС ще ни шкартират- елегантно, но решително и задълго. Или ще се държим сериозно и отговорно, с достойнство, или ще станем за смях и пример за държава-недоразумение.
32
6
 
10
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Ако управляващите ти имаха поне малко достойнство, правителството би си подало оставката още в понеделник. За нещастие има един-единствен начин Боко Кратуната и Цецо *** да бъдат свалени от власт - да вдигнем революция и да ги убием. Но понеже не сме народ, а *** и не ни стиска, ще ги търпим, озовавайки се на дъното на Европа... вече и албанците и косоварите ни се смеят сигурно...
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Някой да каже нещо за Румъния?
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цената на тикбите в БГ се срина. Сега за да си купиш тиква, ти плащат. ПП - Чудя се само кой е виновен сега - то не беше Станишев, Президента, Трактора и т.н., сега май е ЕС
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Казано по-просто - де факто ни разделиха от Румъния.Щото не сме си написали домашното.По-точно Цецко не си го е написал и сега в последния момент е пуснал резултатите от "юруша" та да не утече и Шенгеня като Еврозоната. И ще натискаме, натискаме по тънката политическа струна. :)Дали един от аргументите ще е "Спортна зала ви напрайхми като слънце?" :)А Румъния като влезе си има връзката към Шенгенското пространство. Няма нужда да чакат нас само заради моста и към едничка Гърция.