Отложиха евродокладите за готовността ни за Шенген

Румъния обаче си взе европейския "изпит"
28 яну 2011 17:28, Елка Василева
50
Отложиха евродокладите за готовността ни за Шенген
Снимка: Булфото

Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген и в петък не е одобрила докладите от последните проверки у нас – за Шенгенската информационна система и за охраната на сухопътните ни граници, съобщи за БНР постоянният ни представител в Европейския съюз Бойко Коцев.

До 3 февруари страните от Шенген ще трябва да зададат допълнителни въпроси по техническата подготовка на България за членство в зоната, коментира за БТА евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

По-рано румънската информационна агенция Медиафакс и информационният сайт Зиаре съобщиха, че групата е отложила двата доклада за България, а е приела този за Румъния.

На следващото си заседание на 14 февруари групата за оценка по Шенген трябва да приеме или да отхвърли докладите за техническата готовност на страната ни, уточни Ковачев.

Той обясни, че причината за отлагането е новата информация, която днес България е представила за свършеното досега и какво има още да се направи.

Евродепутатът припомни, че по проектодоклада за сухопътната ни граница с Турция е имало забележки и по тях днес са направени уточненията.

Няма настроения и политически мотиви сред държавите от Шенген България и Румъния да бъдат разделени при взимането на решението за членството им в зоната, посочи Андрей Ковачев.

Българското правителство е заявило, че до март всички технически забележки ще бъдат изчистени. По-важни са, каза Ковачев, политическите моменти, които бяха залегнали в писмата на германския и на френския министър на вътрешните работи.

И тук според Ковачев е работата на унгарското председателство на Евросъюза, както и на София и на Букурещ, да ги убедят, че не може да има нови политически изисквания и че те не са справедливи.

Политическото решение е много важно, защото това означава, че играем по едни и същи правила, не ги променяме в движение и България и Румъния могат да са надеждни граници на ЕС, смята евродепутатът. По думите на Андрей Ковачев не е голям проблем дали първоначално ще бъдем само частично приети в шенгенската зона.

На европейско ниво либерали, социалисти и ЕНП стоят твърдо зад България и за нейното приемане в Шенген до края на 2011 г., отбеляза Ковачев.

Още по темата

Последният доклад за готовността на Румъния е бил одобрен от работната група в петък. Така се слага край на техническия етап за страната, а докладът ще бъде подложен на гласуване в Европейския парламент. Според ръководителят на отдела за Шенген към румънското вътрешно министерство Мариан Тутилеску обаче забавянето на София може да се отрази и на Букурещ, тъй като се смята, че двете страни трябва да влязат в Шенген заедно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
35
 
! Отговори
възмутен преди 13 години
Каква стана сега? Дърпаме Румъния назад? Бойко, къде си да им се опълчиш! Може ли така бе!
7
16
 
11
 
! Отговори
citizen преди 13 години
Голям праз, че няма да ни земат у Шенген!!!!!!!!!!
6
3
 
8
 
! Отговори
Наско преди 13 години
ооо май позакъснях :)
5
6
 
34
 
! Отговори
Мария преди 13 години
Браво, Бойко!Браво, Борисов!Мамалигарите пак са пред нас....
4
9
 
4
 
! Отговори
Наско преди 13 години
Първи !
3
2
 
36
 
! Отговори
СеСеСеРЕ (СеРеСе) преди 13 години
Конграчулейшън!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nikakav shengen za tazi bezzakonna darzava
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kakvo 6te e izchisteno. nikakvi zakoni njama. vseki si pravi kakvoto iska. nikakav shengen njama da ima