Кристалина: Дянков да е на ръка разстояние от Сребърния фонд

Еврокомисарят предлага професионално управление на парите във фонда
10 мар 2012 20:53, Бойчо Попов
233
Кристалина: Дянков да е на ръка разстояние от Сребърния фонд
Кристалина Георгиева по време на пресконференция в Брюксел. Снимка: Reuters

„Нормално е да има управление на фонда, което да дава отчет как са вложени парите. Не може само от министъра на финансите да се взима решение за Сребръния фонд и Симеон Дянков знае, че е така. Трябва да има една ръка разстояние между тях“.

По този начин българският еврокомисар Кристалина Георгиева коментира управлението на фонда в предаването „Седмицата“ на Дарик.

По думите й не трябва да се взима политическо решение за нещо, което ще има ефект след цели 10-15 г.

Еврокомисарят предупреди още, че все още има сериозни рискове и трябва да се внимава с инвестициите и добави, че не би предложила да се ползва безспорно доказаният опит на Световната банка в управлението на парите за пенсии, заради това че е работила там.

„Сега е много специално време. Виждаме, че навсякъде по света хората, които имат пари, са седнали върху тях и много внимават в какво инвестират. Икономиката най-вероятно ще тръгне нагоре. Може да се отвори потенциал за инвестиране, който да донесе на нашите пенсионери по-висока доходност, но това трябва да се прави изключително внимателно. Съветът ми е да се свърже нашето правителство с тези пенсионни фондове по света, които се управляват много удачно. Министър Дянков идва от Световната банка също, да се обади на хората там", добави Георгиева.

Според Георгиева е много рисково да се вземат всички пари и да се вложат в български държавни облигации колкото и да е добър рейтингът на страната. „Ние сме икономика, която зависи от Европа и ако там ситуацията се влоши, това ще се отрази и на нас“, посочи еврокомисарят.

Кристалина Георгиева бе категорична също така, че "бонус за държавна служба не трябва да има". Тя посочи, че хората, които работят на държавна служба, трябва да получават добри заплати и да разчитат на стимули под формата на обучения или по-високи гаранции за работните си места в сравнение с другите хора.

„Който иска да работи за пари и бонуси, да отиде в частния сектор“, добави Георгиева.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков показа до сега че е едно голямо нищо с високо самочуствие но поведение на клюкарка.Не разбирам защо още е в правителството?Или просто си прави далаверите с помоща на някои повлиятелни и силни от него?
79
1
 
5
 
! Отговори
Кристалина и Дянков преди 12 години
И двамата имат засилен интерес към Сребърния фонд.Това е лошо. Знаем, че от тях и *** за каца не става. Видяхме как Дянков помогна на България, която вече е във фалит. Израдвахме се на помощта която Кристалина оказа на съселяните си от с. Бисер. Благодарение на нейните телевизионни интервюта селото е възстановено. За мен и двамата са истински българи. По голям българин от Боко-Бонуса обаче няма.
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ са си сбъркали абривиатурата по ще им приляга ГЕП.
77
0
 
4
 
! Отговори
До 129 преди 12 години
Прав си за по малко от три години от резерва изчезнаха над 4 милиарда без да е ясно къде въпреки ,че поразяващата уста на нашия премиер постоянно нещо обяснява по всички възможни канали.
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още по далеч от парите на държавата трябва да се държат Боко и Цецо и тяхната крадлива банда наречена ГЕРБ...
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Между Дянков и Сребърния фонд НЯМА разстояние, тъй като той вече го е изхарчил половината!Та това му е удобен случай да "изсуши" България и да я накара да падне на колене пред вашата Световна банка.
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самият говорител на Плондера ,Бареков си призна в ефир пред Младенов че ръководни кадри в Герб са притеснени от опита на Дянков да открадне "Сребърният Резерв"
73
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
и къде в БГ да инвестираш ?да не пипа сребърния фонд, това е все едно да отида на гости и да изхарча парите на съседа, щото той не знае какво да ги прави.нали господина няма да стои повече в БГ, а щял след мандата си да си отиде ?
72
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
права е на 100 %
71
2
 
7
 
! Отговори
до 109 преди 12 години
Я се обади където трябва и кажи ,че е комунистка, че и нахална и празноглава. Ще ти отговорят,че по скоро ти си празноглав.
70
2
 
6
 
! Отговори
главорез преди 12 години
до 109 ,107 ,106 и всички *** американски шпиончета които сте против едне уважавана жена. Вървете да лижете *** на Дянков този *** и ли явно на вас ви плащат да уплювате най уважавания български политик в останалия цивилизован свят. Долни *** какво ще кажете защо вашия любим финасов министър вдига цената на хляба и всчико останало . Вие заедно с него , Миглена Кунева Соломон Паси кте за народен съд . Продадохте красивата ни държава на тъпите амареканци - линч за вас аме. лакей
69
1
 
8
 
! Отговори
до 108 преди 12 години
Прав си, нали видяхме гърците докъде стигнаха с бонусите за държавните си служители.
68
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Няма ли да престанете да ни навирате тази празноглава и нахална комунистка?
67
4
 
16
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Може да я плюете ,но има няколко неща които са на 100% верни. "бонус за държавна служба не трябва да има" - Твърдо ДА! Какви са тия пари от нашите данъци ,за държавни служители ,на които заплатите са пак от държавни пари ,а и бонусите са в пъти повече от заплатите." да се свърже нашето правителство с тези пенсионни фондове по света, които се управляват много удачно" - ДА ! Само дето така няма да могат да крадат... и надали ще го направят управляващите.Може да е всякаква ,но е права!
66
10
 
4
 
! Отговори
Dane преди 12 години
РАЗБИРАЩАТА ОТ ВСИЧКО БАБА СТАЛИНА.БОЖЕ ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ.
65
13
 
6
 
! Отговори
боби преди 12 години
Целите Й са да стане милиардер и да затрие българската нация.
64
11
 
6
 
! Отговори
тъп и прост преди 12 години
-Извинете а коя изобщо е тази Кристалина Георгиева , да не е дъщерята на Сталин ????
63
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който иска да работи за пари и бонуси, да отиде в частния сектор, добави Георгиева. Частният сектор може и да дава бонуси на запад, ама в *** е чудо ако ти изплати част от заплатата. По нашите земи бонуси се раздават онли на държавните служители.
62
2
 
23
 
! Отговори
дянко симеонов преди 12 години
Ще излапаме и сребърния и бронзовия дори.
61
0
 
1
 
! Отговори
miko5 преди 12 години
Mnogo razlichni mneniq , no vinagi v pravilnata posoka - sirech ; znaem mnogo , no kazvame samo tui schto ni e ugodno . Ne mislq , che nqkoi ot tezi "umnici" znae kakvo e tui SVETOVNA BANKA , no vzemat otnuschenie . No zamalchi sarce - te sa komunisti!