Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце

Президентът и Бенедикт Шестнадесети водеха насаме разговор на немски език
24 май 2012 19:15, Бойчо Попов
260
 Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев, който пристигна тази сутрин на официално двудневно посещение, бе на аудиенция при Негово Светейшество папа Бенедикт Шестнадесети.

Церемонията по посрещането започна във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на папа Свети Дамас Първи, който е 37-ият понтифекс в хронологията на Римокатолическата църква. Почетен караул на

Папската швейцарска гвардия отдаде военни почести. Българският държавен глава бе приветстван от висши духовници и членове на корпуса на папските благородници, които ги придружиха до личната библиотека на папата.

Росен Плевнелиев и Бенедикт Шестнадесети водиха насаме разговор на немски език. След това на Негово Светейшество бяха представени членовете на официалната делегация, която включва заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, дейци на културата, образованието и науката.

Президентът Плевнелиев дари папата с творба на скулптора Георги Андреев - огромно великденско яйце. То е изработено от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипано е с кристални камъни в цветовете на дъгата. Яйцето се състои от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст. В кръста са вплетени символите - цвят, сърце и четирилистна детелина. То е с размери 2,3 метра и тежи 200 кг.

Целият ансамбъл символизира 12-те апостола. На върха на яйцето има кръст. В диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубинено червени кристали.

Освен великденското яйце президентът подари на папата и икона "Архангелски събор" копие на Димитър Зограф от 1836 г.

Папата пък поднесе златен плакет с личния си герб, върху който има човешка глава - герб на родното му място Регенсбург, глиган - символа на Мюнхен (Бавария), както и раковина - символ на поклонничеството. Личният герб на Светия отец пък е украсен с папска тиара и двата ключа на Свети Петър за райските двери. Долната част пък прилича на човешки уши, което за непосветените в хералдиката може да означава, че папата чува молитвите на всички свои чада.

"Папата отправи най-топли поздрави и пожелания към българския народ по случай празника на Светите Братя Кирил и Методий, които са вечен мост на културата. Той изтъкна ролята на България за опазването и развитието на тяхното дело," сподели президентът Плевнелиев пред българските журналисти след срещите в Апостолическия дворец, предаде БТА. 

"Обсъдихме и някои, въпроси свързани с общоевропейското семейство и неговите ценности. Кардинал Бертоне изтъкна, че Светият престол е силно впечатлен от икономическата стабилност на България. Това е така - поясних аз - благодарение на това, че българските политици винаги са мислили за следващото поколение и аз съм благодарен на предишните правителства, че са спазвали тази традиция," подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
3
 
1
 
! Отговори
до 165 преди 11 години
нали , и затова родителите са успели да те изгледат съм много лишения ,наложило се е да изядът братче то ти
145
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
комунистическата партия са живели приятен живот, докато канибализмът става форма на оцеляване за обикновените хора...
144
1
 
4
 
! Отговори
кк преди 11 години
на кого ли е това яйце, аз май се сещам
143
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1945 г., детски концентрационен лагер "Бузлук" в Казакстан, СССР, за деца от полски произход. Някои от децата биват спасени от индийски махараджа от ***-Джарат, който ги обявява за свои собствени деца и организира транспортирането им до Индия. Около 1000 деца биват спасени по този начин.
142
0
 
7
 
! Отговори
БГ Съдия преди 11 години
А с Първанов са разговаряли на руски :D
141
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пражката Пролет е период на политическа либерализация в Чехословакия, започнал на 5ти януари 1968 г. и завършил през август същата година, когато Съветският Съюз и неговите съюзници от Варшавския Договор (с изключение на Румъния) окупират страната. Повече от 100 души загубват живата си, а 300 000 напускат Чехословакия.
140
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za vas samo komunizam tebva bugari vie ne razbirate ot demokracia
139
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ами имахме цар Ивайло свинара цар на Българите .
138
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престъпленията, извършени от Национал Социалистите на Хитлер и Интернационал Социалистите (комунистите) на Сталин срещу поляците между 1939-45 г. не дават възможност за разграничение.
137
2
 
9
 
! Отговори
кари преди 11 години
поляците убиват 83500 руски военнопленници през 1920 ,до сега поляците признават за 16500 убити военнопленници-някой чул ли е това
136
2
 
6
 
! Отговори
истината преди 11 години
комунистите са малки палета в сравнение по процент на изтребени жертви в сравнение с фашистите и западните котонизатори по света
135
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ноември 1956 г., Будапеща, Унгария. По нареждане на съветската комунистическа партия на 4ти ноември 1956 г. четвърт милион съветски войски със стотици танкове навлизат в Будапеща и потушават Унгарската революция. Само в Будапеща биват избити около 30 000 души, а общо 3 000 000 души са изпратени в изгнание извън пределите на Унгария.Комунистите заявяват, че са смазали силите на реакционната конспирация срещу унгарския народ.
134
1
 
6
 
! Отговори
кари преди 11 години
аз пак казвам четете-справка изгарянето на 26 монаси в зографския манастир на 10.10.1280г. ,поругаването на света гора от кръстоносците,ама защо приемате ,че Богородица не може да предупреждава кога и където сметне,че могат да я чуят и разберат,а що се отнася,че някой във ватикана ще се впечатлява от яйцето много,много грешите-там има достатъчно безценни окрадени предмети ,а разликата с католиците не само Символът на Вярата,147 -съгласен съм с теб,а не забравяйте,че Калоян е подписал уния с пап
133
2
 
7
 
! Отговори
до 150 преди 11 години
50 милиона души загиват през 2 св война разпалена от фашистите и техните сателити
132
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
помаците не са православни християни ,това са услужливи *** на мюсюлманите и католиците
131
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1941 г., Райнай, Литва. Комунистите избиват всички, за които подозират, че не споделят марксистките идеи.
130
1
 
3
 
! Отговори
ДО 67 преди 11 години
Ако наистина е *** не се е прекръстил,а се е надупил и ударил чело в пода.
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
герберска педерушка ,жена му пък хойкала налево надесно ,е това се нарича морална ценностна система по западен тертип
128
4
 
8
 
! Отговори
се преди 11 години
Що е наглост:,,Президентът Росен Плевнелиев пя Върви народе възродени с българи и италианци в Рим".В циливизованите държави когато има бедствие държавният глава прекратява участията си в помпозни участия и се за връща в страната си.Тоя нашия с европейското мислене си е ***.Ако отмени срещите си да не би да му отнемат лицемерието .
127
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ ПИТА ЛИ ПАПАТА ДАЛИ Е ЧУВАЛ ЗА КАЛОЯН ИЛИ НЕ.АКО ДНЕС КАЛОЯН БЕШЕ ЖИВ ДАЛИ ЩЕШЕ ДА ПО ПОДАРИ ЗЛАТНО ЯЙЦЕ ИЛИ ПАПАТА НА НЕГО.