Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце

Президентът и Бенедикт Шестнадесети водеха насаме разговор на немски език
24 май 2012 19:15, Бойчо Попов
260
 Плевнелиев дари Папата с 200-килограмово яйце
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев, който пристигна тази сутрин на официално двудневно посещение, бе на аудиенция при Негово Светейшество папа Бенедикт Шестнадесети.

Церемонията по посрещането започна във вътрешния двор на Апостолическия дворец, известен като "Кортиле Сан Дамазо" по името на папа Свети Дамас Първи, който е 37-ият понтифекс в хронологията на Римокатолическата църква. Почетен караул на

Папската швейцарска гвардия отдаде военни почести. Българският държавен глава бе приветстван от висши духовници и членове на корпуса на папските благородници, които ги придружиха до личната библиотека на папата.

Росен Плевнелиев и Бенедикт Шестнадесети водиха насаме разговор на немски език. След това на Негово Светейшество бяха представени членовете на официалната делегация, която включва заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, дейци на културата, образованието и науката.

Президентът Плевнелиев дари папата с творба на скулптора Георги Андреев - огромно великденско яйце. То е изработено от иноксова стомана и има златно покритие. Обсипано е с кристални камъни в цветовете на дъгата. Яйцето се състои от 11 сектора под формата на ромб, в средата на който има вписан кръст. В кръста са вплетени символите - цвят, сърце и четирилистна детелина. То е с размери 2,3 метра и тежи 200 кг.

Целият ансамбъл символизира 12-те апостола. На върха на яйцето има кръст. В диагоналите на скулптурата са пръснати 2000 рубинено червени кристали.

Освен великденското яйце президентът подари на папата и икона "Архангелски събор" копие на Димитър Зограф от 1836 г.

Папата пък поднесе златен плакет с личния си герб, върху който има човешка глава - герб на родното му място Регенсбург, глиган - символа на Мюнхен (Бавария), както и раковина - символ на поклонничеството. Личният герб на Светия отец пък е украсен с папска тиара и двата ключа на Свети Петър за райските двери. Долната част пък прилича на човешки уши, което за непосветените в хералдиката може да означава, че папата чува молитвите на всички свои чада.

"Папата отправи най-топли поздрави и пожелания към българския народ по случай празника на Светите Братя Кирил и Методий, които са вечен мост на културата. Той изтъкна ролята на България за опазването и развитието на тяхното дело," сподели президентът Плевнелиев пред българските журналисти след срещите в Апостолическия дворец, предаде БТА. 

"Обсъдихме и някои, въпроси свързани с общоевропейското семейство и неговите ценности. Кардинал Бертоне изтъкна, че Светият престол е силно впечатлен от икономическата стабилност на България. Това е така - поясних аз - благодарение на това, че българските политици винаги са мислили за следващото поколение и аз съм благодарен на предишните правителства, че са спазвали тази традиция," подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Необходимо ли е да се осъди комунизма...1918-29 г.. Комунистите избиват между 10 и 15 милиона души, противопоставили се на заграбването на собствеността им от комунистите, т.н. колективизация (цифрата не включва тези, които умират от глад)Испания по Сталиниски
125
3
 
2
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Някой беше споменал, че Кръстоносните походи "нанесли" щети на православните, пък истината е че една от основните причини за Първият (и най- успешен) кръстоносен поход е призива на Алексий I Комнин към Папата да му се притече на помощ срещу селджиките- исляма!
124
1
 
2
 
! Отговори
обективен преди 11 години
"Източно-западния разкол (схизма), позната и като Великата схизма (този термин по-късно се използва за Папската схизма) е политическо разделение на християнската църква на два основни дяла - Римокатолицизъм и Източно православие. Разколът между Рим и Константинопол бележи началото си от 1054, когато папа Лъв IX и патриарх Михаил I Керуларий се отлъчват един друг от църквата. Според Кари Богородица на колко години е била тогава? "Не става дума за история и факти, а за библейски предания :)
123
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Религията е опиум за народа" е крилата фраза, която е промулгирана от Карл Маркс през 1844 г.
122
4
 
7
 
! Отговори
Християнка преди 11 години
Българи, много малко четете и затова незнаете. Стария и новия завет се разясняват заедно ако искате да разберете нещо и да научите от историята на религиите.Започва от Евреите много преди новата ера но по късно по нареждане на импрератор Константин се приема християнството. В човешката история няма по варварско отношение към науката от християнските покушения В най голямата библиотека на света в Александрия- Египет християнското простолюдие унищожи хиляди научни постижения ! Вижте филма "Агора
121
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бля-бля-бля
120
4
 
4
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 11 години
НЕКА *** БЕДНИ ПО ДУХ А И КОЕФИЦИЕНТ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И ПОЛЕЗНО ДЕЙСТВИЕ - ДА ПРЕМИСЛЯТ НЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯКОЛКО ПЪТИ ПРЕДИ ДА СЕ ИЗКАЖАТ ТОВА , ЩЕ ИМ ПОМОГНЕ ДА НЕ СЕ ИЗКАЖАТ ПОГРЕШНО, СМЕШНО И ЖАЛКО ! ХЕЙТЪРИТЕ ДА НАПУСНАТ САЙТА А МОЖЕ И ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВТО , ДА ИЗЛЯЗАТ НА РАЗХОДКА И ЧИСТ ВЪЗДУХ , ПОНЕ МАЛКО ДА ИМ СЕ ОБМЕНЯТ ВЕЩЕСТВАТА И КИСЛОРОДА В МОЗЪКА .
119
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре казано
118
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Помака да си шибне двеста килограмовото яйце в голямата кратуна ! Писна ми от мазната му усмивка и подмазваческите му маниери ! Направо да му се доповръща на човек от тоя !
117
7
 
6
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 11 години
ТОВА ЯЙЦЕ , СКУЛПТУРА ИЛИ СУВЕНИР , НЕ ЗНАМ КАК ДА НАРЕКА ТОЛКОВА КРАСИВО ПРОИЗВЕДЕНИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ИЗКУСТВО - ЩЕ БЪДЕ ПОСТАВЕНО НА МНОГО ЧЕЛНО И ВИДНО МЯСТО ВЪВ ВАТИКАНА , ЩЕ ВПЕЕЕЕЕЕЕЧАТЛЯВА ВСИЧКИ ОНЕЗИ , КОИТО МИНАТ ПОКРАЙ НЕГО И ЩЕ СЕ ГОВОРИ ЗА БЪЛГАРИЯ , ТОВА Е ПОСЛАНИЕ , КОЕТО ЩЕ ОСТАНЕ ВЕЧНА РЕКЛАМА , ПОСЛАНИЕ И ЗНАК ЗА ТОПЛА ВРЪЗКА , ДРУЖБА И СЪДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ НАШИЯ И ЗАПАДНИЯ НАРОД
116
8
 
8
 
! Отговори
СПАСИТЕЛ НА БЪЛГАРИ преди 11 години
ХЕМ СМЕ МНОГО МАЛЪК, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА МНОГО *** И ЗАВИСТЛИВ НАРОД ! ХЕМ ИСКАМЕ ДА СМЕ ИЗВЕСТНИ С НЕЩО СМИСЛЕНО И КРАСИВО , ХЕМ ИСКАМЕ ДА СМЕ ВЛИЯТЕЛНИ , ХЕМ ИСКАМЕ ДА НИ ХАРЕСАТ , ХЕМ ИСКАМЕ ДА НИ ОБЪРНАТ ВНИМАНИЕ , ХЕМ ИСКАМЕ ДА НИ ЗАБЕЛЕЖАТ , ДА ВПЕЧАТЛИМ АААААА ВСЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ СТИСКАМЕ И ПЛЮЕМ
115
0
 
5
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Кари предполагам има предвид посещението на Светата Дева в Агия Орос, при построяването на първия манастир там, това обаче е библейска история, не можеща да се подтвърди с исторически факти за съжаление. Аз говорех именно за това- няма средновековен източник, който да назовава католиците с думата еретици, защото СХИЗМАТА е друга категория, това не е ерес, а разделяне при това поради противоречия некасаещи основата на Вярата в Бог- именно неговото Триединно лице.
114
6
 
2
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Ми аз споменах за комунизирането на руската църква, пък някои да продължават да я смятат за "християнска". Може пък точно такава да ви харесва. То по- голям сатана от мумията в Кремълслата стена здраве му кажи.
113
4
 
9
 
! Отговори
аман от мафии преди 11 години
" Президентът и Бенедикт Шестнадесети водеха насаме разговор на немски език "Много важно !
112
2
 
2
 
! Отговори
кари преди 11 години
до 128 -казах ти чети има много сайтове,ако те интересува чети
111
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вознесение Господне День тезоименитства Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла.Сщмч. Мокия (ок. 295). Равноапп. Мефодия (885) и Кирилла (869), учи́телей Словенских. Равноап. Ростислава, князя Великоморавского (870). Сщмч. Михаила пресвитера (1920); сщмч. Александра, архиеп. Харьковского (1940).Прп. Софрония, затворника Печерского, в Дальних пещерах (XIII). Сщмч. Иосифа, митр. Астраханского (1671). Свт. Никодима, архиеп. Сербского (1325). Мучеников, в долине Ферейдан (Иран) от пер
110
3
 
3
 
! Отговори
кари преди 11 години
до 115-мисля ,че бжежински ти отговори ,какво е католицизма,ще прочетеш малко и ще видиш ,че самата Богородица когато предупреждава монасите на Атон нарича католиците еретици и не обични пред лицето на Господ,католиците откраднаха Свети Николай от гр.Мира,Свети Сава Освещени когато католиците решават да си върнат мощите и е трябвало да бъде преоблечен с православни одежди мощите са вдигнали ръцете си за да бъде по-лесно и по-бързо преоблечен-за днес стига толкова
109
7
 
2
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Мисля, че коментарът относно стабилното икономическо положение на България не е просто комплимент, а е нещо, което наистина се забелязва, и усилията, които се полагат за постигането му също. Преди по-малко от месец министър Найденов се похвали с информацията, че инвестициите в агротехника през последните 3 години имат стабилен ръст и че все по-голяма част от бизнеса се ориентира към земеделието.
108
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"членовете на официалната делегация, която включва заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, дейци на културата, образованието и науката." - Найденов що ще майка си и той в тази делегация ? Или просто да потвърди, че няма салмонелоза в това 200 кг. яйце? Мама ви еничерска проста.
107
6
 
13
 
! Отговори
виждащ преди 11 години
двама *** виждам... простете за искреността.