Сделките с жилища - само срещу платени здравни осигуровки

"Отвързаха" таксата за преглед при лекар от минималната заплата
Обновена: 10 юли 2012 17:46 | 10 юли 2012 17:16, Миглена Иванова
208
Сделките с жилища - само срещу платени здравни осигуровки
Снимка: архив, Булфото

Таксата за посещение при лекар, стоматолог и за болничен престой до 10 дни вече няма да е обвързана с минималната работна заплата. Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, които депутатите приеха на първо четене.

За в бъдеще таксата ще се определя от Министерския съвет, но все още не ясно каква ще е базата за нейното изчисляване.

Поправките в закона предвиждат също така дружествата за допълнително доброволно здравно осигуряване да се пререгистрират според Кодекса за застраховането. Планира се дружествата да бъдат прелицензирани като застрахователни, а ако продължат да осъществяват дейност по доброволно здравно осигуряване без съответния лиценз се предвиждат глоби в размер на от 2 хил. до 200 хил. лева.

В закона се регламентира и задължението на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да договаря отстъпки от цената на опаковка на всички медикаменти, които заплаща напълно или частично.

В текстовете е записано също така, че разпоредителни сделки със собственост могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски.

Опозицията атакува два от текстовете на закона – за прелицензирането на дружествата за допълнително доброволно здравно осигуряване и за обвързването на прехвърлителните и разпоредителни сделки със собственост с вноските за здраве.

Депутатите от десницата настояха изискването за платени здравни вноски при сделки с движимо и недвижимо имущество да отпадне, защото е противоконституционно.

Народният представител от ДПС Нигяр Джафер обвини управляващите, че не правят разлига между системите за осигуряване и застраховане.

Според депутата от Коалиция за България Мая Манолова с пререгистрацията по Кодекса за застраховането дружествата за доброволно здравно осигуряване на практика ще бъдат ликвидирани, защото много малко от тях могат да отговорят на новите изисквания.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: здравно осигуряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
22
 
! Отговори
мохамеданин преди 11 години
Защо ще ме лично задължават да плащам здравни осигуровки като нямам доверие в българските лекари и здравеопазване,за да могат от мойте осигуровки да се лекуват *** и пульо ?
79
3
 
35
 
! Отговори
КАЛИНКА преди 11 години
Ще гласувам за всички други партии но не и ГЕРБ те прекалиха
78
3
 
15
 
! Отговори
Калин преди 11 години
*** .. ПРИБИРАТ ВСИЧКО.. СМУЧАТ КАТО КЪУРЛЕЖИ САМО И САМО .. ДА СЪЩЕСТВУВАТ!!
77
3
 
34
 
! Отговори
Бобо преди 11 години
Помня времето когато комунистите в средата на миналия век събираха мляко само,че някой селяни нямаха крави а само волове те пак искаха мляко.Тези от ГЕРБ са същите *** (извинявам се за израза) само ,че по рядки.Как може да се иска от хора които са без работа без доходи та те няма какво да ядат те му искат здравни усигуровки Комунистите не ни смазаха но май тези гробари са по-лоши.
76
1
 
24
 
! Отговори
Попа преди 11 години
Какво подобриха че искат пари става все по зле
75
4
 
17
 
! Отговори
дУ 90 преди 11 години
---Има изход ,...направи още 5 чавета и бъди *** ,ТЕ СА ЗАЩИТЕНИ в Бг!
74
1
 
11
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
Къде живееш ,...политиците НИ в Бг ,научиха ---*** ,които са здрави ,прави и силни ,...да се "ПЕНСИОНИРАТ" ---ПО ИНВАЛИДНОСТ ,И ТО ......1-ВА ГРУПА!Отново виждаме в Бг ,...държавни институции ,ПРОДАЛИ се на *** !КАК в Бг СЕ ПОЛУЧАВА -----ИНВАЛИДНА ПЕНСИЯ ?
73
1
 
27
 
! Отговори
с две деца преди 11 години
Дайте ми работа, за да мога да си плащам вноските!!! Картофи посадих, но ги извлече сляпото куче. Царевица и тикви посадих, но изгоряха. През ужасната зима ми умря козичката с две козлета в нея! Боже, колко мъка има в тази България, боже! Аз децата си немога да изхраня, те искат да се осигурявам! От къде??????????????????
72
1
 
14
 
! Отговори
Тато преди 11 години
Тия вкупом са умни колкото ББ, "пуделите" както ги наричат депутатите на ГЕРБ са пълен *** ,всички знаят че тези предложения са подкрепени от ББ , но той се крие и се прави че все едно нищо не знае, защото го е страх че поредните безумия няма да минат.
71
1
 
27
 
! Отговори
ан преди 11 години
А ПОМНИТЕ ЛИ ЧЕ ТАРИКАТИТЕ ИСКАХА ДА ВКАРАТ ЗАКОН? КОЙТО ИМА ЗАДЪЛЖЕНИЯ КЪМ МОНОПОЛИСТИТЕ ДА НЕМОЖЕ ДА ИЗЛИЗА ИЗВЪН МУТРЕСТАНИЯ? НО НЕ СИ СПОМНЯМ КОЙ ГО ОТМЕНИ. ТЕЗИ ДРУГАРИ КОНСТИТУЦИЯТА Я ИМАТ ЗА ***. АМА ТАКАЕ КАТО КАЧВАТЕ НА ВЛАСТ ДЕЦАТА НА ПАРТИЙНИТЕ СЪКЛЕЦАРИ ЩЕ ВИ ТАКОВАТ МАМАТА ПО ВСИЧКИ ПАРАГРАФИ. ОЧАКВАЙТЕ СЛЕДВАЩИЯТ ЗАКОН. КОЙТО ЩЕЕ ОЩЕ ПО ДОБЪР ОТ ТОЗИ. НАРОДЕ НАРОДЕЕЕЕЕЕ 22 ГОДИНИ НЕ ВИ ЛИ СТИГНАХА ДА ВИ ОПРАШВАТ СЕЛСКИТЕ ЛЕЛКИ И ТАРИКАТИ? НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
70
1
 
21
 
! Отговори
време е ...? преди 11 години
Колкото и каквото да искате ,....народа вече пари ------НЯ-*** !Няма и "колани" за ---стягане !Всяка партия ,която дойде на власт ,...започва с едно и също изречение :---"СТЯГАЙТЕ КОЛАНИТЕ"---ПАРИ ---НЯМА!Животът ни мина !
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В тази статия не се споменава името на здравната министирка, но звучи точно като нейна идея. Нейното мото сигурно е "Българите имат прекалено много права".
68
1
 
7
 
! Отговори
естина е преди 11 години
БашибозуБашибозук (на турски: başıbozuk) е название за вид нередовна войска в Османската империя, както и за отделен войник от тези войски. В превод думата означава повредена глава, което подчертава липсата на подчинение и пълната им неорганизираност.Башибозуци са извършителите на едни от най-кървавите събития в българската история преди Освобождението, например Баташкото клане[1].Нещо общо с ГЕРБ?
67
1
 
19
 
! Отговори
дано греша, но... преди 11 години
Предполагам, че следващото им предложение ще е да ни вкарват в затвора за неплатени здравни осигуровки. Мърдне няма...
66
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОКОГА БЕЗРАБОТНИТЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ САМИ ОСИГУРОВКИТЕ СИ? ОТКЪДЕ ДА ВЗИМАМЕ ПАРИ, КАТО НЯМАМЕ РАБОТА? МИНИСТЪРКАТА И ДЯНКОВ МОЖЕ ЛИ ДА ВЗЕМАТ ОТНОШЕНИЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС? ИМА ЛИ ДРУГА ДЪРЖАВА В СВЕТА, В КЯТО ТОВА ДА Е ТАКА?! КОЛКОТО ДО ОБВЪРЗВАНЕТО НА СДЕЛКИТЕ С ЖИЛИЩА И ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ- ПЪЛНО БЕЗУМИЕ! ЧУДЯТ СЕ КАК ДА СЪБИРАТ ПАРИ, А ДОСТА ГОЛЕМИ СУМИ МАЙ ИЗЧЕЗВАТ МИСТЕРИОЗНО, КАКТО ЧЕТОХ СКОРО!
65
2
 
21
 
! Отговори
Свинар преди 11 години
На всяка *** и идва коледа няма страшно идва на ГЕРБ
64
1
 
17
 
! Отговори
чичо Манчо преди 11 години
Тия са просто безнадежден случай поредното БЕЗУМИЕ
63
1
 
18
 
! Отговори
от слънцето ще да е. преди 11 години
Тези май са слънчасали, нормален ум не може да измисли подобно нещо....Дано се оправят и оздравеят!
62
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък предлагам да не се разрешава граждански брак за наглеците, които не са абонати на Топлофикация.
61
1
 
24
 
! Отговори
Коколино преди 11 години
Хахахаха.....тези *** от ГЕРБ май взеха да се усещат,че това им е първи и последен мандат и започнаха да цепят както сварят народа................но много скоро ще реват като прасе на Коледа !!! Нищо не плащам , да ме гепят за шмайзера *** от ГЕРБ !!!!!!!