Сделките с жилища - само срещу платени здравни осигуровки

"Отвързаха" таксата за преглед при лекар от минималната заплата
Обновена: 10 юли 2012 17:46 | 10 юли 2012 17:16, Миглена Иванова
208
Сделките с жилища - само срещу платени здравни осигуровки
Снимка: архив, Булфото

Таксата за посещение при лекар, стоматолог и за болничен престой до 10 дни вече няма да е обвързана с минималната работна заплата. Това предвиждат промените в Закона за здравното осигуряване, които депутатите приеха на първо четене.

За в бъдеще таксата ще се определя от Министерския съвет, но все още не ясно каква ще е базата за нейното изчисляване.

Поправките в закона предвиждат също така дружествата за допълнително доброволно здравно осигуряване да се пререгистрират според Кодекса за застраховането. Планира се дружествата да бъдат прелицензирани като застрахователни, а ако продължат да осъществяват дейност по доброволно здравно осигуряване без съответния лиценз се предвиждат глоби в размер на от 2 хил. до 200 хил. лева.

В закона се регламентира и задължението на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да договаря отстъпки от цената на опаковка на всички медикаменти, които заплаща напълно или частично.

В текстовете е записано също така, че разпоредителни сделки със собственост могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски.

Опозицията атакува два от текстовете на закона – за прелицензирането на дружествата за допълнително доброволно здравно осигуряване и за обвързването на прехвърлителните и разпоредителни сделки със собственост с вноските за здраве.

Депутатите от десницата настояха изискването за платени здравни вноски при сделки с движимо и недвижимо имущество да отпадне, защото е противоконституционно.

Народният представител от ДПС Нигяр Джафер обвини управляващите, че не правят разлига между системите за осигуряване и застраховане.

Според депутата от Коалиция за България Мая Манолова с пререгистрацията по Кодекса за застраховането дружествата за доброволно здравно осигуряване на практика ще бъдат ликвидирани, защото много малко от тях могат да отговорят на новите изисквания.

Още икономически новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още по темата: здравно осигуряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как не ви е срам? Такова дране на кожи...май никога не е имало в историята н България!
59
2
 
26
 
! Отговори
ЕГАТИ ...! преди 11 години
Тази "идея" не е гениална ,а прилича на ---генитална!
58
1
 
27
 
! Отговори
само В Бг преди 11 години
ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО НИВО СРЕД ---"УПРАВНИЦИТЕ " в Бг ,съвсем е ---ПРОПАДНАЛО!
57
1
 
27
 
! Отговори
Куцуза преди 11 години
Значи не ползвам "здравни услуги" (много рядко и рядко ми помагат) , а до колкото знам реално погледнато неможеш да плащаш за нещо което не ползваш... същият *** казус както с такса мощност ли как се казваше за въшливата Топлофикация ! Искам си здравните осигуровки които съм плащал от заплатата си и не съм ползвал ! Само гледат как да ги крадат от заплатата и после никакво качество при "лечението" ! Плюя на "Българското Здравеопазване" няма го никакво когато се подобри може и да платя !!!
56
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди време нали се опитаха да гласуват закон, според който ако не си си плащал здравните не може да напускаш страната! Сега нова глупост! Тия са просто безнадежден случай..........
55
1
 
15
 
! Отговори
два въпроса преди 11 години
Интересно ми е фирмите за имоти защо не дават касови бележки за сумите, които взимат при сключване на сделки /а те никога не са малки/ И азщо не ги връщат ако нещо не потръгне в сделката и каква е тяхната отговорност като посредници. Министъра на здравеопазването може да обвърже здравните осигуровки и с касовите бележки от пазаруването ни в супера- колкото по-големи суми оставяме там0 толкова по-високи да са вноските ни- логиката би би ла същата! Какво общо имат имотите със здр.осигуровки?!
54
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трудно ми е да си представя по-молоумна идея !Но , ГЕРБ може и повече, дори невъзможното .
53
2
 
6
 
! Отговори
един преди 11 години
Да кажат колко души получават заплати ,покрай нарочно измисленото понятие домашен любимец , дало възможност куцо и сакато да гледа кучета в апартамент от 1990год насам без съгласието на съкооператорите , което би играло роля на спирачка .Как си представяте 6 кучета и 6 котки в апартамент 93 кв м в София ? Преди 1990Год Нямаше улични кучета , защото имаше малко домашни.
52
2
 
34
 
! Отговори
Въпроси преди 11 години
От къде им идват на ГЕРБ тези паразитни идеи?
51
6
 
11
 
! Отговори
демокрацията преди 11 години
На всички негативни коментари срещу ГРОБ се слагат 15 минуса по дифолт!
50
2
 
18
 
! Отговори
w преди 11 години
До 52То и аз не искам с данъците ми да се хрантутят прекомерно много и зарити с бонуси държавни ***, ама няма как да им ги спра. Живея ли в България, храня дебели ченгета, крадливи общинари, мръсни политически клиентелисти и ред други.Аз бих се съгласил на изцяло платено здравно обслужване, пенсионно по частни фондове и т.н. Намаляване на ДДС и какво ли още не.Апропо, имаш ли дори бегла представа колко инвалидни пенсии се дават на активисти на ПП ГЕРБ? И всред тях няма много ***!
49
2
 
23
 
! Отговори
Ал преди 11 години
Никой не може, дори и банка, да ти отнеме жилището, ако е единственно - да знаете, няма ипотеки, няма пет лева, има си закон за това.
48
7
 
14
 
! Отговори
Върл член на БСП преди 11 години
уууу за Герб и Боико ! Тея от Герб са наи нискоинтелигентните съштества на света. А в Бсп сме само интелектоалци и вишисти! Гласуваите се Бсп, за да бъде българия оправлявана от умни хора!
47
2
 
33
 
! Отговори
КЪДЕ Е ЛОГИКАТА? преди 11 години
ДОКОГА БЕЗРАБОТНИТЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ САМИ ОСИГУРОВКИТЕ СИ? ОТКЪДЕ ДА ВЗИМАМЕ ПАРИ, КАТО НЯМАМЕ РАБОТА? МИНИСТЪРКАТА И ДЯНКОВ МОЖЕ ЛИ ДА ВЗЕМАТ ОТНОШЕНИЕ ПО ТОЗИ ВЪПРОС? ИМА ЛИ ДРУГА ДЪРЖАВА В СВЕТА, В КЯТО ТОВА ДА Е ТАКА?! КОЛКОТО ДО ОБВЪРЗВАНЕТО НА СДЕЛКИТЕ С ЖИЛИЩА И ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ- ПЪЛНО БЕЗУМИЕ! ЧУДЯТ СЕ КАК ДА СЪБИРАТ ПАРИ, А ДОСТА ГОЛЕМИ СУМИ МАЙ ИЗЧЕЗВАТ МИСТЕРИОЗНО, КАКТО ЧЕТОХ СКОРО!
46
1
 
22
 
! Отговори
до 50 преди 11 години
Тя банката може да плати дължимите вноски, но за да отидат тези пари по твоята партида трябва да се подаде декларация за осигуреното лице. Тази декларация се подава лично, от работодателя или упълномощено лице, т.е. банката не може да подаде тази декларация за да "разшифрова" извършеното плащане и по този начин в НАП ще продължиш да фигурираш като лице със задължения на ЗОВЗакона наистина е малоумие, но явно това е "тежката артилерия"
45
1
 
20
 
! Отговори
1001 казуса преди 11 години
Ами ако живея в България и се лекувам частно тук или в чужбина?
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TRqbva da sprete da likuvate *** ZA KOITO NIE PLASHTAME I vsi4ko shte se opravi
43
1
 
10
 
! Отговори
Моля фото преди 11 години
Само не разбрах тия на снимката какво общо имат с цялата работа..........
42
1
 
14
 
! Отговори
до 49 преди 11 години
Пълна глупост.
41
2
 
1
 
! Отговори
w преди 11 години
До 49А кой ще му даде в тази ситуация, с какво ще го гарантира?