Соченият от МВР за атентатор само отклонявал вниманието

Не е изключено взривът да е направен в България, смятат експерти
Обновена: 24 юли 2012 09:15 | 24 юли 2012 09:11, Елка Василева
152
Соченият от МВР за атентатор само отклонявал вниманието
Мъжът е правил всичко възможно да бъде забелязан. Снимка: БТА

Шест дни след атентата продължават догадките за самоличността на атентатора, взривил автобуса на летище Бургас, за броя на организаторите на атаката, както и за версиите за произхода на взривното вещество.

Самото поведение на сочения от МВР за терорист - мъжа от разпространените снимки от летището, показва, че той е правил всичко възможно да бъде забелязан, каза арабистът Киряк Цонев пред bTV. Според него по този начин мъжът, заснет от видеокамерите на летището, може да е опитвал да отклони вниманието от истинските извършители на атентата.

Цонев допусна възможността информацията, подавана до медиите, да е грешна, за да не се пречи на разследването, а и да успокоят хората.

Експертът по антитероризъм Николай Радулов пък не изключи взривът да е направен в България. За човек, който желае на си направи взрив, не е проблем да го намери, смята Радулов. Той визира и оръжейните заводи у нас, от които можело да се изнася взривен материал, например тротилови шашки.

Профилът на камикадзето

Той е фанатик, това лице може да бъде лесно манипулирано. Камикадзе стават предимно млади хора, които не са решили по един или друг начин проблемите си , предимно от битово естество – те нямат образование, работа, каза Цонев. Сред тях по думите му безспорно има и образовани и хора с добри доходи, завършили престижни западноевропейски учебни заведения.

Те вярват искрено, че ако се „гръмнат” за каузата, която им е внушена, отиват директно в рая.

Николай Радулов отбеляза, че не само мюсюлманската религия може да проповядва самоубийствен атентат – това се срещало и в протестантството и други религии, с изключение на будизма.

Отговорност

Някой иска да развали отношенията ни с Иран, каза Киряк Цонев, но отказа да посочи дали това е Израел. След атаката страната посочи веднага, че зад нея стоят Иран и Хизбулла.

Такива трагични инциденти често се използват от политиците, но изказванията, преди да станат ясни резултатите от разследването, показват такъв уклон, добави Радулов. Това, което трябва да извлекат политиците от този атентат, според него е, че трябва да се вдигнат мерките ни за сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
1
 
! Отговори
Българин мюсюлманин преди 11 години
Араби, арабисти, арабски терористи, иранци-мохамедани (!?!?) т.е. персийци. Ама за какви мохамедани иранци , говореше Цв.Цв., като иранците са шиити или още наричани АЛИАНИ по името на братовчеда на Мохамед - Али. Те приемат Али за пророк на Аллах а не Мохамед.Според Шиитите именно Али е писал Корана, топейки перото си в кръвта на Мохамед. Мохамед е бил неграмотен. Макар и неправилно от теологична гледна точка , мохамедани могат да бъдат наричани само мюсюлманите-сунити.
108
0
 
3
 
! Отговори
терористична организ преди 11 години
Току що излезе съобщението, че Европейската общност не се поддава на натиска на Израел и не квалифицира Хизбула като терористична организация.
107
0
 
15
 
! Отговори
ББ преди 11 години
"След дълга и неуморна работа на нашите служби стигнахме до следните изводи:1. Бомбата или е правена в България, или не е.2. Атентаторът или е мюсюлманин, или не е.3. Или е бил сам, или са били повече.4. Може да е влезнал през Шенген, а може и да не е.Поздравявам службите с отлично свършената работа..."
106
0
 
5
 
! Отговори
капо преди 11 години
Хахаха....т.е. да се разбира като "тоя с дългата коса го развяваме, за да лъжем, че работиме или имаме някакъв напредък в разследването, но истината е, че понятие си нямаме кой ни е гръмнал.... "
105
3
 
6
 
! Отговори
коко преди 11 години
Има нещо объркано в тази бомбаджийска работа,което показва ,че може би има и замесени българи.Ако някой е дал едни пари на някой чалдисан или на наркоман ,за да занесат чанта до автобуса и са ги взривили дистанционно?Българинът за пари и задните части си дава.Но това не е повод да плюем Цецо,Органите и Бойко-атентатът не е било възможно да се предотврати.
104
3
 
4
 
! Отговори
Антраник преди 11 години
Невероятни експерти имаме. Да се опитваш да убедиш другите, че някой с банален вид на турист отклонява внимание навежда над следните възможности. Първо, въпросните експерти са изключително прости и експертизата им е в раказване на вицове по маси. Второ, ако не са прости са нескопосни манипулатори. Всъщност понятието "арабисти" добре показва какви са. Трагично-веселата страна на ситуацията е, че има и уникално прости и зомбирани персони, които дори им вярват. Потресаващо!
103
0
 
4
 
! Отговори
roko преди 11 години
PALEN TA*AK !!!!!!!
102
4
 
13
 
! Отговори
Мисъл преди 11 години
От всичко на мен ми стават ясни няколко неща:1. Нашите служби хал-хабер си нямат от разследване на атентати, защото са некадърни.2. Чудят се какви *** обяснения да представят, за да скрият некадърността си и безпомощността си.3. То не бяха твърдения, че видите ли - ей-този с шапката е атентаторът, пък бил с американска книжка и т.н.4. Бомбата "вероятно" е направена в България - а, не бе! Направена е в САЩ и със самолет през Израел е вкарана в България!
101
2
 
1
 
! Отговори
Nikol преди 11 години
To nevi li stana qsno 4e tova e pora4kovo ot evropa da ni opetni imeto poglednete za kakvo ide re4 ***/LoaULa
100
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 11 години
''Николай Радулов отбеляза, че не само мюсюлманската религия може да проповядва самоубийствен атентат това се срещало и в протестантството и други религии, с изключение на будизма.'' - Ислямската религия никога не учи на самоубийствени атентати, стига вече с тия глупости да вкарват на хората омраза към Исляма и мюсюлманите, то не беше изсказвания и чудеса, ако Исляма учеше на това как 2 милиарда мюсюлмани по света, 1 милион от който живеят в България биха изповядвали тази религия ?
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
експерти: 'не е изключено взривът да е направен в България'...хахаха..терористът си е тикнал 3 кг тротил в *** и стискал 1 месец ли? или се качил от американски/израелски/европейски самолет, а тук като кацнал, си е крил бомбата в банята на хотела или в чорапите..много ясно, че е правена у нас, остава да се разбере дали е правена от наше мюсли или то само е набавило материалите и дало сведения....да ви таковам в експертите....)
98
1
 
1
 
! Отговори
anr преди 11 години
PROBIV V SISTEMATA NE MOJE DA IMA-TIA PROSTO NE E SASTESTVUVALA.MOMCHETO NE E ISKALO DA VZRIVI BOMBATA I E TARSELO NIAKOI DA GO RAZKRIE NO POLITCIATA E SPALA.
97
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам, чие внимание е отклонявал?
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се проверят ислямистките емисари в родопоте а защо не лично доган като стар агент на дс
95
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бомбата е дело на бсп и дс. Нали те подготвяха инструкторите на тези камикадзета. Ако не друго комунистите имат морална отговорност ако комунист има морал. Точно както в последния обречен вот на доверие обвиняват герб и за управлението на триглавата ламя. Комунист морал няма!!!
94
12
 
6
 
! Отговори
Бароко преди 11 години
ТО е ясно че атентатурите са от потурчените в родопите, турските ислямисти от много време им мътят главите. а израел се възползва от ситуацията
93
0
 
14
 
! Отговори
аматьор преди 11 години
И децата разбраха че взривът е направен в България,това съчми,престой и беден народ,що не !!!!!!
92
1
 
7
 
! Отговори
niama преди 11 години
Za neprosvetenite glupovati maimunki, koito komentirat vav tozi forum po dolu, samo da uto4noia, 4e tozi arabist e diplomat sas staj pove4e ot godinkite na komentira6tite, koito e bil vav pove4eto darjavi vav arabskia sviat, da ne govoria 4e e i parviat arabist i dalgogodi6en prepodavatel po arabska diplomazia. Dosta mi e ma4no do kakvo nivo sme stignali kato nazia i se radvam 4e otdavna ne jiveia vav bulgaria, za6toto maimunki-komentatori kato po dolu ne zaslujavat da imat takav "arabist".
91
1
 
15
 
! Отговори
Blizak Iztok преди 11 години
Ако се нагъзваме на Русия защо атентата ще бъде разнищван от ЦРУ и Мосад, защо Натаняхо още на първата секунда след атентата ще реве че Иран стои зад него, защо сме в НАТО тогава, защо атентата се случи именно сега, когато Израел е в криза и Кадима напусна управляващата коалиция, именно в момент, когато Иран са подложени на тотално ембарго, въпреки че не успява да сломи Иран, в момент когато в Сирия се води битка на живот и смърт между разума и тероризма подкрепят от ЦРУ Мосад, Турция и Ал-Каида
90
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tazi stara bolshevishka podloga conev nishto smisleno ne kazva... sega shte plachem za iran kak ni bili skarali evreite...ai stiga pod vola tele, dai neshto smisleno...onq pak izmislil che trotila bil ot bg- to i deteto znae che e nash trotila..koi lud shte tragne da ti vnasq vzriv v bg..pri polojenie che tuka ima i zavodi za orajiq, ima mutri , ima i bedni dushici, koito za nqkoi lev shte ti dostavqt i tank , ako iskash...