Соченият от МВР за атентатор само отклонявал вниманието

Не е изключено взривът да е направен в България, смятат експерти
Обновена: 24 юли 2012 09:15 | 24 юли 2012 09:11, Елка Василева
152
Соченият от МВР за атентатор само отклонявал вниманието
Мъжът е правил всичко възможно да бъде забелязан. Снимка: БТА

Шест дни след атентата продължават догадките за самоличността на атентатора, взривил автобуса на летище Бургас, за броя на организаторите на атаката, както и за версиите за произхода на взривното вещество.

Самото поведение на сочения от МВР за терорист - мъжа от разпространените снимки от летището, показва, че той е правил всичко възможно да бъде забелязан, каза арабистът Киряк Цонев пред bTV. Според него по този начин мъжът, заснет от видеокамерите на летището, може да е опитвал да отклони вниманието от истинските извършители на атентата.

Цонев допусна възможността информацията, подавана до медиите, да е грешна, за да не се пречи на разследването, а и да успокоят хората.

Експертът по антитероризъм Николай Радулов пък не изключи взривът да е направен в България. За човек, който желае на си направи взрив, не е проблем да го намери, смята Радулов. Той визира и оръжейните заводи у нас, от които можело да се изнася взривен материал, например тротилови шашки.

Профилът на камикадзето

Той е фанатик, това лице може да бъде лесно манипулирано. Камикадзе стават предимно млади хора, които не са решили по един или друг начин проблемите си , предимно от битово естество – те нямат образование, работа, каза Цонев. Сред тях по думите му безспорно има и образовани и хора с добри доходи, завършили престижни западноевропейски учебни заведения.

Те вярват искрено, че ако се „гръмнат” за каузата, която им е внушена, отиват директно в рая.

Николай Радулов отбеляза, че не само мюсюлманската религия може да проповядва самоубийствен атентат – това се срещало и в протестантството и други религии, с изключение на будизма.

Отговорност

Някой иска да развали отношенията ни с Иран, каза Киряк Цонев, но отказа да посочи дали това е Израел. След атаката страната посочи веднага, че зад нея стоят Иран и Хизбулла.

Такива трагични инциденти често се използват от политиците, но изказванията, преди да станат ясни резултатите от разследването, показват такъв уклон, добави Радулов. Това, което трябва да извлекат политиците от този атентат, според него е, че трябва да се вдигнат мерките ни за сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Wseki dawa mnenie, wseki analizira. Golemi razbira4i. Samo senzacii se tyrsqt. Aman ot typotii we4e. Ot edna sedmica samo edno i sy6to 4eta.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от прости умни главици!!!Всеки плещи простотии и се мисли за голяма работа.Нека първо се разбере кой извърши атентата.Иначе може да се твърди и че е работа на марсианци.Май има нещо гнило ...
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ахахахахахха намбър 12 ю мейд май дей .. хиххихихиххихихихих
26
2
 
5
 
! Отговори
yoda преди 11 години
Къде точно се среща в протестантството или друг клон на християнството проповядване на самоубийствени атентати? Голям експерт, от всичко разбира, ей.... Ако и от тероризъм разбира колкото от религии, никого няма да хванат.
25
0
 
1
 
! Отговори
Голда Меир преди 11 години
Башар е виновен !
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
abe te samo ni otklonqvat VNIMANIETO VSEKI DEN A CENITE SE KA4VAT LI KA4VAT ,TOK,VODA,GORIVA,HRANI, POMOSHTI ZA *** KOITO JIVEQT NA NASH GRAB TOVA E POLITIKATA NA GERB
23
1
 
35
 
! Отговори
Позиция преди 11 години
Пълен неутралитет на България ! Ние сме малка и бедна държава - с добър , толерантен и гостоприемен народ - несправедливо засегнати , за което очакваме извинение и компенсации.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Офффф и тук има една армия от разбирачи, след футбула и политиката сме имали няколко десетки хиляди специалисти по тероризъм, моля ви обърнете им внимание и ги наемете да разследват случая.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези трагични неща са богат улов за новинарските блокове, канят се всякакви експерти, търси се сензация, търси се насила това да има пракя връзка с България, да има български участник. Е, ако няма, тогава някой казва две три глупости по национален ефир, но е важно те да са драматични. Колко експерти минаха през интервюта, мисля, че повече от 100, половината от нещата, които говорят са глупотевини, важното е да се продават. Е, как няма да ви изпързалят с информацията.
20
0
 
33
 
! Отговори
съмняващ-се преди 11 години
Цял кордон от камери на летището, почти цял автобус свидетели и не се знае как изглежда атентатора? Абе кого лъжат властите?Явно още не са решили как политически да използват атентат. Засега само Израел се заел да използва трагедията за собствените си цели.
19
2
 
27
 
! Отговори
Rambo преди 11 години
Да не се чешим дето не ни сърби-тоест да ние се навираме на мерника на Иран, защото ще ни разкатаят историята! Требве да пазим нашите добри отношения с арабския свят ,изградени с толкова труд ивзаимно уважение!
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От снимката се разбира, че атентатора се показва на тези двамата в ляво, с което става ясно че вече е на линия.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" Кой ми се из...ка в гащите?" - народна мъдрост.
16
5
 
10
 
! Отговори
ттт преди 11 години
Забелязахте ли, че на всички снимки и филмчета, този е винаги в средата, тоест камерата е насочена точно срещу него. Като че ли предварително са знаели, кого да снимат.
15
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе дали щеше да се вдигне толкова шум ако убитите бяха българи?
14
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Основен извод : Никога няма да разберем , кой е атентатора !
13
4
 
31
 
! Отговори
Крис преди 11 години
В няколко свои поста , казах че човекът сочен за терорист, умишлено позира като някой манекен пред тези камери... Ето , думите ми намериха потвърждение... До номер 2 - ЦРУ и МОСАД винаги правят нещата заедно , така че атентата е подготвен и от цру и от мосад
12
6
 
34
 
! Отговори
подривна дейност преди 11 години
От както гнилият режим на пожарникаря е на власт, не е заловен нито един чужд шпионин, нито един терорист, нито един контрабандист, нито един религиозен фанатик, нито един търговец на оръжие. Точно обратното, те са поощрявани в антидържавната си подривна дейност от Цецо Лажецо, чрез бездействието му!
11
6
 
23
 
! Отговори
ИСТИНАТА. преди 11 години
КРАКЪТ ОТ СНИМКИТЕ НА ТОЗИ ЛИ БЕШЕ ?100% Е НА ТОЗИ ДЕТО СЕ Е ВЗРИВИЛ ,ГЛЕДМ С ЧОРАПИ И МАРАТОНКИ ,ОТ ВЗРИВА СА ХВЪРКНАЛИ МИРИЗЛИВИТЕ ЧОРАПИ НА МАНГОТО И КЕРЛИВИТЕ МАРАТОНКИ ВОНЯЩИ.НЕ ЧЕ ЗАЩИТАВАМ НЯКОЙ АМА МНОГО ИСКАМ ДА МИ ПАДНЕ В РЪЦЕТЕ НЯКОЙ ДЕТО СЕ ВЗРИВЯВА ДА МУ КАЖА АЗ БЪЛГАРСКИ СЕЛЯНИН КАК ТРУШИ И БИЕ И ЦЕПИ *** КРАТУНИ КАМИКАДЖЕ ЛИЙ НЕ ЗНАМ АМА ТАКОВА ДРАНЕ ШЕ ПАДНЕ ОТ БЪЛГАРСКИ ВАРВАРИН ,ЧЕ НЯМА ДА ИМ СТЪПИ КРАКА ТУКА НИЕ ДА НЕ СМЕ МЕКОШАВИТЕ АНГЛИЧАНЧЕТА БЕ КИРЛЬО ДОШЪЛ В СТРАНАТА МИ ШЕ ГЪРМИ БОМБИ АБЕ ЕЕ ЩЕ ХВЪРЧАТ ЧУВАЛИ И И БУРКИ ДЕТО СЕ ЗАВИВАТЕ В ЧАРШАФИ ...
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
позамислете се вършат ли това което е записано в Закона за МВР - министъра и гл. секретар?ама то има ли гл.секретар?п4реди години имаше един БатманУправление на МВР (Загл. изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) Министърът на вътрешните работи е централен едноличен орган на изпълнителната власт, който ръководи, координира и контролира осъществяването на държавната политика за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност, обществения ред и защитата при бедствия.(2) Министърът на вътрешните работи представлява МВР. Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Министърът на вътрешните работи:1. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) провежда държавната политика за защита на правата и свободите на гражданите, националната сигурност, обществения ред и защитата при бедствия;2. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) осъществява взаимодействие с други държавни органи и неправителствени организации;3. осъществява международното сътрудничество;4. (изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) създава и закрива звена извън тези, създадени със закона и правилника за неговото прилагане;4а. (нова - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) утвърждава щатовете на структурите в МВР;5. съставя и предлага проекта на бюджет на МВР;6. разпределя бюджета на МВР, ръководи финансовото и материално-техническото осигуряване и осъществява контрол върху дейността на материалноотговорните лица в структурите на МВР;7. ръководи управлението на човешките ресурси;8. ръководи и осигурява провеждането на социалната политика;9. ръководи икономическата политика при осъществяване на обслужващи и спомагателни дейности на министерството, включително образува търговски дружества с държавно имущество;10. (изм. - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) отговаря за управлението на предоставените на МВР имоти и вещи - държавна собственост;11. (изм. - ДВ, бр. 44 от 2012 г., в сила от 01.07.2012 г.) отговаря за правното осигуряване на дейността на министерството, като издава правилници, наредби и инструкции;11а. (нова - ДВ, бр. 44 от 2012 г., в сила от 01.07.2012 г.) издава заповеди във връзка с изпълнението на своите правомощия;12. утвърждава Етичен кодекс за поведение на държавните служители в МВР;13. (нова - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) координира управлението на фондовете на Европейския съюз, свързани с дейността на МВР;14. (нова - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г., изм. - ДВ, бр. 44 от 2012 г., в сила от 01.07.2012 г.) координира борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз;15. (предишна т. 13 - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) изпълнява и други функции, определени със закон. Чл. 22. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) При осъществяване на своите правомощия министърът на вътрешните работи се подпомага от заместник-министри и главен секретар на МВР.(2) При отсъствие министърът на вътрешните работи се замества от определен от него с писмена заповед заместник-министър.(3) (Отм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.)(4) При изпълнение на функциите си министърът на вътрешните работи се подпомага от политически кабинет. Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Заместник-министрите подпомагат министъра при осъществяване на политиката на правителството и при изпълнение на неговите правомощия.(2) Министърът на вътрешните работи делегира със заповед правомощия на своите заместници и определя техните функции.(3) (Отм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.)(4) При изпълнение на правомощията си заместник-министрите издават заповеди. Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) Главният секретар на МВР е висшата професионална длъжност в министерството.(2) (Нова - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) При осъществяване на дейността си главният секретар на МВР се подпомага от дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и Специализирания отряд за борба с тероризма.(3) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г., предишна ал. 2, доп. - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Главният секретар на МВР ръководи дейността на главните дирекции, областните дирекции, дирекция "Международно оперативно сътрудничество", Специализирания отряд за борба с тероризма, дирекция "Специална куриерска служба", дирекция "Миграция", дирекция "Български документи за самоличност" и дирекция "Национална система 112", като:1. организира, координира и контролира превантивната, оперативно-издирвателната, охранителната дейност и обезпечаването на дейността по разследването;2. организира, координира и контролира действията по защита при бедствия, дейността на Националната система за спешни повиквания с ЕЕН 112, както и държавния противопожарен контрол, пожарогасителната и аварийно-спасителната дейност;3. координира и контролира изпълнението на Национална програма за защита при бедствия и годишните планове за изпълнението й, плановете за защита при бедствия и плановете за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи;4. осъществява взаимодействие със съответните структури на други държави и с международни органи и организации;5. издава заповеди във връзка с изпълнението на правомощията си.(4) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г., предишна ал. 3 - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Главният секретар на МВР управлява човешките ресурси в звената по чл. 26а.(5) (Нова - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 88 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР се подпомага от заместник. Чл. 25. (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г.) Главен секретар на МВР може да бъде само лице, притежаващо категория А или Б по смисъла на този закон.