Защо не разкриват атентатора от Бургас?

Седмица след взрива всичко е точно толкова неясно, колкото и в първия ден
26 юли 2012 15:49, Елка Василева
180
Защо не разкриват атентатора от Бургас?
Снимка: МВР

Кой е мъжът, взривил автобуса в Бургас, откъде е дошъл, сам ли е действал или е имал съучастници - седмица по-късно всичко е точно толкова неясно, колкото и в първия ден, пише Дойче веле. Означава ли това, че разследването е дилетантско?

Дали шортите са типичното облекло на един атентатор самоубиец? Този е един от въпросите, които възникнаха през седмицата след атентата на бургаското летище.

Непосредствено след нападението българските власти разпространиха кадри на предполагаемия убиец - с дълга коса и къси панталони. Но някои арабисти определено изпитват съмнения, че един атентатор самоубиец би се впуснал в "свещена мисия" в подобно облекло.

Седмица след експлозията, при която загинаха седем души, за организирането и извършването на атентата се знае точно толкова малко, колкото и в първия ден. Следователите не дават никакви обосновани сведения, данните са противоречиви и объркващи - и само подхранват спекулациите и конспиративните теории.

Най-напред бе съобщено, че атентаторът е с тъмна коса, после - че бил блед и със сини очи. Говорел руски, но също така и английски с арабски акцент. Намирал се в България между четири и седем дни преди атентата, но може би и цял месец. Вероятно е влязъл в страната от Румъния или от Турция или пък е пристигнал със самолет от Шенгенското пространство.

Версията на Цветанов не е вярна?

Непосредствено след взрива българският вътрешен министър Цветан Цветанов изрази увереността си, че разкритията няма да се забавят. "Можахме да снемем ДНК данни и пръстови отпечатъци от тялото на атентатора. Ще ги сравним с данните на международните полицейски органи, за да определим самоличността му", заяви Цветанов.

Този подход обаче не доведе до желания резултат. "ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не съвпадат с данните на нито една от разследващите организации по света", съобщи министър-председателят Бойко Борисов. И фалшивата шофьорска книжка от Мичиган, намерена у мъжа, не помогна на следователите. Кой е той, откъде е дошъл, дали е действал сам или е имал съучастници - за всичко това не се знае абсолютно нищо.

И още нещо доста смущаващо: ранената при взрива израелска туристка Гилат Кулангиас описа събитията по израелската телевизия. Нейната версия обаче се различава коренно от тази на министър Цветанов. Той заяви, че бомбата е избухнала в раницата, която носел атентаторът. Кулангиас, чийто мъж загива при експлозията, описва нещата така: "Той дойде до автобуса, взе един куфар от багажното отделение и сложи раницата си на негово място. Поради това мъжът ми и един приятел се скараха с него. След което "операторът" предизвика експлозията."

"Защо не покажат моите снимки?"

За разлика от разпространяваните от българските медии версии разказът на Кулангиас е наблюдение на очевидка. Във връзка с което някои наблюдатели питат: защо разследващите органи в България са пуснали свидетелката да отпътува още на следващия ден, без преди това да са я разпитали подробно?

Останките от тялото на предполагаемия атентатор самоубиец се пазят в една от бургаските болници, аутопсията е извършена от съдебния лекар Косьо Янков. И той упреква следователите, че са допуснали грешки - например защото са разпространили фоторобот на мъжа, но не и снимките, които лекарят направил по време на аутопсията. Според д-р Янков тези снимки биха помогнали много. "А сега медиите разпространяват портрет на мъж, който прилича на брат ми, да речем. Защо не покажат моите снимки? Ако бъдат обработени с фотошоп, те дори биха могли да заприличат на паспортни снимки", казва Янков.

Във вторник премиерът Борисов обяви, че има напредък в разследването, но същевременно призна, че още не се знае нищо за идентичността на атентатора и на неговите вероятни съучастници. Само толкова: "Става дума за много опитни хора. Както виждаме, те са дошли един месец преди атентата, постоянно са сменяли взетите на лизинг коли и са обикаляли от град на град, за да не бъдат видени заедно", заяви Борисов.

Има ли доказателства - или няма?

Министър-председателят не пропусна възможността да уязви държавите от Шенгенското пространство, до което България все още няма достъп: "Може да се окаже, че тези, които говорят, че България не е надеждна граница на Шенген, са прибързали. Може да се окаже, че Шенген не е надеждна граница за България", каза Бойко Борисов във връзка с варианта, че атентаторът или атентаторите са пристигнали в България със самолет от някоя Шенгенска държава.

По обясними причини израелските и българските власти водят разследването заедно, но очевидно вървят по различни пътища. "Имаме достатъчно сериозни доказателства, че зад нападението в Бургас стоят Иран и свързаната с него групировка Хизбула", каза израелският президент Шимон Перес пред CNN. А Борисов на свой ред заяви: "В момента няма доказателства, че Хизбула или Иран стоят за атентата на бургаското летище".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
3
 
! Отговори
помпата преди 11 години
проблема е че няма дюнер на летището
142
1
 
3
 
! Отговори
ай преди 11 години
Дойче веле както винаги обективни и точни.Няма смисъл да се слуша Б и Цв. .Направо са убиййствени за действията на държавните ни мъже и държавата България,и приятелските спец.служби.
141
0
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 11 години
Каквото и да се опитаме да разберем по тази тема, няма да стане. Аз мисля, че истината се знае, но не е за казване. Работят най- елитните служби в света, а всяка следваща информация отрича предната. Докога така ??? Не дай, Боже, да ни стропат още веднъж, че тогава вече трябва да има ПРИЗЕМЯВАНЕЕЕ...
140
2
 
6
 
! Отговори
Ал Родопа преди 11 години
Това, че е бял със сини очи, не означава, че не може да членува в организация на радикалния ислям.Напротив, има доста европейци, приели исляма по една или друга причина.Е, добре, ще ликвидират "***",ама следващите по ред и по съседство сме НИЕ.На който не му е ясно - пръстови отпечатъци се снемат много лесно, когато има запазени пръсти от едно макар и разкъсано тяло.Първо - мислете, след това - пишете.
139
5
 
3
 
! Отговори
винету преди 11 години
КАК СЕ СВАЛЯТ ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ ОТ ТРУП БЕЗ ГЛАВА ,КРАК И РЪЦЕ ОТКЪСНАТИ ОТ РАМЕНЕТЕ ОТ БОМБА ,знаете ли кой да питате ,носил е папки
138
1
 
5
 
! Отговори
Drug преди 11 години
I nakraia da ne se okazhe nashenski turchin zaminal da bere borovinki?!
137
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"някои арабисти определено изпитват съмнения, че един атентатор самоубиец би се впуснал в "свещена мисия" в подобно облекло"Да, бе! Представям иначе как би се втурнал, облечен като саудитски шейх, с коран във високо вдигнатата ръка. И колко близо ще успее да достигне до еврейски автобус.
136
1
 
7
 
! Отговори
galivlad преди 11 години
За да разкриеш нещо трябва да го знаеш, за да знаеш трябва достъп! Май българското следствие няма достъп до разследването, казва се само неща за дезинформация на населението! Радио "Престилка" , (така се казва радиото на село, баби с престилки на пейките) съобщи, външният министър , после президент и министъра на туризна ще ходят един по един в Израел, да изкопчат малко инфо, за Министър Цветан Цветанов не се споменава нищо, той само говорител!
135
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не го разкриват, ЩОТО НЕ МОГАТ !!!
134
1
 
7
 
! Отговори
baihui преди 11 години
ha sega da po4nem da mislim !1) *** iskat da e Iranets za da zapo4ne voina2) Bat'Boikovite *** kasvat 4e ne e Iranets - t.e. ne iskat da zop4ne voina3) ha sega da vidim koi ne iska da zapo4ne voina v Iran ....
133
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С първичните си разсъждения ББ, ЦЦ, Младенов и други от това котило развалиха това, което един ДЪРЖАВНИК (Т. Живков) изгради за няколко десетилетия. За пореден път тандемчето е объркано. Говори това което му паднеЦветанов, подай си оставката. Така постъпват МЪЖЕТЕ след провал.
132
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да го намерят. Целта е изпълнена. Взривът смути идилията на управляващите, народът е в ужас. Врагът е посочен. За яловият тандем ББ-ЦЦ остана ролята да се извинява и "снася" спуснатата от МОСАД информация. Тандемът ББ-ЦЦ за 3 години постигна това, което целия "запад" и половината соц. блок не успяха да постигнат с десетилетия - да скара България с арабския свят.
131
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес по "Скат" Григор Лилов разказа ошемлителни неща за атентата------------------- Абе, вие от руското посолство ли сте всичките? Какви са тия "ошемлителни" неща?
130
7
 
9
 
! Отговори
муспи преди 11 години
156, ще ти обясня кратко какво е ***, защото ти си *** и да можеш да си го запишиш. Това е дегенерирало средноазиатско племе, което пет хиляди години прави само зло. Генетически то е смес от *** и китайска кръв, но дявола съвсем не държал на обещанието си към него и почнал да работи с хазарите. В днешно време всяка *** за която парите са всичко, като Бойко например, е ***,
129
0
 
18
 
! Отговори
Светлокож,сини очи.. преди 11 години
Как ще го разкриват,след като се оказа,че е със светла кожа и сини очи,а евреите само час след атентата почнаха с манипулациите,че това бил иранец.
128
10
 
4
 
! Отговори
с преди 11 години
154,***!Тук за какво точно намери да обвиниш "***".Аман от *** като теб,които дори не могат да си сформулират мисълта!
127
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
`щото е ***!
126
1
 
14
 
! Отговори
Доротея преди 11 години
"имало сериозни доказателства ,че следата водела към Иран".Нанай,другия прът.Тези алчните надути,възгордели се евреи още си мислят ,че българите сме толкова прости и ще се поддадем на ефтините им манипулации.искат да им повярваме -отивайте там ,карайте се с арабите,бийте се,трепете се,мразете ги ,те са лошите ,а ний добрите---за да можем ний да завладее навсякъде....
125
14
 
5
 
! Отговори
R2K преди 11 години
Ужас! Колко много прости /неграмотни/ хора се осмеляват да се изказват "компетентно" и да пишат за неща, от които не разбират. А трябва първо да прочетат малко книжки /не само вестникарски статии/, второ - да се научат да пишат грамотно и чак след това да коментират.
124
0
 
16
 
! Отговори
аз преди 11 години
Много ми е чудно как един атентатор-самоубиец може да има голям опит ?! И изобщо дори да беше възможно, би било адски нерентабилно за която и да е организация да праща толкова подготвени хора, през такива сложни схеми, с такива големи разходи, за да направят атентат от такъв мащаб. Че то срещу някой от българските мутри бяха извършени по-професионални покушения. Само за някой *** може да не е ясно, че това си беше един изфабрикуван повод и нищо повече. Жалко за онези платили с живота си !