Защо не разкриват атентатора от Бургас?

Седмица след взрива всичко е точно толкова неясно, колкото и в първия ден
26 юли 2012 15:49, Елка Василева
180
Защо не разкриват атентатора от Бургас?
Снимка: МВР

Кой е мъжът, взривил автобуса в Бургас, откъде е дошъл, сам ли е действал или е имал съучастници - седмица по-късно всичко е точно толкова неясно, колкото и в първия ден, пише Дойче веле. Означава ли това, че разследването е дилетантско?

Дали шортите са типичното облекло на един атентатор самоубиец? Този е един от въпросите, които възникнаха през седмицата след атентата на бургаското летище.

Непосредствено след нападението българските власти разпространиха кадри на предполагаемия убиец - с дълга коса и къси панталони. Но някои арабисти определено изпитват съмнения, че един атентатор самоубиец би се впуснал в "свещена мисия" в подобно облекло.

Седмица след експлозията, при която загинаха седем души, за организирането и извършването на атентата се знае точно толкова малко, колкото и в първия ден. Следователите не дават никакви обосновани сведения, данните са противоречиви и объркващи - и само подхранват спекулациите и конспиративните теории.

Най-напред бе съобщено, че атентаторът е с тъмна коса, после - че бил блед и със сини очи. Говорел руски, но също така и английски с арабски акцент. Намирал се в България между четири и седем дни преди атентата, но може би и цял месец. Вероятно е влязъл в страната от Румъния или от Турция или пък е пристигнал със самолет от Шенгенското пространство.

Версията на Цветанов не е вярна?

Непосредствено след взрива българският вътрешен министър Цветан Цветанов изрази увереността си, че разкритията няма да се забавят. "Можахме да снемем ДНК данни и пръстови отпечатъци от тялото на атентатора. Ще ги сравним с данните на международните полицейски органи, за да определим самоличността му", заяви Цветанов.

Този подход обаче не доведе до желания резултат. "ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не съвпадат с данните на нито една от разследващите организации по света", съобщи министър-председателят Бойко Борисов. И фалшивата шофьорска книжка от Мичиган, намерена у мъжа, не помогна на следователите. Кой е той, откъде е дошъл, дали е действал сам или е имал съучастници - за всичко това не се знае абсолютно нищо.

И още нещо доста смущаващо: ранената при взрива израелска туристка Гилат Кулангиас описа събитията по израелската телевизия. Нейната версия обаче се различава коренно от тази на министър Цветанов. Той заяви, че бомбата е избухнала в раницата, която носел атентаторът. Кулангиас, чийто мъж загива при експлозията, описва нещата така: "Той дойде до автобуса, взе един куфар от багажното отделение и сложи раницата си на негово място. Поради това мъжът ми и един приятел се скараха с него. След което "операторът" предизвика експлозията."

"Защо не покажат моите снимки?"

За разлика от разпространяваните от българските медии версии разказът на Кулангиас е наблюдение на очевидка. Във връзка с което някои наблюдатели питат: защо разследващите органи в България са пуснали свидетелката да отпътува още на следващия ден, без преди това да са я разпитали подробно?

Останките от тялото на предполагаемия атентатор самоубиец се пазят в една от бургаските болници, аутопсията е извършена от съдебния лекар Косьо Янков. И той упреква следователите, че са допуснали грешки - например защото са разпространили фоторобот на мъжа, но не и снимките, които лекарят направил по време на аутопсията. Според д-р Янков тези снимки биха помогнали много. "А сега медиите разпространяват портрет на мъж, който прилича на брат ми, да речем. Защо не покажат моите снимки? Ако бъдат обработени с фотошоп, те дори биха могли да заприличат на паспортни снимки", казва Янков.

Във вторник премиерът Борисов обяви, че има напредък в разследването, но същевременно призна, че още не се знае нищо за идентичността на атентатора и на неговите вероятни съучастници. Само толкова: "Става дума за много опитни хора. Както виждаме, те са дошли един месец преди атентата, постоянно са сменяли взетите на лизинг коли и са обикаляли от град на град, за да не бъдат видени заедно", заяви Борисов.

Има ли доказателства - или няма?

Министър-председателят не пропусна възможността да уязви държавите от Шенгенското пространство, до което България все още няма достъп: "Може да се окаже, че тези, които говорят, че България не е надеждна граница на Шенген, са прибързали. Може да се окаже, че Шенген не е надеждна граница за България", каза Бойко Борисов във връзка с варианта, че атентаторът или атентаторите са пристигнали в България със самолет от някоя Шенгенска държава.

По обясними причини израелските и българските власти водят разследването заедно, но очевидно вървят по различни пътища. "Имаме достатъчно сериозни доказателства, че зад нападението в Бургас стоят Иран и свързаната с него групировка Хизбула", каза израелският президент Шимон Перес пред CNN. А Борисов на свой ред заяви: "В момента няма доказателства, че Хизбула или Иран стоят за атентата на бургаското летище".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
5
 
! Отговори
браво преди 11 години
89
82
0
 
5
 
! Отговори
муспи преди 11 години
81 се вайка - ние от Боко ще се отървем, но от еврейските бази как! Много просто. С бази не се воюва с ножове, но евреите както си ходят по улиците, може с нож в гърба да се ликвидирват.
81
0
 
11
 
! Отговори
Лео Месси преди 11 години
Ураа работи...направих тест с коментара " Бойко е комунист(наистина го вярвам) и станаа...мерси!!!
80
1
 
6
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 89 - Това е факт, откакто съществува този сайт... Който има желание, може спокойно да злоупотребява.
79
1
 
1
 
! Отговори
коко преди 11 години
Ako действително взривното вещество е такова каквото е използвано по стандарт на варшавският договор, работата е дебела, кой има ресурс в България да логистира или не дай си боже, да организира подобна простотия, за да спаси кожата или влиянието си (парите)? Като създаде по-голяма бъркотия. Т?
78
0
 
24
 
! Отговори
Многоимен преди 11 години
Аз съм пич!
77
0
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Присъствието на дявола е прозрачно. От ден на ден писането на коментари става все по трудно, а бройката им е все тая.
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз не мога да си обясня защо така става ! Бацето миналата седмица веднага го хванаха . Странна работа !
75
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обяснявам за случайните читатели на този "сайт" как платените коментатори манипулират коментари с + и -:1) Написвате партииния коментар и все още НЕ гласувате за него(може да се манипулират и чужди коментари).2) Копирате линка от адрес бар-а.3) Отваряте си толкова подпрозореца, с колкото искате да гласувате и гласувате от всеки един подпрозорец за съответния коментар.4) След последното гласуване резултата е готов и отивате до партиината каса и си получавате хонорара.:)Справка-всички зелени коментари. Правя демо-слагам си десет +
74
0
 
9
 
! Отговори
един преди 11 години
най-добре ще е ако най-после пуснат снимката от моргата
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цветанов ръси простотии,Бойко шикалкави,останалите гледат като дрогирани а къде е ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МВР?БОРИСОВ КОГАТО БЕШЕ ГЛ.СЕК. НА МВР БЕШЕ НА ВСЯКО СЪБИТИЕ!
72
6
 
7
 
! Отговори
Изи преди 11 години
Нищо не се разкрива, защото няма и какво. Атентата е дело на конкурентна туристическа фирма. Българска. Сякаш не си се знаем какви подляри сме?
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пише го в книгата им. Те (евреите) знаят, че ще ги сполети Армагедонът.Това ще се случи внезапно без обявяване на война от някого.Един ден на Човечеството ще му писне и всички дори изглеждащи приятелско настроени към тях ще ги унищожат.Те знаят, че Гоите ще го сторят.
70
1
 
6
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
Сутринта някакъв израелски специалист се изказваше по телевизията, че този бил много странен с багаж на "Пристигащи", на тази снимка се виждат още двама с раници, журналистите,които ги правят тези интервюта или са *** или са послушни.Не е важно кой го е направил, вече е важно какво ще кажат израелците,които странно как узурпираха цялото разследване.Дали ще се опитат да извлекат дивиденти сами съдете.Нямам нищо против евреите ама Израел са станали като палачите си отпреди 70 години.
69
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак десетина дежурни тъпанара изписаха почти 100 коментара. :) Пишете си, защото и без друго само вие си ги четете и си вярвате.
68
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аууу този форум е пълен с червени антитерористи :D Смешни сте.
67
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако след всички тъпотии тоя пак спечели изборите аз спирам да гласувам и вече няма да пиша и по форумите.
66
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
". Може да се окаже, че Шенген не е надеждна граница за България"- Ех, тикво, тикво. ***, ***, ***, нямам думи. А колко от твоите мутри приятели минаха границата без никой да ги види. Шенген ти е виновен на теб. ***!
65
3
 
11
 
! Отговори
ДонАндре преди 11 години
Как да го разкриват като няма такав!!! Измислиха си го че им е по-лесно! Ясно е че в докладите на службите за сигурност от съседните държави фигурира че атентатът е бил подготвен от българските *** мазни 'мутри' (подкрепени от правителството на ГЕРБ).
64
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко, нали се сещаш че тоя след тоя "атентат" си пътник на изборите ? Хората не са слепи, виждат как Уорлик те води за носа ! Българина войни не иска , още по-малко за американско-еврейски интереси ! Съжелявам бойко, никой вече в България не ти вярва !