Защо не разкриват атентатора от Бургас?

Седмица след взрива всичко е точно толкова неясно, колкото и в първия ден
26 юли 2012 15:49, Елка Василева
180
Защо не разкриват атентатора от Бургас?
Снимка: МВР

Кой е мъжът, взривил автобуса в Бургас, откъде е дошъл, сам ли е действал или е имал съучастници - седмица по-късно всичко е точно толкова неясно, колкото и в първия ден, пише Дойче веле. Означава ли това, че разследването е дилетантско?

Дали шортите са типичното облекло на един атентатор самоубиец? Този е един от въпросите, които възникнаха през седмицата след атентата на бургаското летище.

Непосредствено след нападението българските власти разпространиха кадри на предполагаемия убиец - с дълга коса и къси панталони. Но някои арабисти определено изпитват съмнения, че един атентатор самоубиец би се впуснал в "свещена мисия" в подобно облекло.

Седмица след експлозията, при която загинаха седем души, за организирането и извършването на атентата се знае точно толкова малко, колкото и в първия ден. Следователите не дават никакви обосновани сведения, данните са противоречиви и объркващи - и само подхранват спекулациите и конспиративните теории.

Най-напред бе съобщено, че атентаторът е с тъмна коса, после - че бил блед и със сини очи. Говорел руски, но също така и английски с арабски акцент. Намирал се в България между четири и седем дни преди атентата, но може би и цял месец. Вероятно е влязъл в страната от Румъния или от Турция или пък е пристигнал със самолет от Шенгенското пространство.

Версията на Цветанов не е вярна?

Непосредствено след взрива българският вътрешен министър Цветан Цветанов изрази увереността си, че разкритията няма да се забавят. "Можахме да снемем ДНК данни и пръстови отпечатъци от тялото на атентатора. Ще ги сравним с данните на международните полицейски органи, за да определим самоличността му", заяви Цветанов.

Този подход обаче не доведе до желания резултат. "ДНК профилът и пръстовите отпечатъци не съвпадат с данните на нито една от разследващите организации по света", съобщи министър-председателят Бойко Борисов. И фалшивата шофьорска книжка от Мичиган, намерена у мъжа, не помогна на следователите. Кой е той, откъде е дошъл, дали е действал сам или е имал съучастници - за всичко това не се знае абсолютно нищо.

И още нещо доста смущаващо: ранената при взрива израелска туристка Гилат Кулангиас описа събитията по израелската телевизия. Нейната версия обаче се различава коренно от тази на министър Цветанов. Той заяви, че бомбата е избухнала в раницата, която носел атентаторът. Кулангиас, чийто мъж загива при експлозията, описва нещата така: "Той дойде до автобуса, взе един куфар от багажното отделение и сложи раницата си на негово място. Поради това мъжът ми и един приятел се скараха с него. След което "операторът" предизвика експлозията."

"Защо не покажат моите снимки?"

За разлика от разпространяваните от българските медии версии разказът на Кулангиас е наблюдение на очевидка. Във връзка с което някои наблюдатели питат: защо разследващите органи в България са пуснали свидетелката да отпътува още на следващия ден, без преди това да са я разпитали подробно?

Останките от тялото на предполагаемия атентатор самоубиец се пазят в една от бургаските болници, аутопсията е извършена от съдебния лекар Косьо Янков. И той упреква следователите, че са допуснали грешки - например защото са разпространили фоторобот на мъжа, но не и снимките, които лекарят направил по време на аутопсията. Според д-р Янков тези снимки биха помогнали много. "А сега медиите разпространяват портрет на мъж, който прилича на брат ми, да речем. Защо не покажат моите снимки? Ако бъдат обработени с фотошоп, те дори биха могли да заприличат на паспортни снимки", казва Янков.

Във вторник премиерът Борисов обяви, че има напредък в разследването, но същевременно призна, че още не се знае нищо за идентичността на атентатора и на неговите вероятни съучастници. Само толкова: "Става дума за много опитни хора. Както виждаме, те са дошли един месец преди атентата, постоянно са сменяли взетите на лизинг коли и са обикаляли от град на град, за да не бъдат видени заедно", заяви Борисов.

Има ли доказателства - или няма?

Министър-председателят не пропусна възможността да уязви държавите от Шенгенското пространство, до което България все още няма достъп: "Може да се окаже, че тези, които говорят, че България не е надеждна граница на Шенген, са прибързали. Може да се окаже, че Шенген не е надеждна граница за България", каза Бойко Борисов във връзка с варианта, че атентаторът или атентаторите са пристигнали в България със самолет от някоя Шенгенска държава.

По обясними причини израелските и българските власти водят разследването заедно, но очевидно вървят по различни пътища. "Имаме достатъчно сериозни доказателства, че зад нападението в Бургас стоят Иран и свързаната с него групировка Хизбула", каза израелският президент Шимон Перес пред CNN. А Борисов на свой ред заяви: "В момента няма доказателства, че Хизбула или Иран стоят за атентата на бургаското летище".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
4
 
20
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
Стига с този атентат,станалото станало,погледнете какво се случва в държавата,мизерия,глад,безработица, увеличен брой на самоубийства и то на млади хора, отвсякъде ни крадат и изнудват,жестока престъпност,тежка корупция, постоянно повишаващи се цени ,замразени заплати,гробищата пълни,липса на здравеопазване,и още и още,и без атентати си отиваме..........
102
3
 
13
 
! Отговори
най-слабият преди 11 години
ЦвЦв е най-слабият вътрешен министър, който изобщо е имала България. Некадърен. Човек без никакъв, не само оперативен опит, но и с липса на какъвто и да е нюх. Комплескарско чувство за кариеризъм. Неграмотна лексика, очевидно липсващи ерудиция, професионализъм и обща култура. Фройдистко озлобление и злопаметен. Наизустени купешки изрази, фрази с изумително профански сложни съставни изречения. Цецо Апартаменто превърна МВР, по време на режима на пожарникаря, в наказателна бригада от мутренски тип, с безобразно дилетантски разследвания, със скалъпени досъдебни производства, с лъжци, превърнати в поръчкови дежурни свидетели.
101
1
 
14
 
! Отговори
АВИАНО преди 11 години
Защо две седмици преди атентата имаше учение на ВВС на израел и ВВС на България симулираха нападение. Защото Турция отказа да предостави базата си във Инджерлик и остана само Граф Игнатиево което отдавна е подготвено във обслужване на Ф16 например. Вие прости ли сте бе какво да разкриваме какво да казваме то отдавна всичко е ястно .Трябва да си много умствено ограничен да не разбереш ЗАЩО
100
1
 
1
 
! Отговори
ds преди 11 години
sega niama da ima 4ujdi turisti,cenite po 4ernomorieto 6te padnat!!6te otpusnat pari ot evrofonda za borba s terorizma.pak 6te ima za usvoiavane! bravo na na6te upravliava6ti,bahti atentata sme6en 7 jertvi... ot koito edin balgarin. a kolko pari 6te vlezat za borba s terorizma?super naglaseno.kvoto i da stava vse za pari stava vapros,stara pogovorka.
99
3
 
8
 
! Отговори
До111 преди 11 години
Жалка и нищожна държава ще сме докато САЩ и Израел ни извиват ръцете.Израел и САЩ искат война и си намериха жертвата-Иран.Преди това беше Ирак и Палестина.
98
1
 
2
 
! Отговори
адвокат преди 11 години
кои е написъл тази статия
97
5
 
27
 
! Отговори
фактите преди 11 години
1) Взрива е с толкова малка мощност, че е запазил ЦЕЛИ СТЪКЛАТА НА НАМИРАЩИТЕ СЕ НА ДВА МЕТРА ОТ НЕГО АВТОБУСИ !!2) Няма пострадали с травми от ударната вълна 3) Държавата Израел побърза да си пребере всички свидетели на атентата.4) Българските разследващи органи са лишени от възможността да извършват оперативно издирвателните си действия. В България те се извършват от представителите на израелските служби !!ИЗВОДА: Извършителя е Израел
96
4
 
11
 
! Отговори
попа преди 11 години
Абе вие нормални ли сте, кой ще го открие, не осъзнавате ли че ви управлява герб. След 1вите им изказвания вече не следя тия новини. Като толкова изтъпанчиха здравния министър, понеже и е много кадърно здравеопазването, израелците си взеха всички пострадали. Това е такъв шамар, че не ми се говори.
95
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха, егати жалката и нищожна държавица сме. Ще го разкрият атентатора от Бургас, ама друг път!
94
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Znaqt go mnogo dobre koi e zashtoto eTQHEN 4OVEK OSHTE LI SI MISLITE 4E TOVA E DELO NA IRAN PRAVQT VSI4KO VAZMOJNO DA NAKLEVTQT NQKOI I NAVSQKADE PISHE IZRELSKITE GRAJDANI AMI BALGARINA KOITO UMRQ KAKVO ZA NEGO ?????? NAS KU4ETATA NI QLI DOLNI MRASNICI
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
прибирам се от работа преди два дни и детето ми ме посреща с високо вдигната рисунка - нарязана в долния край - в центъра на картината избухващо червено кълбо, и разни човечета хвърчат навсякъде , и надпис до едното - ще я патиш камикадзе ! O.o и хвърчащи джанти допълват рисунката
92
2
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 11 години
Мислите ли,че някой вярва на всичката тая алабалистика аз не .Лакърдии и локуми за наивници и как да кажат кой е атентатора като го не знаят .
91
2
 
7
 
! Отговори
луди за връзване преди 11 години
Ами да. Трябваше да влезе на летището на камила, с ***, да има знаме с полумесец и да крещи цитати от корана.--Ето едно истинско описание на арабски терорист самоубиец - според БГ арабистите. Това описание трябва да се раздаде на всички летища и входни пунктове на БГ.
90
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 човека ръководят тайните служби на България - Бойко Борисов, Иван Костов и Росен Плевнелиев. И ако тайните служби не могат да предотвратят или разследват убийствата на граждани в България, тези 3 началници просто трябва да се оттеглят и да бъдат сменени с други по-кадърни хора.
89
2
 
3
 
! Отговори
da преди 11 години
Abe tezi ot Doyche vele kato niamat predstava kak se razkrivat atentati,zashto samo si cheshat ezicite? Ili poneje e Bg day da gi pluem pak,poneje za "evropeycite" ne ni otarva. I estestveno nashite draskachi po forumite malko im triabva da se varjat/kak shte misliat/, i zapochvat da priglasiat. Niama druga darjava po sveta,v koyato horata sami da se zakopavat,niama!!
88
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Организиран е от евреите, нямам друго обяснение!
87
1
 
9
 
! Отговори
Killuminati преди 11 години
Ами не го разкриват защото е организиран точно от ***-ционисти. Относно атенататие които те сами си правят за да имат оправдание за войни си имат и цитат във протоколите:"Подло е, подло е, но е ловко!... Фокус е, но как е изигран, колко величествено нахално!" - цитат от Ционски протокол 10
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за номера с плюсовете се знае отдавна, имайте предвид, че отвреме на време банват някого за това. Само за един ден все пак.А по темата: "постоянно са сменяли взетите на лизинг коли" ... е как на лизинг, бе другари журналисти, за лизинг се попълват документи, гаранции, няма как да стане с неизвестни никому терористи. Май-май искахте да кажете под наем? Има малка разлика между на лизинг и под наем ...
85
3
 
29
 
! Отговори
1 преди 11 години
Не вярвам, че изобщо има самоубиец, не вярвам, че този който го показват само за секунда, има нещо общо с атентата, освен да стои за пред камерите. Не вярвам, че Иран или някаква терористична организация стои зад това. Не вярвам, че от стотиците хора там, няма свидетели, няма камери освен един *** едносекунден клип. Не съм съгласен, че бързо си изнесоха евреите без да кажат нещо пред камера. Лошото е, че никоя медия не е направила нещо, за да ме разубеди...
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Личи се, че статията статията е писана от българи за българи.Разликата с германския стил - информативен, аналитичен, с точни кратки примери, малко подробности и много изводи - е космическа.