Какво пише в сметките за ток?

Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите
Обновена: 11 фев 2013 15:07 | 11 фев 2013 09:36,
741
Какво пише в сметките за ток?
Снимка: БТА

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.
Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра.

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление, без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


741
Още по темата: цената на тока
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърците например, може да са византийси и всякакви но когато нещо малко не им изнася веднага излзат на улицата, а нашия славен народ навежда глава и подава дупе
397
0
 
5
 
! Отговори
много високо напреже преди 11 години
Как ще разсрочваш нещо, което се оспорва и подлежи на проверка?! що за глупотевини дрънка тоя "дипломиран" КУЛТУРОЛОГ делянчо?"Отчетените" киловати във фактурата далеч надхвърлят показанията на електромера в момента! Не говорим за таксите и други измишльотини. При това положение, или ЧЕЗ коригира сметката, или ги плащам и следващите два месеца съм с почти нулева консумация! Тоя номер и досега го правеха, но не така масово и като видяха, че търпим - бум!"епидемия"
396
2
 
9
 
! Отговори
Буда преди 11 години
Кво мрънкате за тия сметки ве, големи били, хммм пуста сопа неокастрена ?Повишението идва от плащанията за зелена енергиа а там бизнес прави Цветито Бориславова.Вие кво искате, да докарате Цветито до просешка тояга ли ?Неблагодарници, я какви магистрали ви построихме, метро, спортна зала, а вие какво искате, ние от кво ше живеем още 1000 години с Цветито ????
395
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП има един грях и това е плоския данък. Във всичко друго са по-добри от тн десни. А като гледам и ГЕРБ не пипа плоския данък. Не може да се приватизира държавен монопол защото става частен монопол и още по-зле става. ЕРП вече ги изгониха с НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ и в Австрия и в Албания. А там не са комунисти но са икономисти знаят че частни монополи не им трябват.
394
1
 
5
 
! Отговори
до Румен овчаря преди 11 години
Че си овчар си овчар, но приватизацията на тия хубости и на БТК и на ЕРП стана при по-предишното чисто царско правителство с глав. секретар ББ. Манипулирай, манипулирай но по-интелигентно с факти. Да не си от ЧЕЗ? Страх ли те е от национализация... като бяха държавни тока си течеше по жиците но евтино.
393
0
 
14
 
! Отговори
Действия да видим! преди 11 години
Какво пише в сметките ли? Че сме най-големите ***! Кой откъдето дойде, все ни лъже. Ще гласувам само за този, който ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ реши окончателно въпроса с измамите и подигравките на някакви си пришълци-мошеници над цял народ. Ако е на власт, да действа, има инструментите. Ако е опозиция-да докаже всички злоупотреби и да поведе народа до пълна победа. Да накаже и своите хора от лобитата!
392
0
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Защо?ЗАЩО Е ВЪВЕДЕНА КВОТА ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА СВРЪХ-ЕВТИНИЯ КОЗЛОДУЙСКИ ТОК САМО ОТ 23%..., А САМАТА ЦЕНА ИЗКУСТВЕНО Е ЗАНИЖЕНА ОТ ДКЕВР, ДО НИВО ЗА ПРОДАЖБИ НА ЗАГУБА???- В СЪЩНОСТ ВЪГЛИЩАТА В МАРИЦА-ИЗТОК СВЪРШВАТ СЛЕД 20-25 ГОДИНИ- Дори ПРОДАЖНАТА цената на тока от АЕЦ-Белене, да е 7.5 стотинки (при себестойност 2,42 както казват англичаните), което признава дори сребролюбеца Касчиев, тя пак е по-ниска от всички други Зелени и Въглеводородни източници на ел. енергия...
391
1
 
23
 
! Отговори
РОБИН преди 11 години
АЗ не искам да ми обясняват за фактурите... АЗ ИСКАМ ДА НЕ ПЛАЩАМ 300 лева ток за 1 телевизор, 1 хладилник, 1 печка и 2 компютъра НЕЩАСТНИЦИ ГЕРБЕРСКИ .. до кога ще ми се оправдавате ЦЯЛАТА ВЛАСТ е у вас продажници нещастни.. БСП била енергийната мафия те създали монопола.. АМИ АРЕ Тогава кой чакате бе защо не го разваляте.. нали цялата власт е у вас.. Станишев и да иска нищо не може да направи.. Как може да се оправдаваш с човек от който нищо не зависи от няколко години.. УМИРАЙТЕ ГЕРБЕРИ
390
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви са тия фактури бе,на запад ти идва фактура само с фиксuрана цена на кв/4аса която вклу4ва абсолутно всичко.Колко оператора ни скубят.Енергията да се национализира незабавно
389
0
 
10
 
! Отговори
Somebody преди 11 години
"Делян Добрев обясни, че по света токът е по-скъп, защото активите им са по-съвременни и оценката на тези активи е актуализирана, докато у нас преоценка на активите на Електроенергийния системен оператор, който за момента е дъщерно дружество на НЕК, а в бъдеще ще бъде отделен, не е правена от години." - потребителите искат одържавяване с сектора, а тоя *** иска да приватизира още!
388
3
 
1
 
! Отговори
VAN republikata преди 11 години
... Trabva BBoiiko Da Napravi PREVRAT,DA VASTSNOVI TARNOVSKATA KONSTITUZZIA,DA RESSPEKTIRA OMRAZNITE KRADLIVI republikanzzi-NARODA STE MU NAPRAVI PAMETNIK... Neobhodima E SMIANA NA republikata S ZARSTVO BALGARIA... Svalete NEZAKONNATA republika Glupazzi,NIE SME V ROBSTVO ot 1944 godina.. Protestiraite stestu republikata Dupeta tapi... A Vii vii STE *** republikanzzi... KAKVI "kalinki" BALNUVATE skapani *** republikanski PRESTAPNIZZI...ne SSANUVATE LI republikanski BRAMBARI,republikansski
387
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бушона Добрев (ясно е че е такъв) само трима са несменяеми поддържа ЕРП мафията а Атака и вече и БСП са категорични че ще ги национализират... Кой е от енергийния октопод МОЛЯ?
386
1
 
10
 
! Отговори
Castor преди 11 години
Къде остана Тиквун? Как не си е казал още ценното мнение? Май напълни гащите?!
385
7
 
1
 
! Отговори
Шматко преди 11 години
Жалко че не мога да публикувам Фактура та си за употребената енергия . Всички знаем че имаме микс енергия ние от до . От новата година цената на електричеството е завишена и вече е 22 евро цента . От 1984 г до сега мога да се похваля че един път не съм имал проблем с ел енергията . Което съм употребил това плащам . Парното е друга бира ако сте под наем 70% се определя на база топломери а останалите се изчисляват на база кубатура но и тази сметка е поносима . Проблем имаме само с бензина 1,6о e
384
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега видяхте ли защо са против нови ядрени мощности - от зелена енергия се печелело много добре. А като спрат блоковете тока явно ще стане като бензина по 2-3 лева киловата...
383
0
 
20
 
! Отговори
Г. Г. преди 11 години
Както аз така предпоагам и тук коментиращите не искаме нищо безплатно или подарено. Просто изкаме да плащаме това което сме изразходвали а не да плащам това което съм изразходвал + на баба хвърчилото + на съседа *** дет не си е плащал тока цял живот!!!
382
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добро утро, Приятели.Протестите, против Енергоразпределителните дружества и високите цени на тока - ПРОДЪЛЖАВАТ на 17.02 в 11:00 часа!Време е някой да изхвърли ***!
381
2
 
12
 
! Отговори
copy от 486 преди 11 години
Не разбирам защо се гневите на ЧЕЗ и ЕОН. Те са дошли тук да печелят и колкото им се позволи толкова ще печелят.Нали в тяхна полза:- ГЕРБ-авото Народно събрание гласува закони или не променя гласуваните от предишните парламенти;- ГЕРБ-авото правителство не ги контролира и санкционира за нарушения, кражби и престъпления;- ГЕРБ-авият "министър" (с извинение) ги защитава както прави всеки добре платен адвокат
380
1
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
"Защо управляващи и монополисти дружно ни мамят и стрижат?" - ИДВАТ ИЗБОРИ И ТРЯБВАТ МНОГО ПАРИ !!!!
379
1
 
15
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
ЕРП да върнат мрежата на държавата. Те самите да се превърнат в търговски дружества и да се конкурират по между си за клиенти. Единствено трябва да продават ваучери за ел. енергия на населението. На базата на продадените ваучери са длъжни да осигурят ел. енергия чрез закупуването и директно от централите. Населението трябва да има избор: дали да купи малко енергия за по-висока цена или по-голямо количество на по-ниска цена и да има правото да избира от кого да купи енергията си. Да има право да решава дали да купи само енергия от възобновяеми източници или само от АЕЦ или само от внос. Съответ