Терминал 1 и Терминал 2 - край за едни, начало за други

Западът печели от изтичането на мозъци от България и Румъния
Обновена: 30 дек 2013 18:49 | 30 дек 2013 18:11, Бойчо Попов
109
Терминал 1 и Терминал 2 - край за едни, начало за други
Леонисия Докузова – медицинска сестра в болница в София и една от потенциалните емигрантки. Снимка: Ройтерс

Една лъскава и готова за нанасяне къща до болницата - на пръв поглед правителствата на Румъния и Унгария предлагат на новите лекари в Сфънту Георге доста голям комфорт. Причина за щедростта на обитавания също от много унгарци румънски град – опитът да се спре изтичането на мозъци от страна на лекарите към Западна Европа.

Изтичането на най-големите умове в чужбина засяга Източна Европа в продължение на години. А Румъния и България може да бъдат още по-засегнати от 1-и януари 2014 г. Тогава в Германия, Австрия и шест други европейски страни идва краят на последните ограничения за работа за българи и румънци, които по-богатите държави в ЕС наложиха заради страх от паническо бягство преди приемането на Букурещ и София през 2007 г., пише в свой анализ Süddeutsche Zeitung.

От 1-и януари всеки румънски или български гражданин може да се установи навсякъде в ЕС, да работи, но също така и да има претенции върху системите за социална сигурност и пенсии. Чираци и студенти, преподаватели и специалисти, но и сезонни работници могат още от началото на 2012 г. да идват в Германия. Малко преди Коледа Институтът за пазара на труда и изследванията на заетостта (IAB), който е подчинена структура на Федералната агенция по заетостта, обобщи информацията си за намиращите се в Германия 360 000 българи и румънци. Изводът: Германия се е възползвала от имиграцията на българи и румънци - и то значително.

Наистина около една четвърт от живеещите в Берлин, Дуисбург или Дортмунд българи и румънци са безработни, много от тях получават и държавни помощи. Но това не е правило. Като цяло според IAB към средата на годината само 7,4 на сто от живеещите в Германия българи и румънци са без работа - така че равнището на безработица на тези имигранти е дори малко по-ниско от средното за Германия.

Имигриралите румънци и българи са предимно млади, малко над половината разполагат с професионално образование или са завършили университет. Те получават два пъти по-рядко детски надбавки спрямо други чужденци във Федералната република. Те рядко получават обезщетение за безработица или пенсия, но плащат доста в пенсионните и социалните фондове. Така под черта продължава да има „положителен нетен принос на мигрантите, живеещи в Германия“, пишат анализаторите на IAB.

Този принос ще се повиши, когато през 2014 г. още 100 000 – 180 000 румънци и българи ще дойдат в Германия. Също така благодарение на поляците, румънците и българите през 2012 г. „за първи път през последните 15 години в Германия има достатъчно имигранти, за да се компенсира застаряването на германците“, се казва и в анализ на Консултативния съвет по въпросите на интеграцията и миграцията.

Но монетата си има и друга страна - в България от края на комунизма досега населението е намаляло с девет на сто до 7,4 милиона души, главно поради емиграцията. Румъния загуби близо четири милиона жители. Емигрантите си тръгват, защото стандартът на живот е много по-нисък, отколкото в Западна Европа или САЩ, и защото правителствата са корумпирани и икономиката не работи. Нищо от това не се е променило.

За разлика от Западна Европа, лекарите в Румъния са малко уважавани. Оборудването в болниците често е старо, лекарската заплата е по-ниска от 1000 евро на месец. А и доста често младите лекари трябва да "си откупят" доста скъпо своето работно място, както установява Елена Станку от Балканската мрежа на разследващите репортажи (BIRN). Едно лекарско място в малък румънски град струва около 15 000 евро под формата на подкуп. В по-голям град "се дължат" около 30 000 евро - разходи, които след това трябва да бъдат възстановени от пациентите.

Лекарите, които отхвърлят тази практика, отиват в чужбина - според данни от медицинската асоциация от 2007 г. насам най-малко 13 000 лекари са напуснали Румъния. Само в Германия вече са регистрирани 2900 румънски лекари. Българските медици също са склонни да емигрират доброволно. Според проучване на Медицинския университет в София повече от четири пети от новозавършилите доктори планират да емигрират.

По този начин Румъния и България губят милиарди, които преди са били инвестирани в обучението на лекари. Разбира се, емигрантите, от своя страна, превеждат пари в родината. В България по този начин през 2013 г. са влезли близо 1,5 млрд. евро, почти три процента от БВП, в Румъния - около 3 млрд. евро, еквивалентни на два процента от икономическия продукт.

Парите се харчат не само за потребление, но също така и за по-добро образование на децата, останали у дома, или в създаване на малък бизнес. Но също силно застаряващите общества в България и Румъния плащат по-висока цена, когато голяма част от най-способното население си отива.

Не само болниците губят професионалисти. Също така строителни фирми или текстилни фабрики, дъскорезници или хотели в Румъния и България са сред най-трудно намиращите персонал в цяла Европа, показва проучване на консултантска компания за подбор на персонал.

Правителството в Букурещ се опитва от 2008 г. насам да насърчи емигрирали румънци да се завърнат у дома, например организирайки изложения за работни места. Успехът е умерен. Според изследователя Ева Милитару емиграцията на най-добрите дори се увеличава. Тя говори дори за "четвърта вълна на емиграция". В София ежедневникът „24 часа“ цитира през октомври проучване, според което 27 процента от българите са готови да напуснат страната си.

Според друго проучване 200 000 българи (около пет процента от общия брой на населението) обмислят след 1 януари да опитат късмета си в други страни от ЕС. 85 процента от тези емигранти са на възраст под 40 години, три четвърти имат завършено средно образование или степен от университет. Ако те наистина си тръгнат, от тях ще се възползват новоприемащите ги страни.

А сред младите българи е популярен следният черен виц - „Има само два начина за изход от кризата - Терминал 1 и Терминал 2 на летището“, приключва анализа си Süddeutsche Zeitung.

Още подобни икономически новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: изтичане на мозъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Berlin преди 10 години
Po nai-barzia nacin se spasiavaite ot kloakata BG ,i poslednia da pusne vodata
75
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Напуснах България преди 6 години. Най-доброто решение, което съм взел през последните 20 години. Не съжалявам. Липсват ми роднини и приятели, но не искам да се връщам. А, и не напуснах през Терминал 1 или 2, напуснах я от автогарата. Начини много.
74
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сега искам да видя кауфланд карфур лидл как ще си намерят черноработници за 300 лева на месецСкоро в българия ще има само пенсионери
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пациенти много лекари малко
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нека бедния български данъкоплатец да плаща за обучението на лекарите а те да ходя после в чужбина
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пичове имигрирам. От близо месец и половина ми се обаждат приятели, които са в Англия и са си намерили работа. От 01.01 почват. Днес докато пътувах с трамвая ми звъни непознат номер с много числа започващи с +44. Един авер ми се обади и ме кани. намерил сериозна фирма в UK. Малко се замислих, а той ме пита какво правя. Казвам му ей тука съм в буса и пътувам. Какво виждаш пита той. Отговаря - хора.А,той пак пита, какви? Еми само пенсионери. Тогава се осетих. Пичове бягайте.после ще е късно. Тук д
70
1
 
25
 
! Отговори
vesko преди 10 години
Не ги слушайте тука тия дето са останали и се борят. Никой не се бори на протестите не могат да се съберат 10000 човека. Просто не са могли да емигрират. Станали сме толкова проклети тука в България че не знам. Един на друг си пречим вместо да си помагаме. Бог да пази България!!! Скоро и аз ще емигрирам.
69
10
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Всеки сам решава за себе си. За съжаление светът в който живеем става все по материален и материален, вследствие на което и ценностите на много хора са вече предимно материални. Тези, които емигрират го правят най-вече с цел продобиване на материални придобивки. Те не са виновни заради това, просто в такъв свят са израснали.Лично за себе си мога да кажа, че и аз не живея от въздуха, но някак си не знам защо (наречете го както искате) съм от онези, които ще останат в България, каквото и да ми струва това от материална гледна точка. Моят свят не е само материя.
68
2
 
2
 
! Отговори
АнгелKo преди 10 години
Номер 75 ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ за коментара .Точно така си е!!!!
67
0
 
20
 
! Отговори
АнгелKo преди 10 години
*** скапани политици.Изгониха народа.Там пак са роби но поне хладилника е пълен.Близо половината ми приятели във фейса са в чужбина.Приятели меми останаха вече
66
0
 
4
 
! Отговори
яяяяяяя преди 10 години
....."Чираци и студенти, преподаватели и специалисти, но и сезонни работници могат още от началото на 2012 г. да идват в Германия. " Алооо, автора на статията в коя година живееш?
65
1
 
15
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
...и като обобщение може да се каже, че "работата" на българската политическа мафия се свежда до "управление" на двата терминала. под мотото: Има протестиращи - има проблем, пращаш ги в емиграция - няма проблем !
64
5
 
7
 
! Отговори
Eldorado27 преди 10 години
Аз и сестра ми заминаваме за Англия... само чакам да ни кажат датата, но ще е до 1-2 месеца... иначе съм съгласен с английското мислене за ограничаване на социалните помощи... наще *** ще се изсипят при тях и ще ги точат както източиха България през годините... но като цяло не мисля да пускам корени в Англия, а да поработя 4-5 години, да изкарам малко кинти(Защото в БГ с тия управляващи не може да се изкара нищо) и после да се върна тука че да има и българи в БГ все пак :)
63
1
 
32
 
! Отговори
Моне преди 10 години
Успях с много упорство да превърна образованието и уменията си в пари и по-добър живот и тук в България. Почти всички мои приятели имигрираха много отдавна. Амбициозни, образовани и работливи момичета и момчета които можеха да задвижат България напред. Сега живеят далече, добре устроени и може би дори щастливи. Родителите им си отиват един по един и децата им завинаги губят връзката с България. Цвета на нацията отдавна замина в чужбина. Средното ниво също замина. Сега заминават и полуидиотите.
62
4
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 години
Скъпи сънародници, защо се ядосвате на завистливите коментари на откровени загубеняци и несретници?! Бъдете живи и здрави, нека децата ви са живи и здрави, другото няма значение! Никой не се интересува от милионите, които получават с дипломите си от България /с някои изключения на част от дипломите на "Медицински университет София", останалите дипломи не служат за нищо, който не вярва да направи справка!/,никой не се интересува колко им е добре в чужбина и как ни смятат за ***! C'est la vie!
61
9
 
12
 
! Отговори
5 х 5 преди 10 години
Живеем в свободен свят - след като искате да емигрирате, емигрирайте, никой не ви пречи! Но да седите тук и да пишете как мразите всички българи, как всичко останало в България е ***, да обиждате и едва ли не да кълнете...е това никой не може да ви го позволи! Вземайте си злобата и жалките завистливи душички, прав ви път и успех! Има хора като мен, които имат знания и умения, не хленчат и не се оплакват, а просто дават всичко от себе си и успяват. Но само с претенции не става!
60
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се махат и без друго са най големите мръхтуни. Все нещо не им е в ред, едно мърморене, мизерия било. А какво направихте за да се променят нещата??? Или най лесно терминала. Ама те не ви чакат с питка. Виждам ги аз тия където заминаха, само се правят че са добре ама са цъфнали та вързали. И като се върнат тука, почваме хайде на очен, че по евтино, хайде на зъболекар, че по евтино, и т.н. Звънат да идват на гости че не ни били виждали, ама те не канат, че било тесничко при тях.
59
1
 
24
 
! Отговори
емигранта преди 10 години
чета коментарите ви,и виждам че много хора пишат изстината за чужбина,истината е че навсякъде вече е зле,никъде нее лесно в която и държава да се отиде във европа,но Българина има силна завист,и всеки си мисли,в това число и мойте роднини,че ние в чужбина печелим много и едва ли не,си щракаме само със пръсти,но нее така,ДА,и аз не бих тръгнал преди десет години навън,ако можех да си храня семействотоспокойно, НО,България ни пъди,пожелавам успех на тези които ще тръгнат дано успеят,нека отидат и
58
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Емигрирах още преди 13 години защото не искам децата ми да са българи и да имат нещо общо с България. Съжалявам, но е така. Поотделно българите горе-долу добре се интегрират и справят с живота, колкото и да не вярвате когато ви плащат нормална заплата българите работим и се развиваме, събрани накуп обаче сме гола вода.
57
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Просто не мога да повярвам????????Наистина ли толкова мразите България????Мразете я махайте се но знайте само едно където и да отидете(желая ви късмет и щастие,без лоша умисъл)вие винаги ще сте чужди,нежелани.Тази България-мрусната и непрокоснана е вашето Отечество,това което изливате с тонове * по името всеки ден.Но един един и да си дойдете няма да е вашата България,ще е друга държава с други мирогледи а вие питам се къде ще търсите вашето място:))))))ОБИЧАЙТЕ БЪЛГАРИЯ.