Добрев: Очаква се колосална загуба от 400 млн. лв. на НЕК за 2013

"Понижението на рейтинга от S&P не е изненада"
Обновена: 22 фев 2014 10:54 | 22 фев 2014 10:46,
80
Добрев: Очаква се колосална загуба от 400 млн. лв. на НЕК за 2013
Снимка: Bulgaria On Air

Намаленият рейтинг на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) от ВВ- на В+ с негативна перспектива от Standard&Poor's не е изненада нито за опозицията, нито за експертите в България, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър Делян Добрев. Той подчерта, че за проблемите в сектора и по-конкретно за свързаните с регулаторните режими се говори през последните шест месеца.

Липсата на официална реакция на новината Добрев коментира с думите, че очевидно и управляващите не са изненадани от понижението. По-притеснителното според него е, че негативната оценка идва преди да са представени финансовите резултати на НЕК за 2013. По думите му, има очаквания за колосални загуби на дружеството в рамките на 400 млн. лева.

Според Добрев не е изключено като излязат резултатите рейтингът на НЕК да бъде преразгледан още веднъж. Той подчерта, че най-притеснителното в оценката на S&P е това, че е базирана на основни регулаторни проблеми.

„Не става въпрос дори за лошо управление, а за  лоши стратегически решения”, коментира бившият енергиен министър.

Той поясни, че оценката на рейтинговата агенция излиза всяка година и по време на управлението на ГЕРБ е била стабилна.

Според Добрев с понижението на цената на тока през март в посока на по-ниски регулации са обрани всички резерви.

„През юни месец нямаше такава възможност. Дори напротив. Увеличиха се разходите на дружеството, от друга страна се намалиха приходите. Няма как това да доведе до по-различен резултат освен до колосални загуби за стотици левове”, коментира депутатът от ГЕРБ.

По думите му в момента дори имало слухове, че се правят „счетоводни трикове”, за да бъдат понижени загубите на НЕК  до малко под 400 млн. лева.

Друго предположение, че се обмисля тегленето на нов заем за покриване на загубите, Добрев коментира с думите, че правителството и сега финансира по този начин хроничния недостиг заради регулаторните решения.

„Знаете, че беше изтеглен заем от 1 млрд. лева от БЕХ с част,  от който бе рефинансиран заем на BNP Paribas, но с част от тези средства – около 60%, бяха покривани недостатъците от регулаторните решения”, коментира Добрев. Той подчерта, че тази тенденция не е устойчива, не само защото няма да бъде възможно взимането на заеми в бъдеще, но и поради оскъпяването на изплащането на вече взетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 10 години
Вярно е, че кредитният рейтинг на НЕК е понижен. Това е поради лошото му финансово състояние и възможните проблеми да обслужва дълговете си. Но Добрев абсолютно и относително не е прав, че намалението на цените на електроенергията е причина за това. Цените за потребителите изобщо не бяха намалени. А те трябва да бъдат намалени, защото са нереално високи и увеличаващи се също така нереално. Въпросът е Кой краде по веригата. В случая вече не крадат ЕРП-та, а правителството от престъпници.ОСТАВКА
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Веитата да се махат, ако ги е грижа за българина, американците щяха да направят нещо с веитата, които държат, да ги върнат или да намалят цените, но явно не ги е грижа... затова и никакви американски аеци
62
1
 
5
 
! Отговори
зико преди 10 години
Този ни мисли за много прости. Намаляване цената на тока за потребителите удря ЕРП-та а не НЕК продажната цена от електроцентралите си е същата. Но печалбата на чуждите продавачи на българския ток намалява, и ако не им харесва лек им път.
61
2
 
4
 
! Отговори
yann преди 10 години
Standard and poor...Тези същите не бяха ли онези, дето дадоха кредитен рейтинг AAA на онази английска банка, дето фалира и даде началото на т.нар. криза? И някой потърси ли им отговорност за грешния рейтинг? Не.Г-н Добрев, тези рейтинги се определят от недоносчета като вас и за това са и толкова стойностни. Как да са други, когато одит на компании се прави от стажанти, с оглед на по-ниски разходи и по-голяма печалба за одитора...НЕК е на такава "прекрасна" загуба благодарение и на ВАС...
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До преизвестена смъртЛиберализация означава още по-високи цени от внос от ЕС защото там са други по-мощни монополи.
59
1
 
5
 
! Отговори
преизвестена смърт преди 10 години
Как става така,че НЕК е монополист на пазара без абсолютно никаква конкуренция в този бранш,и сама определя и налага цените на тока,всичко зависи от нея и накрая да каже,ама на загуба сме.Кой е виновен по дяволите за това безхаберие?А ми ако пазара на ел.енергия беше либерализиран?,както във всички бели държави и се внасяше по-евтин ток от съседна държава,какво щеше да се случи с НЕК,кой тогава щеше да бъде виновен за фалита на НЕК?
58
2
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Алоу,anonimen62,защо си мислиш,че масите в България ще бъде въвличани от изказвания от твой тип ? Абе,кажи си името ? Най-вероятно се казваш Скункс(пор) и се срамуваш,или поп ?
57
2
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
И Ивайлото,ама другия отлетя с Метлата за да Поучава другаде,как се правят пици.
56
1
 
3
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Пепи искаше да сложи ръка и на БДЖ-то!
55
2
 
8
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Никой не се заблуждава, че тези заеми от над 4 милиарда лева ще ни излязат на носа. Това в Държавата е като в семейството. Теглиш заеми и живееш добре няколко години , а после почваш да гладуваш защото трябва да връщаш. Само, че в случая Правителството на БСП-ДПС-ДС ще си отидат, а народа ще гладува. Това е тъжната истина. Апропо спомнете си при НДСВ как Милен Велчев изтегли 1 милиард за някакви схеми по външния дълг и нищо. Сега обаче той е милионер, а ние балъците пак си мизеруваме.
54
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕК няма вина че САЩ и ЕС фалираха а България се обвърза със САЩ и ЕС и сега ще плаща за техните кризи.
53
2
 
6
 
! Отговори
селтак преди 10 години
НЕК е пред фалит и това не е тайна за никого.Когато едно предприятие(държавно) се използва за политически цели,то винаги ще е на загуба,а загубата му винаги ще се покрива от джоба на гражданите му чрез данъците които плащаме.Вместо тези пари да отидат за нови пътища,нови автобуси,детски градини или за по-високи пенсии,за нещо което всеки ще може да го види и пипне,отива за покриване на загубите на НЕК,а политиците се бият в гърдите,че са намалили цената на тока и с това са подобрили живота ни
52
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една от най-големите заблуди на миналогодишните протести беше, че виновни за високите цени на тока са ЕРП-тата. Това беше предварително подготвена стратегия от Тиквите, слуги на ВЕИ-мафията за да се насочи народният гняв не където трябва. Но все пак хората, макар и късно разбраха кой ги краде. Това са именно родните мафиоти, държавните НЕК, ЕСО и БЕХ, където парите потъват неизвестно къде, както е във всички държавни предприятия.А тоя Делянчо, по-добре да се занимава с разкарване на банички.
51
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сметка за ток в Русия за едностайно жилище - 5,60 лв.Сметка за вода и канализация в Русия за едностайно жилище - 0,40 лв.Сметка за парно отопление в Русия за едностайно жилище - 24,77 лв.Сметка за топла вода (подгряване на вода) в Русия за едностайно жилище - 0,30 лв.
50
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сметка за януари 2013 год. за жилище 63 кв. м. в Минск/Белорусия:Ток, поддръжка, парно отопление, студена вода, топла вода, газ,такса смет, асансьор, радиоточка, телевизионни програми - 269090 белоруски рубли = 45,89 лв. при официална средна заплата 5.547.075 бел. руб. = 950 лв. на месец.Валутен курс за януари 2013 г.: 11453 бел. руб. за едно евро.
49
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в такъв случай най добре ще бъде да се върнете пак на власт и да увеличите тока с поне 50 процента
48
2
 
8
 
! Отговори
е и кой преди 10 години
Кой ще плаща загубите?Естествено честните потребители,отделящи и последните си стотинки,ама се нареждат пред касите на ЕРП-тата.Да,ама има граница на търпението.Вижте какво става недалече от нас-Украйна,Босна...Крадците и злоупотребяващите с тока да се вразумеят докато е време...
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВъпросА тогава обясни защо най-големия капиталист има трилиони задължения? Не са изпаднали в тежка криза поради липса на покритие на хартийките, наречени ам.долари. Ако имаха покритие от благороден метал, отдавна да са фалирали. Спасява ги само безогледното печатане на пари (и продължават да трупат задължения, но докога?).
46
3
 
14
 
! Отговори
EUSSR преди 10 години
Как няма да е на загуба, като трябва да плаща 750 милиона лева годишно на ВЕИ мафията само за 3 % от произведения ток? НЕК щеше да е на печалба от 350 милиона лева, ако нямахме ВЕИ мафия!!!
45
5
 
15
 
! Отговори
Цените при комунизма преди 10 години
в периода 1986 - 1988 година, Ел.ток струвал 0,015 лв./кВтч/нощна тарифа и 0,025 лв./кВтч/дневна тарифа.При социализма електроцентралите са държавна собственост и цените винаги са "крайна цена", а не както при демокрацията с подвеждащи надбавки.Цената на тока при социализма се дотира от държавата. При демокрацията цената на тока не се дотира от държавата, защото българите де факто нямат държава, имат само чуждестранни "инвеститори".

Спонсорирани публикации