Добрев: Очаква се колосална загуба от 400 млн. лв. на НЕК за 2013

"Понижението на рейтинга от S&P не е изненада"
Обновена: 22 фев 2014 10:54 | 22 фев 2014 10:46,
80
Добрев: Очаква се колосална загуба от 400 млн. лв. на НЕК за 2013
Снимка: Bulgaria On Air

Намаленият рейтинг на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) от ВВ- на В+ с негативна перспектива от Standard&Poor's не е изненада нито за опозицията, нито за експертите в България, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър Делян Добрев. Той подчерта, че за проблемите в сектора и по-конкретно за свързаните с регулаторните режими се говори през последните шест месеца.

Липсата на официална реакция на новината Добрев коментира с думите, че очевидно и управляващите не са изненадани от понижението. По-притеснителното според него е, че негативната оценка идва преди да са представени финансовите резултати на НЕК за 2013. По думите му, има очаквания за колосални загуби на дружеството в рамките на 400 млн. лева.

Според Добрев не е изключено като излязат резултатите рейтингът на НЕК да бъде преразгледан още веднъж. Той подчерта, че най-притеснителното в оценката на S&P е това, че е базирана на основни регулаторни проблеми.

„Не става въпрос дори за лошо управление, а за  лоши стратегически решения”, коментира бившият енергиен министър.

Той поясни, че оценката на рейтинговата агенция излиза всяка година и по време на управлението на ГЕРБ е била стабилна.

Според Добрев с понижението на цената на тока през март в посока на по-ниски регулации са обрани всички резерви.

„През юни месец нямаше такава възможност. Дори напротив. Увеличиха се разходите на дружеството, от друга страна се намалиха приходите. Няма как това да доведе до по-различен резултат освен до колосални загуби за стотици левове”, коментира депутатът от ГЕРБ.

По думите му в момента дори имало слухове, че се правят „счетоводни трикове”, за да бъдат понижени загубите на НЕК  до малко под 400 млн. лева.

Друго предположение, че се обмисля тегленето на нов заем за покриване на загубите, Добрев коментира с думите, че правителството и сега финансира по този начин хроничния недостиг заради регулаторните решения.

„Знаете, че беше изтеглен заем от 1 млрд. лева от БЕХ с част,  от който бе рефинансиран заем на BNP Paribas, но с част от тези средства – около 60%, бяха покривани недостатъците от регулаторните решения”, коментира Добрев. Той подчерта, че тази тенденция не е устойчива, не само защото няма да бъде възможно взимането на заеми в бъдеще, но и поради оскъпяването на изплащането на вече взетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
7
 
! Отговори
pesho преди 10 години
То с тези изкуствено създадени разходи тези премии които си дават винаги ще са на загуба
23
12
 
10
 
! Отговори
Успехите на ХУНТАТА преди 10 години
1. Понижение на рейтинга2. Изпадане на 100-но място (30 позиции по-надолу от ГЕРБ) по свобода на словото3. Всеки пети емигрант4. 13% увеличение на безработицата5. 25% увеличение на всички хранителни продукти6. Хората започнаха да измират от глад и мизерия (баща и син намерени мъртви от глад)7. Наполовина намалени средства за лекарствата на раковобиолните + закриване на болници по малките градове8. И още мноооого други, но нямам място да изброявам...
22
11
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ=БАНДИТ преди 10 години
След ГЕРБ следва потоп. Всичко са оглозгали. Нали до пролетта на 2013 те управляваха
21
2
 
10
 
! Отговори
айде нема нужда преди 10 години
Кой е кокаиновия крал в бг? Въпросът е риторичен.
20
0
 
7
 
! Отговори
бибитко преди 10 години
До Грамадаревако трябва да сме откровени, този имаше смелоста да излезе пред протестиращите и се опита да води диалог. виж смелото мутре избяга след телефонен разговор с путин и скалъпен протест (протестиращите земеделци и БАН нямаха никакъв ефект, не му попречиха на мачлетата, но някакъв измислен протест го бил накарал да се съобрази с народа)
19
2
 
12
 
! Отговори
Този кой беше, преди 10 години
че не си го спомням
18
4
 
3
 
! Отговори
8 преди 10 години
До АнонименКой ти е крив,че си 70 годишен дедо и няма да стигнеш 80-те години на бабите .
17
1
 
9
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Чук за дрогаря на снимката и менотра му тиквата.
16
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯ *** БОРИСОВ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЖИВ И ДА СЕ НАДСМИВА НАД НАРОДА!!!!!!НЕК ПЛАТИ ЕДИН КУП РАЗХОДИ КОИТО ДЪРЖАВАТА ТРЯБВАШЕ ДА ПЛАЩА КАТО РАЗХОДИ ЗА БЕЛЕНЕ!!!!ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ БОРИСОВ СА НЕ САМО ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ , РЕЗЕРВА НА ЗДРАВНАТА КАСА А И ИЗТОЧВАНЕТО НА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ ДО КРАЕН ПРЕДЕЛ ПЛЮС НЕДАВАНЕ ПАРИ ЗА НИКАКВИ ИНВЕСТИЦИИ!ДОКОГА БОРИСОВ ЩЕ Е ОЩЕ ЖИВ ДОКОГА!
15
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 1А Белене ти ли ще го плащаш бре, ляв?
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първо правило в икономикатаАко имаш дълг и идва падежа му, а нямаш пари теглиш друг дълг и изплащаш първия!Така го разсрочваш във времето. Хора без грам икономическо познание вадят изводи, затова сме на тоя хал защото всеки си мисли, че разбира.
13
6
 
16
 
! Отговори
Грамадарев преди 10 години
Изввинявам се, но този кой беше?Не е ли този, който го целиха с яйца, и обесняваше на народа колко е евтин тока?:)
12
1
 
6
 
! Отговори
бат Сали енергото преди 10 години
Заменяме подкрепа срещу ток...
11
9
 
10
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Никой не се заблуждава, че тези заеми от над 4 милиарда лева ще ни излязат на носа. Това в Държавата е като в семейството. Теглиш заеми и живееш добре няколко години , а после почваш да гладуваш защото трябва да връщаш. Само, че в случая Правителството на БСП-ДПС-ДС ще си отидат, а народа ще гладува. Това е тъжната истина. Апропо спомнете си при НДСВ как Милен Велчев изтегли 1 милиард за някакви схеми по външния дълг и нищо. Сега обаче той е милионер, а ние балъците пак си мизеруваме.
10
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе недей да даваш акъли, същото беше и ти като беше министър.
9
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Некадърници!
8
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 1 и 2, вие сте по заблудени от 80годишна червена бабичка от Карлуково - я ходете се гръмнете някъде от такива като вас няма нужда...
7
6
 
15
 
! Отговори
Лорт наопаки преди 10 години
Що е Делянчо,все е Дебелянчо
6
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Борисов и Трайков първо бяха за АЕЦ Белене, но после под натиска на Костов и Иванов го спряха заради ВЕИ. Фотото и перките обаче докараха огромни загуби и дългове на НЕК.
5
8
 
27
 
! Отговори
до Трол 1 преди 10 години
Борисов и Добрев спрели строежа на АЕЦ Белене......Те щото Станишев и Местан го построиха като го почнаха...и сега щото го довършват.... Заблудени овце ей! Тая дупка там е за крадене на пари! Не е предвиден строеж ни от Станишев, ни от Доган ни от Бойко!

Спонсорирани публикации