Добрев: Очаква се колосална загуба от 400 млн. лв. на НЕК за 2013

"Понижението на рейтинга от S&P не е изненада"
Обновена: 22 фев 2014 10:54 | 22 фев 2014 10:46,
80
Добрев: Очаква се колосална загуба от 400 млн. лв. на НЕК за 2013
Снимка: Bulgaria On Air

Намаленият рейтинг на Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) от ВВ- на В+ с негативна перспектива от Standard&Poor's не е изненада нито за опозицията, нито за експертите в България, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият енергиен министър Делян Добрев. Той подчерта, че за проблемите в сектора и по-конкретно за свързаните с регулаторните режими се говори през последните шест месеца.

Липсата на официална реакция на новината Добрев коментира с думите, че очевидно и управляващите не са изненадани от понижението. По-притеснителното според него е, че негативната оценка идва преди да са представени финансовите резултати на НЕК за 2013. По думите му, има очаквания за колосални загуби на дружеството в рамките на 400 млн. лева.

Според Добрев не е изключено като излязат резултатите рейтингът на НЕК да бъде преразгледан още веднъж. Той подчерта, че най-притеснителното в оценката на S&P е това, че е базирана на основни регулаторни проблеми.

„Не става въпрос дори за лошо управление, а за  лоши стратегически решения”, коментира бившият енергиен министър.

Той поясни, че оценката на рейтинговата агенция излиза всяка година и по време на управлението на ГЕРБ е била стабилна.

Според Добрев с понижението на цената на тока през март в посока на по-ниски регулации са обрани всички резерви.

„През юни месец нямаше такава възможност. Дори напротив. Увеличиха се разходите на дружеството, от друга страна се намалиха приходите. Няма как това да доведе до по-различен резултат освен до колосални загуби за стотици левове”, коментира депутатът от ГЕРБ.

По думите му в момента дори имало слухове, че се правят „счетоводни трикове”, за да бъдат понижени загубите на НЕК  до малко под 400 млн. лева.

Друго предположение, че се обмисля тегленето на нов заем за покриване на загубите, Добрев коментира с думите, че правителството и сега финансира по този начин хроничния недостиг заради регулаторните решения.

„Знаете, че беше изтеглен заем от 1 млрд. лева от БЕХ с част,  от който бе рефинансиран заем на BNP Paribas, но с част от тези средства – около 60%, бяха покривани недостатъците от регулаторните решения”, коментира Добрев. Той подчерта, че тази тенденция не е устойчива, не само защото няма да бъде възможно взимането на заеми в бъдеще, но и поради оскъпяването на изплащането на вече взетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
300 милиона лева плаща НЕК на Топлофикация София за да покрие загубата чрез тока от изкуствено ниската цена на парното в София. После в София гласуват за СДС или ГЕРБ, защото узаконяват грабежа.
43
5
 
4
 
! Отговори
11 преди 10 години
До 42Коментираме защо няма увеличение на цената,а има намаление.Щом едно предприятие работи на загуба,значи трябва да си увеличи цената на услугата която предлага,за да излезе на печалба,а не да тегли кредит от 1 милиард и да продължава да трупа дългове.Като го кара само на кредите докъде ще стигне.Нали някой трябва да ги плаща накрая.Ти мислиш ли логически или 5% дето ти ги е намалил Орешарски са ти увредили логиката.Липсата на увеличение на цената ще си я платим в пъти след години.
42
2
 
15
 
! Отговори
ами да преди 10 години
Загубите до голяма степен идват,наред с кражбите на ел.енергия от потребители, и от свръх печалбите гарантирани с дългогодишни договори на ВЕИ-тата и частните централи.Никъде по Европа няма гарантирани такива печалби.
41
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И на мен ми е интересно Делянчо откъде има достъп до отчетите на НЕК, след като вече е господин Никой. Той и преди това си беше една обикновена калинка, завършила изкуство, като дори не стана ясно, дали е завършил или си е фалшифицирал и той дипломката като колежката си Калинка.В правителсвото на Бойко Мутрата всички министри се подбираха да са умишлено некадърни за да не засенчат главния некадърник Винету.
40
5
 
10
 
! Отговори
до 40 преди 10 години
До 11До 36НЕК изкупува много скъп ток от американските ТЕЦ и фото и перките и така трупа дълговете. Костов и Борисов сключиха договори за изкупуване на тока на частниците и така им трупат печалби. НЕК се източва и не може да свали цената на цената на АЕЦ.
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 11 - 40А, бе тикво умна. Засега намалението на тока е само и единствено за сметка на ЧЕЗ. Погледнали ли си си фактурата да видиш, кои точно такси са отпаднали.
38
4
 
10
 
! Отговори
11 преди 10 години
До 36Абе тикво проста.Орешарски и с 50% може да намали тока,ама това е за сметка на печалбата на държавна компания,която вече има около 2 милиарда дългове.Кой мислиш,че ще ги плаща тия пари като съвсем го закъсат.Всичко ще се разпродаде на безценица и държавата ще покрие разходите от собственият си бюджет.Това че *** се правят,че няма такъв проблем,за да се харесат на избирателите им не значи,че той не съществува и в бъдеще няма да си платим за него.
37
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като чета тук мненията, на някои съфорумци май много им липсват миналогодишните космически сметки за ток и си искат обратно Боко Тиквата. Слугата на ВЕИ-мафията пък - Роско Плевела е друга бира.
36
1
 
3
 
! Отговори
dassy преди 10 години
Много предположения, много празни приказки.
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Уууу, не искаме Орешарски да ни намалява тока с 5% - искаме си Тиквата да ни го увеличава 2 пъти годишно с по 15%.Какви са тия 5% - уууу, ОСТАВКА !
34
2
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Тоя пич нали беше завършил артмениджмънт, от кога започна да разбира от енергетика
33
6
 
6
 
! Отговори
M.Jane преди 10 години
на тия некадърници и петролен кладенец да им дадеш, пак ще го изкарат на 'колосална загуба'.
32
2
 
10
 
! Отговори
Масова култура преди 10 години
"Standard & Poors", "Moodys" и "Fitch Ratings" определят кредитния рейтинг на държавите.Американският седмичник "TIME" определя кой е човек на годината."McDonald's" и "Coca-Cola" определят коя храна и кои напитки са най-хубави.Американското списание "Playboy" определя кои жени са най-красиви.Куклата "Barbie" определя към какъв идеал трябва да се стремят децата от целия свят."Freedom House" определя коя държава е демократична и коя не е.
31
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дилянчо, ти от къде знаеш бе, пиле шарено? В качеството си на какъв имаш достъп до финансовия отчет на НЕК, който навсичкото отгоре май още не е готов? Дилянчо, ми тя НЕК беше на загуба от 320 млн за 2012та година, тогава кой управляваше и кой беше министър бе, шушляк?
30
4
 
11
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Много ме кефи виаията на това масонско педи със силиконовите джуки,да не е гейберастче бе,що те всичките имитрат идола си Буда ,който се хвалеше,че вече е ***...
29
1
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 10 години
Тоя е като кучето, което вървяло след овена и чакал да му паднат ташаците за да се наяде богато...
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Теглете нови заеми от световна банка и като фалира банката дългът ще отпадне. САЩ така правят с кредиторите си.
27
6
 
7
 
! Отговори
69 преди 10 години
До АнонименБатакът много лесно може да се реши с работещ съд и нов наказателен кодекс, но властимащите не са заинтересовани от такова нещо, всички са навързани по веригата като свински черва и само събития като в Украйна, за огромно наше съжаление, могат да решат нещата, но пък тогава се отваря път на анархията, а тя определено не е за предпочитане.
26
1
 
8
 
! Отговори
kaval преди 10 години
tozi kaval kakvi biznes interesi ima v stoli4na obshtina 4e go gledam vseki den da vliza pri fandak......ili KORUPCIIIIIIIIQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQQ
25
6
 
18
 
! Отговори
Мама преди 10 години
Делянчо мама и ти беше един министър дето в света няма. Също като кака ти, която пък по някакво си недоразумение стана министър на здравеопазването. Общото между двамата е че и по времето на вашето управление и до ден днешен продължавате да показвате високия си "професионален" и "експертен" потенциал. Само мама, като цуняте Боко по задните части експерт не се става. Министър може, но до там и за четвърт мандат. Кой ви кани още за интервюта акъла не ми стига. Със здраве,Мама.