В Карадере няма да се строи, засега

Искра Михайлова: Такъв проект няма, не е получил екооценка
25 мар 2014 19:12, Надежда Бочева
21
В Карадере няма да се строи, засега
Снимка: архив, Булфото

Към момента в Карадере няма как да се строи, тъй като инвеститорът не е представил проект. Това казаха пред журналисти екоминистърът Искра Михайлова и зам.-министърът на икономиката Анна Янева на обществено обсъждане в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на инвестиционните намерения и екологичното законодателство в България. Единственият обсъждан проект на дискусията обаче бе проектът за Карадере.

Проектът Black Sea Gardens на компанията „Мадара Юръп“ през последните дни е във фокуса на общественото внимание заради плановете да се строи ваканционно селище непосредствено до морския бряг в община Бяла, Варненско. Протести на природозащитници срещу проекта вървят паралелно с изявления на жителите на Бяла, които се надяват на нови работни места.

„Към днешна дата в Карадере нищо няма да се строи, защото такъв проект няма и той не е получил оценка по екологичното законодателство“, каза Искра Михайлова. Тя припомни, че решението на Министерския съвет (МС) не освобождава инвеститора от ангажиментите му по екологичното законодателство.

Още по темата

За мен този проект не съществува, защото той не е внесен в МОСВ и не са започнали процедури. Няма какво да спираме, защото проектът не е представен, каза екоминистърът.

Карадере не е единственият инвестиционен проект, отбеляза тя и предложи да се работи за подобряване на процедурите, като така щели да бъдат избегнати и изкуствено създавани скандали. Михайлова предлага да се направят такива процедури, че инвеститорите да бъдат информирани за българското екологично законодателство, преди да направят вложения в конкретна зона.

„В защитената зона забраняваме на хората да си торят нивите, а камо ли да се строи нещо друго“, даде пример тя отново с Карадере.

Анна Янева също каза, че меморандумът за разбирателство за проекта не означава, че започва строителството. На инвеститора се предлага административно обслужване в съкратени срокове и междуведомствена група, която да съдейства за проекта. Оттук нататък вече задължително трябва да се направи екооценка. Едва след това, ако има положителни оценки, може да говорим за реализация. Ако проектът не отговаря на изискванията на закона, той няма да се случи, заяви тя.

Янева се съгласи с предложението на Искра Михайлова инвеститорът предварително да бъде информиран дали съответната местност попада в защитени територии. "Много се говори за това, че държавата ще изгради довеждащата инфраструктура – такова нещо няма и не е записано в меморандума“, уточни Янева.

На дискусията различни организации се фокусираха основно върху въпроса доколко зелените организации трябва да влияят върху инвестиционните проекти и доколко трябва да се отчита мнението на местната общност. Беше предложено включително да има Закон за земите в Натура 2000.

Един от огромните проблеми на нашата нормативна уредба е формалното отношение към мнението на местните хора при големи инфраструктурни проекти, заяви Дончо Иванов от Коалиция за устойчиво развитие. Местните общности се включват в някакви обществени обсъждания, но мнението им няма никаква тежест, каза той.

Емил Георгиев, председател на „Екогласност“, се обяви против истерията около проекта. С цел спазване на интересите на местните хора е крайно време да се обособи един екологичен борд, който да се заеме с инвестиционните намерения по същество, предлага той.

Понякога наистина обществените обсъждания са формални, но законът е добър, коментира Искра Михайлова. Това, че обсъжданията не се случват, според нея е пропуск в прилагането на закона.

Атанас Костадинов, зам.-министър на околната среда, заяви, че обществените обсъждания действително трябва да се провеждат при местните общности. „По морето не живеят само олигарси, а в София няма само зелени ангели“, коментира той. Но формирането на зелен борд според Костадинов има смисъл не като създаването на формален орган, а като мониторинг на зелените организации, след като проектът е ясен и внесен официално.

Мариана Христова, представител на Гражданска инициатива за забрана на добива на шистов газ, се обяви против идеята инвестиционните проекти да се оценяват само от местните жители. При добива на шистов газ в едно населено място може да се отрови водата на друго, даде пример тя. Когато говорим за Карадере, трябва да определим първо големината на обществения интерес – дали един проект касае само местната общност или по-голяма група хора, изтъкна Христова.

Под инвестиции би трябвало да се разбират вложения в образование, здравеопазване и култура, заяви доц. д-р Стоян Бешков от БАН. Нека инвеститорите да преосмислят вложенията – те да са в дългосрочни и устойчиви проекти, които ще донесат блага, но не веднага, както застрояването и бетонирането, препоръча той.

Изпълнителният директор на БАИ Светослав Младенов коментира, че процедурите за инвеститорите към момента са доста утежнени, всяка компания трябва да представи голям обем от информация, например за финансовите средства, но тези условия ще бъдат облекчени. „Наясно сме, че до момента се обръщаше по-голямо внимание на екологичната обстановка, а по-малко на хората и заетостта по региони. Трябва да се намери компромисен вариант, който да дава решение на въпроса за разкриването на нови работни места, което е свързано с инвестиции в регионите", каза Младенов.

Икономически новини четете в Investor.bg
 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо като става въпрос за защита на малкото останали зелени площи у нас, веднага започва рев против Зелените и против хипитата. Е че само те ли обичат природата, бе хора?! Та нима ние, обикновените граждани, да не обичаме да ходим на планина и да не обичаме чисти и незастроени плажове?!
12
0
 
2
 
! Отговори
BSP преди 7 години
Граждани, гответе се за отпадъци!(Лозунг на кампания за събиране на вторични суровини)
11
0
 
1
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 7 години
До ' Затова се плащат данъците за да има тоалетни и да се почиства , но трябва ясно да са написани и правила !
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само гражданското общество може да обърка плановете на фамилията Станишеви да застрои и последното останало късче небетонирана природа по Черноморието!
9
3
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 7 години
Годината е 2020. Червен трол разхожда малкия си син си по морето и обяснява: "Виж, моето момче, този хотел там е на Иванов, другият е на Петров, а онзи хотелски комплекс е на Драганов". Детето пита "Ама, тате, къде е морето, къде е плажът, къде са природата, дърветата, тревата"? Тролът отговаря: "Те не са важни, сине. Важни са бетоновите хотели. Виж колко са красиви. Те са на моите шефове от БСП. Когато бях млад, писах против "зелените", за да можем с теб днес да се радваме на красивите хотели".
8
0
 
7
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Контролните точки днес са :всички протестиращи са наркомани.
7
0
 
8
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 7 години
Засега няма да се строи, защото около Карадере се развоня на корупция и се вдигна обществена пушилка. Ами ако всичко беше минало тихо и незабележимо по терлички? Щеше да стане като дюните, които хем бяха защитен обект, хем незабележимо ги продадоха и разкопаха за строеж, а днес вече трета година се върви делото в съда. Иракли също беше в подобна ситуация. С една дума - там, където има шанс за печалба, заиграват много пари и много интереси.
6
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Видяхте ли какви стачкуваха?Малолетни момиченца,надрусани младежи и разни надрусани рошави чичковци.Смешници.
5
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зелените наркомани намериха лесен начин да изкарват парички за треволяците си.Ще викаме,заплашваме,ще пречим и ако ни платят достатъчно ще постигнем споразумение.
4
9
 
4
 
! Отговори
' преди 7 години
Не знам кой вреди повече на природата,тези които къмпингуват по Кра дере или е по вредно евентуално един комплекс.Идете и вижте на краят на сезона какво чудо от *** е около плажа.Хиляди пластмасови бутилки,торбички,цигари,спринцовки,игли,хартии хиляди бутилки от алкохол и бира и какви ли не ***.Така че псевдо природозащитниците са по вредни.А като се сложи и това че местните хора умират от глад и се надяват на работа,везната ми накланя към курорт направен с акъла си.
3
1
 
9
 
! Отговори
Възмутен преди 7 години
Толкова жалко и продажно антибългарско правителство като на марионетката на ДПС- Оглупярски не сме имали от Турското робство насам!!!!!!! Прости негласуващи "българи"! Нека турците и *** да ви държат в мизерия и нищета, а вие им се кланяйте! Всеки ЮНАК би гласувал в името на Майка България! Защо спите???
2
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стига лимпенизирани протестиращи. дайте им трева да се напушат да мирясат
1
3
 
12
 
! Отговори
Rumen преди 7 години
Най корумпираното и боклучаво правителство ЕВЪР!ОСТАВКА БЕ ***!