Ричард Ран: Забраната на шистовия газ беше "автогол"

България е постигнала огромен напредък през последните 25 години
Обновена: 1 апр 2014 19:32 | 1 апр 2014 16:50,
424
Ричард Ран: Забраната на шистовия газ беше "автогол"
Снимка: Булфото

Забраната за добив на шистов газ в България е необмислена постъпка, която може да направи лоша услуга на страната. Такова мнение изрази икономистът Ричард Ран в ефира на телевизия Bulgaria On Air. Специалистът дори определи това решение на правителството ни като „автогол“.

Въпреки това обаче Ран вярва в по-доброто бъдеще на България и е очарован от промяната, която е настъпила в страната ни през последните 25 години.

Ран е оптимист за бъдещето на България, тъй като установява огромен напредък за последните години и вижда възможност за продължаване на модернизирането и просперитета на държавата ни най-вече в икономически план.

Той припомни старите автомобили, лошите пътища, ограничения брой заведения и ресторанти, като и липсата на пълна свобода, невъзможността да правиш всичко, което си пожелаеш. Днес Ран прави констатация, че България е една модерна държава, а нейното лице София е прекрасна европейска столица.

В интервюто си Ран заяви, че напрегнатите отношения между Русия и Украйна, и по-скоро Крим, могат да прераснат в нещо много по-голямо, въпреки че се въздържа от някакви конкретни прогнози относно развитието на ситуацията. Според него президентът Путин би трябвало да премисли положението и да действа по-спокойно.

„Вярно е, че повече от половината от населението в Крим е рускоговорящо, но това все пак не може да оправдае руския президент изцяло, че действа все едно тази територия е негова, което изглежда е крайната цел“, коментира Ран.

Напълно реално е скоро Русия да поиска да привлече към себе си и други страни, намиращи се в близост до нея, като освен Приднестровието, има вероятност да предяви претенции и към Беларус и балтийските страни, предупреди икономистът.

За съжаление, санкциите, които САЩ се опитват да наложи, не могат да бъдат приети сериозно и нямат и не биха имали ефект и в бъдеще. Ясно е, че се налага затягане и по-сериозно отношение към проблема. Една от евентуалните мерки би трябвало да бъде финансова санкция, поне така смята икономистът.

Тук обаче също има уловка, понеже Европа в момента е зависима от Русия, тъй като внася от нея газ и петрол. Разбира се, и Русия зависи от Европа, заради приходите, които получава от износа си. Така се получава един порочен кръг и затова Ран не знае дали и финансовите глоби биха имали резултат.

Той определя като възможност за излизане от този омагьосан кръг сценария Европа сама да произвежда шистов газ и да е напълно независима. Според него това е абсолютно възможно и дори посочва като пример САЩ, които не разполагат с по-големи възможности от Европа, тъкмо обратното, но пък там се осъществяват много повече проекти и затова Америка може да се похвали с енергийна независимост. Определено разковничето според него е в добиването на газ в Европа, защото тя има възможност за това. По този начин ще се освободи от символичното робство, наложено й от Русия.

В случай че все пак бъдат наложени глоби и Русия реши да спре износа на газ, със сигурност и двете страни ще бъдат ощетени. Ричард Ран подчерта, че някои европейски страни биха били в голям степен засегнати, защото внасят 95% от газа си от Русия и тези страни са Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция и България.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


424
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спасението е РЕВОЛЮЦИЯ и РУСКА ФЕДЕРАЦИЯ!
226
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този да си гледа работата! В България достатъчно си съсипахме природата!
225
0
 
25
 
! Отговори
Апостол Български преди 10 години
Такива "мнения" даже не се коментират. Малко смях и - се забравят.
224
1
 
40
 
! Отговори
гост преди 10 години
Този бо.лук научи нашите бо.луци как да ни е..т мамата.
223
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А шистов газ и американски ракети ние няма да допуснем! Греков да спре ГМО що и с него ще имаме дразги, има закон, който НЕ СЕ СПАЗВА! ЗЕЛЕНИТЕ ЗАЩО МЪЛЧАТ?
222
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ама не.
221
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
,Какви глупости говори тоя, какви ,,лоши пътища и ограничен брой ресторанти,,.Сякаш,че сега пътищата са чудесни .А аз ясно помня, че семейството ми вечеряше през вечер в ресторант.Кашкавал пане беше-1.50лв.
220
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЛУПОСТИ! Нали ромите от 200 х. станаха 1 милион! Те тоя план ги изхрани за сметка на българите! Планово! Пфу!
219
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
План за изхранване на населението има само при плановата икономика. Пазарната икономика не цели и не планира да изхранва население, особено когато става въпрос за чуждо население. Пазарната икономика цели да печели от населението пари.Когато прадедите на Richard W. Rahn и Ronald D. Utt, под егидата на Велики географски открития, отишли да цивилизират Америка, не планирали да изхранват нито местното индианско население, нито африканците, които докарвали на роботърговските си кораби.
218
0
 
33
 
! Отговори
бай Иван преди 10 години
Тоя сътвори план "РАНЪТ" с Луканов и върхушката на комунистите.Уникатът му не заработи.В едно интервю заяви,че корупцията в БГ е провалила заплануваното.Той явно не е наясно,че под Добруджа има сладководен басейн с питейна вода.Ако ни предлага Американски фирми да ни вкарват химия в питейната вода-мерси.А що се отнася до благоденствието ни,призовавам го да дойде в БГ , да поживее със 130 лева пенсия една година и ако оцелее да ни дава рецепти...
217
2
 
38
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Щом ни хвалят значи сме тръгнали по грешен път. Елцин и Горбачов също много ги хвалеха те бяха най-демократичните и доведоха страната до колапс. А сега Путин е много лош. Това е моят критерий!
216
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали затова му казвам на хазаробъларина Ран, че греши! Той написа една утопия без да има понятие от ДС и БКП и се роди едно чудовище с два рога и хиляда глави и той като баща на чудовището (майката бе друг хазаробългарин- Луканов) ще плаща до дупка. Проблемът е, че хазарите "забравиха", че са българи и ни приемат като врагове, но те не са деца на Авраам, а на Кубрат и ще си останат завинаги герим. Ей, дайте да си живеем като хората, защото лошо правите, да го знаете!
215
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТервелAbe vas triabva da vi vkarvat po ludnicite, vie ste opasni za samite sebe si :)
214
0
 
6
 
! Отговори
TS преди 10 години
До ТервелНе хранете трола. Такива неудачници се забавляват, заяждайки се с другите.
213
1
 
13
 
! Отговори
платен трол преди 10 години
До Анонимен 233Знаеш ли защо властите в Охайо спряха добива на шистов газ 2012 година, господин специалист?
212
0
 
27
 
! Отговори
до Мистър Ран преди 10 години
Не забраната беше 'автогол', а това че те наеха да анализираш България и да пишеш сценарии под формата на доклади от които до ден днешен не можеем да се оправим...и не само това, ами и затъваме повече...Между другото това за шистовия газ сам ли го измисли или ти помогна твоя приятел Мистър Ът...
211
9
 
0
 
! Отговори
st преди 10 години
До Тервел Къде са тези свестните бе алан колу хехехехехехехеех отностно мен в провинция Шан Хай пребивавам в момента.Ама от вас пак нищо не става.
210
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Див аграр"Накратко-остава само пустиня след добива на шистов газ, водата от чешмите и потоците буквално гори, а хората се изселват от газодобивните райони.. "Aide be, seriozno li ?I kak taka dobivat v Ohio , kydeto sa im plodorodnite raioni ?
209
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей тоа уруд купуваше предателите на Родината , които я съсипаха..... И сега какво ? Има още да ни дерат кожите живи, щом е пак тук .Сакат да ни изтроват и да ни изпомпат газа ли ? Е+ем ви мамичката капиталистка !!!
208
9
 
2
 
! Отговори
st преди 10 години
До Див аграр Само на приказки сте вие българетата хехееехеххехеех НИЩО НЕ СТАВА ОТ ВАС.