Лицензът е само началото– има още много до края на казуса КТБ

Какво следва след обявяването в несъстоятелност на банката
Обновена: 9 ное 2014 21:07 | 9 ное 2014 19:10, Екип на Investor.bg
31
 Лицензът е само началото– има още много до края на казуса КТБ
Снимка: архив Булфото

Лицензът е само началото – има още много работа до приключване на казуса „КТБ”. Това е изводът в анализ на икономиста Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Докато основната част от политическото, общественото и експертното внимание е насочено към изплащането на гарантираните депозити в КТБ, все по-важни ще стават въпросите около процедурата по несъстоятелност на банката. Въпреки че процедурите по банкова и търговска несъстоятелност се различават, те имат редица сходства и будят спекулации, притеснения и несигурност.

Още по темата
При обявяване на една банка в несъстоятелност съществуват две важни дати – дата на откриване на производството по несъстоятелност и дата на неплатежоспособността. И докато първата дата е ясна*, то втората е обгърната от въпросителни. Единственото, което е записано в Закона за банковата несъстоятелност е, че с обявяването на неплатежоспособността** на банката съдът също определя и началната ѝ дата, след което открива производство по несъстоятелност.

Искането на БНБ се основава на отрицателен капитал и нарушаване или заобикаляне на нормативни уредби.
В същия ден, в който БНБ отне лиценза на КТБ, централната банка отне и издаденото разрешение от 28 март 2014 г. за увеличение на капитала на КТБ чрез подчинен срочен дълг в размер на 35 млн. евро. Именно тук възниква проблемът с определяне датата на неплатежоспособност.

Дали това е датата на отмененото разрешение за увеличаване на капитала на КТБ от март 2013 г., което значи, че банката е работила с ниво на капитала под регулаторния минимум? Дали това е датата на началото на специалния надзор на КТБ, причина за който беше теглене на депозити и недостиг на ликвидност на банката? Дали това е датата на последната надзорна инспекция на БНБ, която е базирана на данни за банката към 30 септември 2014 г.?

Въпросът за началната дата на неплатежоспособността е от ключово значение, защото той е свързан с решения на съда в течение на производството по несъстоятелност.

Целия анализ четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Крум преди 9 години
хайде да го осъждат този Василев и да приключва сагата!
14
0
 
5
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Активите ще се разграбят по напълно законен начин - чрез обезценка. То затова и беше този зор да фалира банката. Сметката естествено ще се плати от данъкоплатците, но проблема е, да не се наложи да се плаща двойно! Защото при закононарушения на БНБ (каквито и от самолет се виждат), акционерите ще претендират за нанесени вреди и спокойно могат да осъдят държавата да им плати още 700-800 милиона. А държавата и така го е закъсала...Де факто борда няма резерв, да покрие наличните левове с евро.
13
2
 
11
 
! Отговори
Бай Шано преди 9 години
Валутния борд с изкуствения курс лев-евро ни крепи, защото тия милиони дето ще се печатат за да се платят влоговете биха направили долара пет лева при свободен курс
12
1
 
6
 
! Отговори
Тошко преди 9 години
Не се притеснявайте за парите. БНБ е напечатала нови новинички и скоро всички ще ставаме пак милионери!
11
4
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
само аз съм глупав
10
1
 
1
 
! Отговори
Янко. Курами Янко. преди 9 години
Ами има, я! Ама вече следствените органи имат работа, не толкова финансистите.
9
12
 
3
 
! Отговори
Ачмонек до 9 преди 9 години
Като сте алчни дано никога да не си видите парите.Па ако ги видиш да ги дадеш за химиотерапия.Да ти се изходя в устата/
8
1
 
5
 
! Отговори
цензор преди 9 години
неразбрахте ли наи накрая че става дума за пирамида контролирана от държавни органи пирамидасамо върхът на пирамида
7
0
 
4
 
! Отговори
али баба преди 9 години
закъсат ли партийните кръгове за пари , и току пак гръмне някоя банка.как да си изтегля 6 те милиона носени с пот на челото сега.Язък!
6
6
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Ех , да бях депутат ......но най-вече депутат от ГЕРБ .....колко мечти имам за сбъдване ....щях много лесно да ги сбъдна ......ей така да бях от няколкото хора които пробиха дупката в КТБ ........да лапна 1 милиард и после да кажа пред народа "Аз откраднах 1 милиард защото мога , вие ги платете защото искам" и народа да отвърне "Ами така ще е , като сме глупави!" :) България , страната на неограничените възможности ...пожарникар - милиардер , затворник - вътрешен министър и зам. министър-предс..
5
5
 
7
 
! Отговори
pet преди 9 години
Аз да си взема гарантирания депозит, пък не ми пука за държавата.Защото ни докараха до там тези циркаджии.
4
1
 
13
 
! Отговори
цензуриран3 преди 9 години
Следва както е по план- *** да иска милиарди заем за да покрие изфабрикуваният фалит, жалко че не сме Кипър а хабсурдистан.
3
20
 
6
 
! Отговори
Ачмонек преди 9 години
Дано никога вложителите да ни си вземат парите и да ядат на Пеевски чурката.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КТБ вече е разграбена и всякакви юридически хватки имат за цел да прикрият следите на крадците и факта че държавата ще покрие цялата загуба.
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
az mislia ce vegdi rashidov kato balgarin niama da si tarsi milionite.toi znae ce gi e polucil nezakonno i s marzel i zatova ne triabva da si gi tarsi ako iska da ostane pone malko pocten.