Не сме загубили доверие в банките и увеличаваме депозитите си

Милионерите масово делят влоговете си на няколко под гарантираните 196 хил. лв.
Обновена: 8 ное 2014 07:44 | 8 ное 2014 07:44,
22
Не сме загубили доверие в банките и увеличаваме депозитите си
Снимка: Reuters, архив

Българите продължават да увеличават депозитите си и не са изгубили доверие в банковия ни пазар, сочи още статистиката на БНБ.

В края на третото тримесечие на 2014 г. размерът на депозитите на сектор „Домакинства“ е 39,188 млрд. лева, като нараства с 8,6% на годишна база при 8,5% годишен ръст в края на юни. Общо депозитите на сектор Домакинства са 11,493 млн., пише в. "Монитор".

Депозитните милионери в България са намалели с 47 за последните три месеца, става ясно от статистиката на националната банка.

В края на месец септември в нашите банки е имало 685 влога, чийто размер е надхвърлял 1 млн. лева, в последните дни на юни техният брой е бил 732. В сравнение със септември миналата година физическите лица и едноличните търговци, които пазят повече милиони в трезорите, е намалял с 11. Периодът на промяната съвпада с разгарянето на напрежението около аферата с Корпоративна търговска банка /КТБ/. В същото време защитените влогове са се увеличили с 15 хиляди.

За да са сигурни, че няма да изгубят парите си, вложителите предпочитат да разделят влоговете си на няколко депозита, чийто размер е под гарантираните 196 хил. лева.

Гарантираните влогове в КТБ ще се изплащат през 5 или 6 банки, съобщи Росен Николов, председател на управителния съвет на гаранционния фонд, продължава по темата "Труд". По думите му 13 банки вече са заявили интерес да се заемат с плащането на депозитите до гарантирания размер от 196 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: милионеридепозитиКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ха, доверието в банките не е спаднало, ама милионерите делят парите си в няколко банки под гарантираните суми. Това ли наричате доверие!!! След като хората делят влоговете си по банките значи изобщо нямат доверие в банковата система, но просто няма как да държат големи суми в къщи.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПетърГарантират се до 100 000 Е на вложител в една банка.Т.Е ако в една банка имаш 10 сметки по 100 000 Е,ще ти изплатят само 100 000.Ако в 10 банки имаш по 100 000,ще ти изплатят 10 по 100 000.Това е европейска директива.В целия ЕС е така.Вместо всеки да си пише собствени тълкования и да всява паника,да прочете закона за гарантиране на влоговете.Отнема няколко минути.
16
2
 
20
 
! Отговори
Харалампи преди 9 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. ВСЪЩНОСТ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО САМО МИЛИОНЕРИТЕ УВЕЛИЧАВАТ ВЛОГОВЕТЕ СИ КАТО ГИ РАЗДЕЛЯТ ЗАТОВА ИМА ПОВЕЧЕ ВЛОГОВЕ, ТАКА ЕДИН МИЛИОНЕР СЕ ОКАЗВА С 20-30- ВЛОГА ПОД 100 ХИЛ.ЕВРО , А ИНАЧЕ БЕДНЯЦИТЕ НЯМАМЕ ПУКНАТ ЛЕВ ИЛИ АКО СЕ НАМЕРИ НЯКОЙ СКЪТАН ЗА ПОГРЕБЕНИЕ ГО ДЪРЖИМ ПОД ДЮШЕКА
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дскуманизите пак ще намерят начин да ви ги откраднат.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е те от тези милионерски сметки трябва да се напълни бюджета.Колко ли крадено ДДС има по тия влогове.Колко мръсни пари.......?Колко крадени.....?При тази мизерия от 1989-та до днес никой не може да ме убеди че в България има законно забогатял човек.Взимайте и лашкайте в бюджета.Направо си излизаме от кризата за месеци!
13
0
 
12
 
! Отговори
с. преди 9 години
Само пълен *** може да държи пари в Бантустана!В тоя *** схемата е трупане-крадене до безкрай!Навремето пуснаха овчиците да повъртят малко бизнес като използват париците натрупани през соц-а и после източиха същите с огромни кредити на наши хора!За по-сигурно това беше съчетано с хиперинфлация!Сега схемата е същата!Ако се вземе предвид колко е БВП на България и какъв % от него са изчезналите пари в КТБ,то може да се каже,че Мадоф е като разбесняло се чавдарче в сравнение с тия!
12
0
 
2
 
! Отговори
дедовия преди 9 години
До :)абе ще се научим... верно, по трудния начин...
11
3
 
16
 
! Отговори
so преди 9 години
Икономиката ще се "завърти" тогава и само тогава, когато има ясни и непроменящи се правила за всички. Вътрешният пазар е повече от ясно, че не може да бъде двигател на някакъв сериозен растеж, докато по-голямата част от участниците в него са полуграмотни и смятат, че над 10000(DESET) HILIADI лева са крадени пари.
10
0
 
7
 
! Отговори
so преди 9 години
Гаранцията се отнася до вложител в банка. Ако имаш 2х196000 в 2 банки, не би трябвало да имаш проблем.
9
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VSICKI VLOGOVE NAD 10000(DESET) HILIADI LEVA SA KRADENI PARI.NE MOGE 25 GODINI V KRIZA I DA IMASH TEZI PARI.
8
6
 
8
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Може би мнозина не обръщат внимание на факта, че гарантираните 196 хил. лева се отнасят за вложител, а не за депозит. Т.е. ако човек например има няколко депозита по 196 хил., ще му бъдат изплатени всичко на всичко 196 хил., а не по толкова за всеки депозит.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не сме загубили доверие в банките "Това за какво сънуват банкерите ли е статия?
6
1
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До РумбоА тези пари(от депозитите) най-вероятно ще бъдат откраднати,както веднъж стана!Просто си влизаме от цикъл в цикъл-подем,натрупване и грабеж,после отначало!Аналогията със стадото овце е подходяща,само че добитъкът силно намалява след всяко поредно стригане и накрая колапса е неизбежен...
5
1
 
16
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До По-щедриТова е вярно,но по-валидна е обратната връзка-парите са в банките,защото няма къде да се инвестира!Няма реална икономика,няма производство,НЯМА ИЗНОС(заради изгубените пазари)!Завъртането на парите в потребление ще увеличи най-вече търговския дефицит,поради липсата на българско производство....Българите се държат като потенциални бежанци в очакване на война и в това си има логика-перспектива за оцеляване и развитие на страната не се вижда,нито в обозримо,нито в далечно бъдеще!
4
0
 
7
 
! Отговори
Или По-Глупави.. преди 9 години
До По-щедри.................хората бързо забравят , паметта им е къса ;) !!скоро ще ги подкарат като оФце с кривака..
3
16
 
16
 
! Отговори
По-щедри преди 9 години
Е как да върви икономиката? 40 000 000 000 лв сте затвори ли в банките?!Тези пари дремят там, вместо да влязат в пазара.После ще кажете няма производство? Как да има, като си криете парите и не купувате?Като се произведе, не купувате, ами отивате в банките да чакате лихвата!Стиснали сте си парите, а чакате увеличение на пенсии и заплати?!С такива затворени пари в банка, няма как да тръгне икономиката!Те затова ви увеличават и тока, като виждат колко излишни пари имате!?...Бъдете по-щедри!
2
4
 
14
 
! Отговори
КОНЧИТА ВУРСТOВА преди 9 години
Банковата система е кръвоносната система на Новия световен ред ..Да живеят банките и банкерите !Да живее Новият световен ред !
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бре днесбг намерихте най-идиотската ТН да пляснете на 1ва страницаНама ли спорт и мода за вас, та фотоволтпиндозомбиарската ТВ изтипосахте Ку-ку-Ку ???