Само 8% от българите имат здрави зъби, сочи проучване

91 на сто от децата в София са с кариес
9 фев 2015 13:25,
34
Само 8% от българите имат здрави зъби, сочи проучване
Снимка: архив Булфото

Едва 8 на сто от хората в България нямат стоматологични проблеми. Това показват резултатите от изследване на проф. Милена Пенева от Стоматологичния факултет в София, което беше цитирано от председателя на Сдружението на българските зъболекари д-р  Венцислав Стоев.

Още по темата
Данните сочат още, че близо 91 на сто от децата в столицата имат кариеси.

Стоев призова за радикална реформа в здравното осигуряване на денталната помощ. Според него трябва да се въведе възможност за допълнително осигуряване от доброволни фондове.

Зам.-шефът на Сдружението на българските зъболекари д-р Георги Цалов припомни, че повече от 6-7 години се преподписва един и същ Национален рамков договор, който буквално води до обеззъбяването на българската нация.

Лекарите припомниха, че към момента са договорени само две дейности. Това са изваждане на зъб, което се заплаща от Здравната каса частично, и пломбиране на кариес с некачествени материали като химиокомпозити и амалгама. Стоматолозите припомниха, че повечето зъболекари отдавна работят с фотополимер (т.нар. бяла пломба).

Д-р Цалов предложи да се създаде Фонд "Здравна профилактика" в областта на денталната медицина. Според нето отпусканите сега 115 млн. лв. за зъболечение трябва изцяло да бъдат насочени към лечението на деца и ученици и една група хора, определени от самата държава, които не могат да си плащат за лечението.

От СБЗ обявиха, че очакват среща с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, на която ще предложат конкретни реформи, отнасящи се до стоматологичната помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
ruseborn преди 9 години
в демократия не им трябват зъби. и без това няма кво да ядат!
22
1
 
1
 
! Отговори
с. преди 9 години
За какво са им зъби на бантустанците при положение,че са научени да не ядат!:)Сетих се!За да се хапят на опашките за евтини банани в супермаркетите!:)
21
2
 
1
 
! Отговори
Човек преди 9 години
Ами, в Англия само 40 % пък са ходили на зъболекар.
20
5
 
2
 
! Отговори
Незаминал преди 9 години
Но затова пък всички селски тарикати, които са "преуспели" на запад, първата им работа като си дойдат на почивка е да идат на зъболекар. Щото там е скъпо, а *** си е ***, дори и на луната да иде....
19
0
 
4
 
! Отговори
Кариес преди 9 години
Здравето на зъбите не зависи единствено от това как ги почистваме,а е много важно и какво ядем.С тия *** където ни ги продават по магазините плюс често ядене на шоколад,захарни изделия и зърнени храни кара зъбите да се развалят по-бързо и никоя паста не може да ги спаси.За здрави зъби трябва да се ядат много млечни продукти,зеленчуци и плодове,но истински такива,а не сухо мляко и домати пълни с химия.
18
2
 
1
 
! Отговори
рационален преди 9 години
Само 5% от българите заслужават да си имат здрави зъби! На останалите и без това зъбите им трябва да са разбити. Това, което не го правим хората, природата сама си върши!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 21То па навремето като беше безплатно, беше едно страхотно зъболечение, та чак думи нямам.Като имаш кариес, доктора гледаше да ти извади зъба за да не се занимава да го лекува със седмици.
16
0
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Плащаме за тн социални. Но ти не завиждай на тези които ползват социални помощи. По-добре да умреш в мир отколкото да разчиташ на социална помощ. Трикът е че има цяла една каста която се "грижи за хората". Всъщност там потъват парите. Забраната на "социалната политика" няма да лиши бедните от нищо, но ще остави на улицата огромно число "загрижени" търтеи.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добър ден, како Пенке!
14
2
 
7
 
! Отговори
do 18 преди 9 години
Парадонтозата се получава от възпаление на месото около зъба. Ако не почистваш с конец, няма как да възпрепятсваш натрупването на остатъци между зъбите.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То четка и паста помагат, ама до време.Навремето зъболечението беше напълно безплатно и общодостъпно.А сега е лукс дори за хора със средни доходи.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бонбонки ще има за всеки от сърце, за новата протеза и шоколадово мече.до 18: А конец ползва ли? А плакна ли си устата? Защото четката е един от методите за чистене на зъби. А езика чисти ли го? А като ходи на зъболекар, той прави ли ти професионално почистване на зъбите? 1-2 пъти годишно е предостатъчно.
11
1
 
6
 
! Отговори
BG преди 9 години
Журналистите пак са объркали - статията трябва да бъде озаглавена "Цели 8 % от българите имат здрави зъби " :))))))Което при това състояние на здравеопазването и образованието дето е на БРОЙКА + тоталното затъпяване и изпростяване на нацияте си е цяло чудо !!!!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 13четката и пастата за зъби не те спасяват.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Сигурно и след всеки сняг пред блоковете не е почистено, защото хората нямат пари да купят едно гребло за сняг. Да, да, ама друг път - мързи ни да гледаме, та няма на къде повече."Ние си имаме гребло :) Само че аз не знам как се ползва, затова не излизам да чистя сняг. Иначе аз си мие поне веднъж седмично зъбите и нямам кариеси :)
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 4Не е мърлявщина. Факт е, че много хора не ходят на профилактични прегледи при стоматолози, а ги търсят единствено при спешни случаи. Обаче последния път като отидох, една пломба ми излезе над 100 лева. Едно чистене на зъбен камък е 85 лв. едно посещение на зъболекар ми отива на 200лв. и 5 дена загуба на време.
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пак парите са причината да не се грижим за зъбите си. Нямаме пари да си купим четка за зъби, нямаме време да си мием зъбите. Ужас!Сигурно и след всеки сняг пред блоковете не е почистено, защото хората нямат пари да купят едно гребло за сняг. Да, да, ама друг път - мързи ни да гледаме, та няма на къде повече.
6
2
 
10
 
! Отговори
80 евро пенсия преди 9 години
Благодарение на крадливите дскомунисти, хората по селата изглеждат като статисти във филм на ужасите. Одрипани, с обувки които носят от 20 години и на всеки двадесети, му е останал един зъб.
5
1
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Като обиждаш някой напиши ти какво си бе ***
4
0
 
21
 
! Отговори
потърпевш преди 9 години
Плащам редовно здравните си вноски. Отивам на зъболекар и се оказва че трябва да си плащам защото пломбата ми е фотополимерна. Сега разбрах че предплатените или как се казват услуги са такива които не се ползват. Хитро, а? Тогава за какво плащаме?