България става водеща аутсорсинг дестинация

FT за Пловдив като пример за тази процъфтяваща индустрия
5 юни 2015 20:36, Елка Василева
65
България става водеща аутсорсинг дестинация
Снимка: архив, Reuters

България става водеща аутсорсинг дестинация, съобщава Financial Times в статия, публикувана днес.

Град Пловдив, датиращ от преди 6 000 години и богат на археологически съкровища, възвръща предишната си културна и икономическа значимост, пише изданието.

През 2019 г. вторият по големина град в България ще бъде европейска столица на културата. Междувременно брутният вътрешен продукт (БВП) на Пловдив нараства с 12-13 процента годишно - един от най-бързите темпове в страната. Голяма част от това може да се отдаде на бума в IT и аутсорсинг секторите, който е подкрепян от местната власт и правителството, се посочва в статията.

"Мечтата ми е да видя възраждането на Пловдив като едновременно промишлен и културен център на България", казва кметът на града Иван Тотев.

Пловдив е пример за процъфтяващата аутсорсинг индустрия на страната, допринасяща с почти 4 процента към БВП, според Българската аутсорсинг асоциация (БАА).

България е деветата в света най-предпочитана аутсорсинг дестинация според индекса Global Services Location на консултантската компания A T Kearney за 2014 година.

Инвеститорите са привлечени към района на Пловдив от "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), обединяваща шест индустриални зони, пишат авторите на статията Теодор Троев и Ангел Петров. Предимствата на ТИЗ са изградената цялостна инфраструктура и ускорени процедури.

ТИЗ е първата по рода си зона в България, обособена като район за целенасочена подкрепа от държавата, което позволява дори по-малки общини да кандидатстват за финансиране на проекти от националния бюджет или по програми на Европейския съюз.

Инвестициите в ТИЗ надвишават 1 млрд. евро, като се очаква те да бъдат удвоени през идните 10 години.

"Ние сме консервативни в тези оценки. Интересът непрекъснато расте", казва Пламен Панчев, съуправител на ТИЗ и председател на съвета на директорите на строителната компания Сиенит холдинг, която има важна роля в създаването на зоната.

Над 100 инвеститори, предимно от Европа, са били привлечени от благоприятното за бизнеса законодателство, ниските разходи за труд и плоския данък от 10 процента, които България предлага на чуждестранните компании, отбелязва статията.

Проект, наречен "Интелигентен град", за насърчаване на енергийната ефективност и намаляване на промишлени отпадъци в ТИЗ, се разработва съвместно с германския институт "Фраунхофер" и китайския технологичен концерн Huawei.

Друга китайска компания е партньор на ТИЗ в Евро-китайската зона за икономическо развитие, насочена към привличане на повече китайски инвестиции чрез създаване на логистичен хъб, свързващ Азия и Европа.

В ТИЗ работят 12 000 души, припомня изданието. Липсата на квалифицирана работна ръка обаче е проблем.

Други български градове като Велико Търново, Варна и Бургас също се ползват от развитието на аутсорсинга, посочва Financial Times.

Разширява се чуждестранното присъствие. Американският технологичен конгломерат HP откри лаборатория в София.

"Потенциалът, който имаме, може да удвои дела на аутсорсинг сектора в БВП през идните три до пет години", казва Стефан Бумов, председател на БАА и изпълнителен директор на Софика Груп - най-голямата българска аутсорсинг компания, купена от TeleTech, чиято централа е в САЩ, през миналата година.

Илия Кръстев, изпълнителен директор на Data Pro, компания за услуги по интелигентно набиране и съхранение на съдържание и данни, прибавя към предизвикателствата намаляващата раждаемост и образованието, "които могат да се окажат спирачка за устойчивия растеж".

Той казва, че България трябва да улесни процедурите по наемане на чужденци, да спре изтичането на мозъци, да привлече местните жители, които са завършили в чужбина, и да подобри качеството на живот.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Пловдиваутсорсинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
15
 
! Отговори
до 37 преди 8 години
*** в Швейцария да им видиш и цените :)
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Програмист започва работа в Usa със $40 000 годишно, не ми приказвай наизуст или за някой който е със 10 години стаж...
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТова са заплати в USA
29
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една чистачка в Швейцария взема повече от един компютърен специалист в БГ работещ в аутсорсинг компания
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Га намериш работа за $3000 на две седмици звънкай, аз съм по- добър от средна ръка :)
27
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСамо да поправя . $3000 на всеки 2 седмици ако е средна ръка програмист.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До трябва да се работиМай по добре е първо да се мисли.
25
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мързелива ***, що не отидете да коментирате на *** статията?Имам познат който бачка в софтуерна аутсорсинг фирма, заплата му е 3000 лв от "лошите" американци. Горе-долу колкото ще му дават и в Америка...
24
0
 
3
 
! Отговори
коч преди 8 години
До факт: ВПК, реекспорт на нефт получен срещу консерви и добри обещания и т.н.
23
7
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Демек евтина работна ръка за лакоми бизнесмени от цял свят.. Генератор за печалби на други държави. Друго си е, нали? Европейската Индия :-(
22
17
 
19
 
! Отговори
факт преди 8 години
Ха, ха, ха - я посочете печелившите индустриални предприятия по времето на бай Тодор. Давам пример - японците купуваха електрокари и мотокари, за да ги претопяват, защото ги продавахме на безценица за валута и желязото като суровина беше по-скъпо от самата машина. Рудата за Кремиковци я носеха от СССР, което правеше производството нерентабилно. На практика нямахме печеливша индустрия по време на социализма. И стигнахме до естествения край - фалит!
21
8
 
20
 
! Отговори
трябва да се работи преди 8 години
За неграмотните обяснявам - аутсорсинг не значи само телефонни централи, а изнесено производство на стоки и услуги. Пример - Китай! И там нещата започнаха на дребно, но след това имаха по 10% нарастване на БВП годишно и сега икономиката им се модернизира с огромни темпове. Соца свърши - сега трябва да се работи!
20
16
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Телефонисти и продавачи в молове.. е*ати индустрията!-Нали имахме индустрия при соца - беше неефективна и ни загроби икономиката. Самоцелните фирми често водят до фалит.
19
2
 
6
 
! Отговори
кореняк преди 8 години
Град - фасада...Излъсквана периодично с подобни писания. Дано продължи още малко, за да си развържа и другия имот...
18
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Над 100 инвеститори, предимно от Европа, са били привлечени от благоприятно ниските разходи за труд"Ей тази простотия като я чуя от някой "велик" лапач ми идва да строша компа.Изгониха хората от родината им.Алчни ненаядени ***. Чужденци искали да внасят, че българите не искали да им работят за парче хляб.Мам..цата им.
17
3
 
14
 
! Отговори
Тодор преди 8 години
най-лошото е, че икономиката се съсредоточава в няколко града в България, докато другите "измират", а това не е добре... Най-мръсния град стана Пловдив, заводи, предприятия, много "пришълци" всеки търсещ препитание, поради липса на работа в околността, в която живее,коли по една, две на сбавциемейство, ужас (В Пловдив, родом пловдивчани са 1/3 от всички в града).. много жалко, много..развиваме един, два, ... четири града, другите да се "спасяват" ...само умници, само хубавци в тази държавица :)
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужас. Ще излезе,че като тънехме в разруха и без много чужди инвеститори беше по-добре. Сега идват,за да бетонират статуквото .
15
2
 
21
 
! Отговори
аларма преди 8 години
Тези компании ако искат след 25-30г да имат работна ръка трябва да инвестират в ромското мнозинство при децата 0-5 г. България няма да е същата много скоро, изчезвале като априлски сняг.
14
17
 
18
 
! Отговори
до 17 преди 8 години
Повечето предприятия, които си изброил от времето на бай Тодор бяха на загуба и след това фалираха - факт! Целият социализъм фалира заради неефективната икономика на соца. Очончателният срив започна в началото на 1980-те, когато започна режима на тока, магазините бяха празни, започнаха масови уволнения и т.н. защото в държавата вече нямаше пари. Сега още плащаме глупостите на соца.
13
1
 
21
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
Ами хайде да видим примерно един програмист, който знае само български и един с немски и английски и да им сравним заплатките. И тогава ми кажи дали са важни или не чуждите езици днес.