Глоби за трима производители на масло менте

Наказаните занапред ще бъдат проверявани по-често
11 юни 2015 16:33, Анисия Иванова
33
Глоби за трима производители на масло менте
Снимка: архив Булфото

Българската агенция по безопасност на храните ще наложи максимални санкции на трима производители на масло за нерегламентирано влагане на растителни мазнини, съобщиха от ведомството.

Миналата седмица от "Активни потребители“ изнесоха резултатите от поредния им тест за качеството на кравето масло. Тествани били продукти на Бор-Чвор, Немско краве масло (Molkerel Ammerland), Саяна краве масло, Краве масло “Вълчев”, Краве масло СВА, Краве масло “Miltex”, Millker butter, Краве масло екстра (Профи Милк), Краве масло (Хранинвест), Домлян краве масло.

Още по темата

При три продукта бяха открити заместители на немлечната мазнина - палмово масло, хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас, завишено съдържание на вода и др. При двама производители, Хранинвест и Miltex, нарушението е засечено и при предишното изследване през 2014 г.

От БАБХ съобщават, че на един от производителите ще бъде наложена максималната глоба от 6000 лева заради същото нарушение от началото на годината. На другите двама ще им бъде наложена санкция в размер на 4000 лева.

Всички фалшиви партиди ще бъдат изтеглени от пазара и ще им бъдат поставени нови етикети за "Имитиращи продукти", а не за "Масло". Според действащото законодателство това не е опасен продукт, но подвежда потребителя, посочват от БАБХ.

От началото на годината Българската агенция по безопасност на храните е изследвала 37 проби на масло за наличие на растителни мазнини. Лабораторните резултати са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 5 от пробите.

Провинилите се предприятия ще бъдат проверявани по-често.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
29
 
! Отговори
Наско преди 8 години
А защо трябваше някаква независима отганизация да го открие? Тия хора от БАБХ за какво вземат заплати?
6
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бива поне една нула да добавите към глобата от 6000лв.Така ще звучи по-достоверно.При следващо провинение - нова нула и т.н,докато глобите станат в колосален размер.Защото ние купуваме по-скъпото масло,за да не ядат децата ни маргарин,а накрая се оказва,че ги тъпчем с палмово масло и на 20 години ще ги гледаме с инфаркти и инсулти.
5
1
 
28
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Кажете кои са тези производители. Ние имаме право да знаем.
4
1
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Смешни и жалки глоби - имитации на санкции ! Дори не се съобщава и кои са глобените. Поне да се информират хората от кои производители да се пазят!
3
1
 
26
 
! Отговори
Момо преди 8 години
6000лв максимална глоба и аз ще ви ги платя с удоволствие при положение, че с далаверката съм изкарал в пъти повече.
2
2
 
30
 
! Отговори
Колето преди 8 години
Мале, мале!*** страшна голба - 6000 лв!Той да затваря завода направо, че сумата е непосилна...
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еееееееееее с масло!