ВСС се е превърнал в трансмисия на търговия с дела

У нас има мафия – на вечните съдебни началници, призна министърът
8 юли 2015 11:17, Анисия Иванова
11
ВСС се е превърнал в трансмисия на търговия с дела
Христо Иванов. Снимка: БТА

Висшият съдебен съвет (ВСС) се е превърнал в трансмисия на търговията с дела, каза пред Нова телевизия правосъдният министър Христо Иванов.

По думите му у нас функционира "една изключително овластена мафия – на вечните съдебни началници". Реформата в съдебната власт е сериозно разбъркване на картите. "Никога не съм очаквал да стигнем толкова далеч", призна Иванов. Реформата там обаче минава през нейния централен орган - ВСС.

Още по темата

Министърът не скри разочарованието си от факта, че промените в Конституцията, които предвиждат реформа и във ВСС, бяха отхвърлени от временната парламентарна комисия във вторник. "Против" ремонта на основния закон вчера гласуваха БСП, ДПС, АБВ и "Атака".

Иванов бе категоричен, че трябва да се промени самият модел, по който е конструирано така нареченото "правителство на съдебната власт". Това щяло да доведе до смяна и на самия състав.

"Тази реформа е на баир лозе. Тя наистина ще промени правилата на играта. Моята задача е да стигне докрай", коментира Иванов и допълни, че за да се случи това трябва да се промени моделът на ВСС. Едва тогава ще се промени и съдържанието.

На хората от блатото в българската политика тази реформа обаче не им харесва, защото сега имат безнаказаност, и получават тотален имунитет, прозря Иванов.

Той изрази опасения, че дори след обсъждането на предложените от управляващите промени в Конституцията в пленарната зала, малцинството няма да ги подкрепи.

"В този парламент, за съжаление, няма да надделеят аргументите, а политическите сделки", каза още правосъдният министър.

Той подчерта, че във всички затвори у нас има едва 16 души, осъдени за престъпления, свързани с корупция. Сред тях обаче няма нито един високопоставен служител или политик.

"Няма нито един едър български политик или икономически играч, който да е влязъл в затвора и да е получил присъда за корупция. Тази страна е разрушена от корпуция", оцени той.

Относно призива, отправен от бившия служебен премиер Георги Близнашки - министърът да си подаде оставката, Иванов заяви, че ще го направи, когато шансовете за съдебна реформа за изчерпани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Съдия Дред АМИ ДЕ СЕ СЬБЕРЕМ И ДА ГИ ИЗМЕТЕМ АМА ВЕЧЕ 35 000 АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИКА ГИ ПАЗЯТ КАК
7
0
 
1
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Той за това ли е с оставка в джоба? Защото каза как съдебната система е зависима от управляващите. Може би и за това ВКС върна делото на Цветанов за преразглеждане, въпреки че получи присъди на долните две инстанции
6
1
 
3
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Правителството на ГЕРБ превърнаха съдебната система в търговия с влияние
5
0
 
2
 
! Отговори
?! преди 8 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
4
1
 
5
 
! Отговори
Съдия Дред преди 8 години
Абсолютно прав е министъра! Феодалната, корумпирана пасмина от ВСС, тяхните роднинчета и копои веднъж за винаги трябва да се изметат!
3
0
 
7
 
! Отговори
юрист преди 8 години
Кръв повръщам , пари не връщам . Другарите от съдебната система са милионери , а знаем че комунистите най обичат рушветите .
2
1
 
8
 
! Отговори
Наивен преди 8 години
И защо да си подава оставката.......че тоя дето му я иска какво е допринесъл за разрушаването на статуквото
1
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Той подчерта, че във всички затвори у нас има едва 16 души, осъдени за престъпления, свързани с корупция. Сред тях обаче няма нито един високопоставен служител или политик." Това вече е връх на наглостта. Ами ти къде си в класацията бе г-н Иванов? Парите, които получи за да участваш на протестите и заплатите които си взел от неправителствените организации финансирани от Сорос дали си ги отчел някъде? Как не го беше срам от непрактикуващ адвокат да стане мнистър на правосъдието? Пълен абсурд.