Няма държава вече – съдът е прогнил и всеки е професор!

Проф. Михаил Константинов в откровено интервю пред Dnes.bg
Обновена: 21 апр 2015 15:11 | 21 апр 2015 14:46, Вера К. Александрова
138
Няма държава вече – съдът е прогнил и всеки е професор!
Снимка: архив Булфото

Проф. Константинов, утре започва новият политически сезон. Какво ще е различното в него?

- Нещо кой знае колко по-различно няма как да очакваме. Сред новите теми, които изискват много обмисляне и внимание, е съдебната реформа. Както бяха казали колегите от Румъния – оправете съдебната система, а тя ще оправи всичко останало.

Усилията трябва да бъдат насочени там, както и към някакъв опит за връщане на държавността. В момента няма никаква държавност. Ето - има мораториум върху износа на дървесина, но изнасят още повече от преди. Секат масово, никаква спирка нямат, бетонират всичко, до което се докопат и изобщо действат така, като че тука е някаква треторазрядна африканска  държава. Даже бих казал, че в някои африкански държави има повече ред отколкото тук.

Само в случая с дървесината ли е липсата на държавност?

- О, не, това е въпрос, който ме вълнува, затова акцентирам на него. Това е едно от проявленията... Вижте как карат по пътищата. Ето този, въпросният, идиот ли е, какъв е, който сгази детето в Панагюрище, се оказа, че имал над 15 акта и нарушения и вече бил сгазил трима души. А този човек си е с книжката и си кара.

Наскоро някакъв циганин, може да се каже, че е циганин, аз тази дума не употребявам, но е циганин - с 90 висящи дела. И пак го хванаха за 91 път. За мен този човек не е виновен. Той е някакво асоциално животно, което не е виновно. Щом 90 пъти те хващат и те пускат, значи ти не си виновен, какъвто и да си.

А кой е виновен?

- Тия, които го хващат и тия, които го пускат. Предполагам, че за дребни пари го пускат, защото той няма много пари. Някакъв друг - засечен с 300 акта за сечене на гора. Ама как така ще имаш 300 акта? Не можели да му вземат парите... Ами на третия акт влизаш в затвора. Край. Обществено полезен труд до края на живота. Ако трябва, зад решетките ще го полагаш.

В Калифорния и в други американски щати съществува законът за трите удара – на третото извършено престъпление – 25 години затвор. Няма туй - няма онуй. Ако е тежко третото престъпление – доживот. Тука имал не знам си колко присъди, лежал и го пуснали. Ама как така ще те пуснат? 

Има и други абсурди в съдебната система, аз вече нямам думи за нея – получил втора условна присъда. Че как ще получиш втора условна присъда? Като си в рамките на първата, ти трябва да влезеш в затвора за ново престъпление.

Става дума за изключително прогнила и корумпирана система, която се купува и продава на всички нива. Не мога да бъда убеден, че съдиите са олигофрени. Не, те не са олигофрени.

Ще се събере ли мнозинство в парламента за промени в Конституцията, с които да започне съдебната реформа и съдът да раздава наистина справедливост?

- До този момент не чух смислено каква точно промяна се предлага. Да, от промени има нужда, но нека бъдат подложени на обществен дебат и да е ясно какво променяме. Всеки вика - дай да променим Конституцията. Не – дай да видим какво променяме вътре, какво искаме да постигнем и защо тези мерки ще го постигнат.

А мнозинство от 160 депутати за две-три гласувания могат да се постигнат, ако промените не засягат общественото устройството. Най-добре е веднъж завинаги да се свика Велико Народно събрание, което да има една единствена точка в дневния ред – премахване на институцията Велико Народно събрание.

След това това Велико Народно събрание да продължи работа като обикновено, но не с 400 депутата. И тогава съществени промени в Конституцията ще прави обикновено Народно събрание.

Показа ли управлението досега желание да прави революционни реформи?

- Революционни реформи смятам, че не са необходими. Революционните реформи имат едно име, наричат се революции. И това е едно от най-ужасните неща, които се случват в човешката история и завършват с гилотина от време на време.

Ако властта е била толкова тъпа, че да се докара до революция, напълно заслужава гилотината. Затова разумният консерватизъм и разумните политици по света не допускат революции. Но нашите, като ги гледам, особено разумност не ги отличава в момента и се опасявам да не се повторят някои случки от българската история.

Очаквате ли смени на министри през новия сезон?. Около Николай Ненчев става напечено напоследък?

- Напълно възможно е. Ние вече видяхме една смяна на министър, няма нищо страшно в това. Ако един министър не си върши работата, трябва да бъде сменен. Може да се смени даже цялото правителство, това не значи, че трябва да има предсрочни избори. Един парламент може да излъчи три правителства, пет правителства, горна граница няма.

Кои са слабите министри в кабинета, които трябва да си отидат?

- Това е малко обидно да ги наричаме слабите. Аз смятам, че има министри, които не са убедителни. Аз 45 години работя в сферата на образованието и науката и не мисля,че нашият министър е особено убедителен. Това е област, от която разбирам и затова казвам, че там трябва да се направят някои неща, които не се правят. Например трябва да се промени безобразният закон за развитие на академичния състав в България, който напълно девалвира академичните длъжности. Днес да кажеш, че си професор или доцент е леко обидно. Както се казва, в нашия Университет само портиерът не е станал професор. Но като гледам, ще стане и той.

Ще има ли кървави битки на местните избори?

- Местните избори са ясни. Управляващите ще спечелят големите общини и ще имат около 35-40 на сто от общинските съветници. За Реформаторите смятам, че разумно би било да не издигат кандидати в големите общини. Патриотите се представят добре, проучванията показват, че подкрепата им е същата като преди няколко месеца. Доверието в АБВ ерозира, партията на Бареков се разпада, а "Атака" пак влиза. Това, което показват проучванията сега е, че ГЕРБ и РБ биха имали самостоятелно правителство, така че никой няма интерес от предсрочни избори.


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този професор ли е?
По какво?
И по аграрно инженерство да беше, то би бил наясно, че се правораздава само в рамките и въз основа на написаното в закона.
110
1
 
2
 
! Отговори
111 преди 5 години
Законите се пишат от депутатите и там е посочено на кого, за какво, колко и по какъв начин... Не че съдиите нямат трески за дялане, ама да ги съдите за установеното с Наказателния кодекс по вид и размер наказание е невежество непростимо за професор!!!
109
1
 
5
 
! Отговори
555 преди 5 години
СЛЕДСТВИЕ , ПРОКУРАТУРА , СЪД = МАФИЯ
108
8
 
2
 
! Отговори
ХА преди 5 години
А ТИ ПРОФЕСОРЕ КОЙ ТЕ НАПРАВИ ПРОФЕСОР??? И НЕ ТИ ЛИ Е НЕУДОБНО КОЛКО УМНИ МЛАДИ ХОРА СТОЯТ БЕЗ РАБОТА ДОКАТО НЯКОИ "ПРОФЕСОРЧЕТА" ЗАЕМАТ ДЛЪЖНОСТИ ЧЕ И АКЪЛ ДАВАТ - ОТВРАТИТЕЛЕН СИ ПРОФЕСОРЕ /съжалявам че го казвам така но така го мисля/
107
3
 
5
 
! Отговори
избирателка преди 5 години
"в едно откровено интервю"-да не би предишните интервюта да са били лъжа?Истинските професори си тежат на мястото и не дават интервюта всеки ден-този е абсолютен пенкилер.А че една част от българите гласуват за мутри,смятайки че натриват нечий нос е друг въпрос.В публичното пространство има само манипулации от такива като Константинов.Отдавна България не е д-ва,уважавана както от гражданите, така и в ЕС.Но от мутри друго не може да се очаква-мутри в управлението,в науката,в културата.
106
1
 
10
 
! Отговори
нормален човек преди 5 години
Професорът е специалист по всичко.Държавата е правителството на любимата му мутра.Крайно време е правителството да поеме отговорността за проблемите и хаосът в д-вата.Мутренското управление се характеризира с рекет и манипулации.Какво стана с неговия Пернишки университет?Какво Велико народно събрание-мутрите да изковат закони,които до живот да яздят гражданите.ББ управлява вече пет години,а д-вата отива на по-зле,няма инвестиции,няма изход от дупката,в която ни докара с просташкото си управление
105
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пишман професоре",нали ти беше един от тези,които "по ценните указания" на АОНСУ и Горбачовското "пишман КГБ" казваше как,къде,кога и защо да стане демокрадцията?За справка: през гугъла: contrpost.ru/threads/osoznanie.2580/
104
1
 
4
 
! Отговори
Зависи преди 5 години
Зависи от гледната точка. За тези които: разграбват земята и ресурсите , мародерстват , владеят криминално и анонимно почти всичко/офшорките/ , за анонимната организирана престъпност , за мафията , за още много други знайни и незнайни спекуланти , било касапи , било дървосекачи ,било лихвари рентиери и реститутки , било скотове и *** ,държава има , защото без държавата да е техен прислужник , тези дейности са невъзможни.
За нормалните , които съзнават какви са тези дейности и докъде водят , държава която да не позволява подобни действия на подобни типове , държава няма.
103
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
В правораздаването е "заровено кучето". Там е тоталната корупция съсипваща България! Всички много добре го знаят. Проблема e,че тези от които зависи промяната на статуквото не им отърва, защото голяма част от тях са здраво замесени. Правят всичко възможно да неглижират и размият проблема.Усилията са им насочени да имитират промени, реално които нищо да не променят! Трябва все пак да се "пусне малко пушилка" към ЕС.....
102
1
 
8
 
! Отговори
БОКЛУК до БОКЛУКА преди 5 години
НАПРОТИВ ! ИМА ДЪРЖАВА !

ДЪРЖАВАТА Е АМЕТ АГА от САРАИТЕ

ГЕРБ, БСП, РБ, НФСБ, А-ТАКА, АБВ ГЛАСУВАХА МОРАТОРИУМ ВЪРХУ ИЗНОСА НА ДЪРВЕСИНА

НО ФИРМИТЕ НА АМЕТ АГА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СИ СЕКАТ И ДА ИЗНАСЯТ

КАКЪВ МОРАТОРИУМ, КАКЪВ ПАРЛАМЕНТ, КАКВИ ПАРТИИ, КАКВИ ПАРТИЙНИ ЛИДЕРИ !

*** ДО ***, МИЛА МОЯ МАЙНО ЛЬО
101
1
 
5
 
! Отговори
fred13 преди 5 години
Прав си професоре - НЯМА ДЪРЖАВА.... !
В някои Държави има мафия, а в България мафията си има Държава ...!
Съд и справедливост - Какво е това ?
Съдията може да реши както си иска според настроението си за деня и не носи никаква отговорност.
Стотици дела срещу един и същи работодател БДЖ, с противоположни решения в зависимост от състава на Съда.
ВКС потвърждава противоположните решения, въпреки че има негови становища.
ВКС и обикновени хора..., важно е спокойствието на съдиите !
100
2
 
5
 
! Отговори
Киро преди 5 години
проф.Константинов е прав за осъдените /след третото поредно такова/ да бъдат изселвани в АМЕРИКА без право на завръщане в родината , така както са постъпвали западно европейските кралства и френска република.
99
9
 
3
 
! Отговори
проф. Константинов преди 5 години
Ти пък за какъв се мислиш,бе бетонна главо.Ела ме бий на тест за интелигентност не само да гледаш строго.
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Vreme e da sprem kervana i da ozaptisame kuchetata.. ot nas zavisi...ako vse oche sa ostanali balgari v tazi dargava...da si vzemem dargavata obratno
97
1
 
4
 
! Отговори
Кукувица преди 5 години
Кучетата си лаят, а керванът си вървииии.......
96
1
 
22
 
! Отговори
Garibaldi преди 5 години
Преди малко,слушах проф.Юлиан Вучков и един от слушателите му зададе въпрос,абе няма ли,
някой да ги застреля? За политиците които ни управляват ставаше въпрос.А той горкия,а моля
Ви аз съм кротък човек,не обичам насилието.Та искам да ви кажа уважаеми форумци и Вие не
обичате управляващите,като виждам какво пишете за тях,ама нямате дупце, не да ги
застреляте,поне с гражданско неподчинение да ги гътните,като на изборите не може да ги съборите.Страх,мале,страх - чакате някой друг да стори
това.Живее ви се,не ви се мре.ОООооббаачее..сухо дупе
РИБА не ЯДЕ!!!
95
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съдът е прогнил ВЕЧЕ???????????Съдът е прогнил от една камара години!!!
94
1
 
10
 
! Отговори
Garibaldi преди 5 години
Преди малко,слушах проф.Юлиан Вучков и един от слушателите му зададе въпрос,абе няма ли,
някой да ги застреля? За политиците които ни управляват ставаше въпрос.А той горкия,а моля
Ви аз съм кротък човек,не обичам насилието.Та искам да ви кажа уважаеми форумци и Вие не
обичате управляващите,като виждам какво пишете за тях,ама нямате дупце, не да ги
застреляте,поне с гражданско неподчинение да ги гътните,като на изборите не може да ги съборите.Страх,мале,страх - чакате някой друг да стори
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки е професор като Константинов и Вучков - двамата „велики“ професора.
92
0
 
12
 
! Отговори
ДА преди 5 години
ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ
ОТНОВО Е РОБСКА ЗЕМЯ
ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ
........................................