ОмбудсМая се възмути: Топлофикация дере хората!

Трупат пари за нещо, което не предоставят като услуга
8 дек 2015 08:56,
68
ОмбудсМая се възмути: Топлофикация дере хората!
Снимка: архив Bulphoto

Таксата "юрисконсулт” на "Топлофикация- София", води до трупане на печалба за непредоставена услуга на гърба на българските граждани, настоя омбудсманът Мая Манолова.

По думите й, в съда при делата, които води "Топлофикация" към длъжниците си се начислява такса, която е известна като такса "юрисконсулт".

Според нея за едно обикновено заявление до съда, което изпраща столичната топлофикация, има до 300 лева такси и по този начин сметките нарастват. Пред bTV тя показа документи на "Топлофикация-София", които показват "юрисконсултските” възнаграждения.

Още по темата

"Ако абонатът не плати тези 300 лева срещу него започва производство за събирането", поясни тя и посочи, че след като това стане се стига до частен съдебен изпълнител, които да изземе дължимото и по този начин сметките нарастват в хиляди проценти.

Манолова каза, че е имала среща с ръководството на "Топлофикация-София".

"Ръководството на топлофикация ми обясни, че не могат сами да се откажат от такса заради това, че са общинско дружество", поясни омбудсманът. По думите й, тя ще ангажира, СОС, правителството и министъра на енергетиката във връзка с проблемите, които създава "Топлофикация-София".

"Трябва да принудим "Топлофикация-София" тази порочна такса да бъде променена", категорична тя.

Омбудсманът показа справки от съда. "654 дела води "Топлофикация-София" към свои длъжници само за 10 дни", каза тя. Мая Манолова поясни, че в резултат на тези дела софийската топлофикация е получила 196 200 лева заради това, че е дала свои клиенти на съд, благодарение на таксата "юрисконсулт”.

Тя каза, че ако не бъдат изплатени парите по тези 654 дела и се стигне до събиране от частен съдебен изпълнител те ще нараснат до близо 9 милиона лева. Според нея друг проблем, който създава "Топлофикация-София" е свързан с лошата информационна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 8 години
Краде се един друг път. Имаш цена, по която Топлофикация ти продава топлото и колкото топло достави, толкова иска да й се плати. Къде тук е кражбата, за която пишеш? Друг е въпросът, че самата Топлофикация се източва от политическите партии управляващи в София, което означава, че цената на парното би могло да е по-ниска, но така е и с всичко останало - ако си купувач искаш по-ниска цена, ако си продавач, искаш по-висока цена, т.е. по-голяма печалба. Щом сме съгласни с цената на парното, няма кра
11
3
 
11
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
До Чоки Хум не съм съгласен, че отоплението с тец е най-евтиното! Особено ако има и газ! Ама да не влизаме в подробностите! Но инак топлофикация си краде! Естествено по нейн пример крадът и абонатите и! Само, че топлофикация си е вързала гащите и абонатите и крадът от съседите си а не от нея! С други думи казано, при топлофикация НИКОГА не знаеш КОЛКО си похабил КАКВО си похабил и КОЛКО и ЗАЩО плащаш! Мога да ти кажа, че аз плащам различно от това което ти НЕЗАВИСИМО, че услугата е една и съща!
10
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
железна е майчето
9
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оня седесарин дето лоясваше с тихо достойнство няколко години като омбудсманин какво направи? Ни вопъл, ни стон ... и за награда в Конституционния съд, та да няма таван за пенсията.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре че беше мая да ни каже
7
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Топлофикация ще граби хората , защото същите тези софиянци са в състояние на постоянна летаргия и гласуват за ГЕРБ и други десни партии. Докато индустрията на България е в чужди ръце ,които са колонизатори ограбването на хората ще продължи. Докато на власт не дойде АТАКА и цялата индустрия на България не се върне в държавни ръце ограбването ще продължи. Как в Западна Европа има печеливши ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ , а в България и банките са частни. Национализираната икономика във Венецуела процъвтява
6
0
 
14
 
! Отговори
макето преди 8 години
Полковник Колт ке възстанови справедливоста щом политиците не искат
5
2
 
19
 
! Отговори
Факт преди 8 години
Този закон, по който става далаверата на Топлофикация, е от 1968 година и не е променян, а тогава таксите бяха съвсем, съвсем други.Второ, Топлофикация е под шапката на ГЕРБ и трябва добре да бъде източена, а парите за ГЕРБ ги даваме всички ние.
4
4
 
23
 
! Отговори
Десислава преди 8 години
Докато беше в парламента - устата не можеше да и се затвори!Ха да види и тя сега,колко голямо нищо е направила!
3
6
 
22
 
! Отговори
lol преди 8 години
Намърда се на сладката служба майчето. Нищо не зависи от нея, върти синджирчето.
2
4
 
29
 
! Отговори
тотко преди 8 години
Добрутро Майче,сега е май късно да ни го казваш.Като беше депутат да беше направила нещо,сега е късно моето момиче.
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле, тази откри топлата вода.