НАП: 1289 фирми държат в касите си над 1 млн. в брой

Данъчните проверяват за скрито разпределение на печалби
20 сеп 2017 12:00, Анисия Иванова
32
НАП: 1289 фирми държат в касите си над 1 млн. в брой
Снимка: Reuters, архив

1289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв. Това са данни, които фирмите сами са подали към Националната агенция за приходи (НАП).

Данните от счетоводните баланси на множество юридически лица сочат, че те разполагат с голяма сума пари в брой. Инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба.

Случаите на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, стават все повече, показват последните 550 проверки на НАП.

Още по темата

До края на септември фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалба имат възможност законно да подадат коригиращи декларации за 2016 г., съобщават от агенцията.

В началото на октомври спрямо компаниите нарушители ще бъдат възложени нови проверки и ревизии, предупреждават данъчните.

Проверките на НАП потвърждават, че в масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството - например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и други подобни.

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години с пълната строгост на закона.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са дали процент от печалбата на който трябва и вече гледат как да им вземат парите елате да ви дам заплатата на 30 ти взимам то така стана обрулиха ни като шишарки колко прост народ сме срамувам се,че съм Българин
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гадове! Вместо да ги дадат на отговорно съхранение при Шиши
28
0
 
0
 
! Отговори
Ormal преди 1 година
Tova sa bg chastni bankovi filiali i tehnite bankomati, firmi za recycling, izkupvatelni mesta za vtorichni surovini, bilki, divorastiasti plodove...
27
0
 
1
 
! Отговори
Ъъъъ ... преди 1 година
До 24 Анонимен

Ех,колективното подсъзнателно на българина е да присвои за лични цели вземе родовото имане/гърненце с жълтиците- Завист и тесногърдие! Общо взето от няколко години насам криминалитетът /нелегалният бизнес/ е на мнение, че парите в БГ изчезнаха и май са се насочили към сухото на легалният бизнес!
пп. На кого папането и сра*е вече нестига, м?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички разбрахме че тиквата окради парите от милиардите кредити и сега гледа лакомо в касите на хората!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държат трънки. Водят се че са там. Ама и те глупаци, на 5% дивиденти - ми вадете ги тия пари , какво стоите и чакате да стане 30% дивидента и съвсем да увяхнете....
24
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май никой не разбра, че това са счетоводни записи а не реални пари в касата. Проблемът е, че в касата ги НЯМА защото са раздадени като заплати на джоб, а работниците са осигурени на МРЗ или като рушвети някъде си. Проверките на НАП целят установяване на празни каси при счетоводно записани милиони в отчетите.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка на малоумното правителство!!! Покажете парите къде са, че Бойко окради всичко в хазната!!! Оставка!
22
0
 
5
 
! Отговори
42 преди 1 година
Разплащанията в брой се отнасят само за покупка на движимо и недвижимо имущество, не и за операции с финансови инструменти. А парите, всеки може да си избира къде да му стоят. Остана да напишат и закон, че над определена сума задължително стоят в банка.
21
1
 
12
 
! Отговори
Тъпи преди 1 година
Аз не искам моите пари в банката ,за какво да им помагам като ми взимат големи такси от преводи и други .Само за да изтегля 10 000 хиляди лева ми взеха 80 лева такса .Среден пръст за НАП и БГ закони които не защитават Българския малкия и среден бизнес
20
0
 
2
 
! Отговори
Ъъъъ ... преди 1 година
До зайчето бъни

Да не раздават бре! :)) незнаех че работят към социялните и фирмите РАЗДАВАТ от съжаление над изработеното и онова което е сключено по договор подписан от двете страни! :)) Една трета страна решила /НАП/ да раздава справедливости обаче и да секне канчето на фирмените помощи за социално слабите си работници! -:)) Глупости!
пп. явно догодина никоя фирма няма да декларира касови наличности ще ги ... ! -:))
19
1
 
2
 
! Отговори
ПЕТРОВА преди 1 година
ДО 12 ГРЕШИШ ТОЧНО ОТ ДАНЪЧНИТЕ ДЕКЛАРАЦИИ ГИ ХВАЩАТ ЗАЩОТО ДЕКЛАРИРАТ НАЛИЧНОСТ В КАСА В СЛУЧАЯ НЕ МОГАТ ДА ДЕКЛАРИРАТ ФАЛШИВИ ДАННИ ЗАЩОТО ИМА ОТЧЕТИ КОИТО СЕ ПРИЛАГАТ КЪМ ДАНЪЧНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ ИМА ОПР, ОБОРОТНА ВЕДОМОСТ, БАЛАНС ОТКЪДЕТО Е ВИДНО.
18
3
 
1
 
! Отговори
зайчето бъни преди 1 година
ТАКИВА ОГРОМНИ КАСОВИ НАЛИЧНОСТИ СЕ ПОЛУЧАВАТ КОГАТО СЕ РАЗДАВАТ ЗАПЛАТИ НА ЧЕРНО.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност 1300 фирми с 1 млн касова наличност са твърде малко. ако отворя регистъра и ги подкарам по азбучен ред, сигурно ще намеря поне 600-700, за които е ясно че имат такива наличности.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Елементарно Уотсън

фирмите си държат парите в кеш, защото следващия път когато поредната "КТБ" фалира, да не фалират и те покрай нея. Отделно, поради простотии в законодателството някой тръгва да те съди и осъжда без дори да си уведомен за това. И един слънчев ден, сметката ти е запорирана без дори да си имаш идея защо.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от НАП вместо да правят такива статистики, защо не направят енда колко фирмени документа служителите им загубват? На всяка проверка - едно и също - загубват някой документ и ако си дал оригинал се чудиш как да оправиш техните каши. Крайно време е фирмената информация да е защитена така както личната. То сега всеки конкурент с връзки може да получи информация относно доставчиците ти, парите ти в наличност, цените на които копуваш и продаваш, клиентите ти и т.н.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно защо модераторите изтриха поста ми, в който написах малко вътрешна информация, че над 1/3 от тези фирми с пари в брой са с гръцки, арабски, талибански и други манг---алски собственици, че и от нашите такива ?
И че в Германия, Италия, Гърция парите в брой са над 70% от парите в обращение ?
13
0
 
1
 
! Отговори
:)) преди 1 година
До 10 Анонимен

За какво става въпрос, а ни светни? Имат пари дайте да им ги вземем? Що имат пари-касови наличности- а тез знаят да правят бизнес, което е зле явно за българина!
12
5
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 1 година
Ами тези пари в касите са от недекларирани делавери бре и нямат нищо общо с данъчните декларации.
11
1
 
2
 
! Отговори
:)) преди 1 година
До Елементарно Уотсън

Супер! Според теб като си платиш данъците оставаш без пари! -:) Ма тоси пише по отчетите дали имат тези фирми задължения към нап и дали са си платили бре! -: ))