НАП: 1289 фирми държат в касите си над 1 млн. в брой

Данъчните проверяват за скрито разпределение на печалби
20 сеп 2017 12:00, Анисия Иванова
32
НАП: 1289 фирми държат в касите си над 1 млн. в брой
Снимка: Reuters, архив

1289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв. Това са данни, които фирмите сами са подали към Националната агенция за приходи (НАП).

Данните от счетоводните баланси на множество юридически лица сочат, че те разполагат с голяма сума пари в брой. Инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба.

Случаите на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, стават все повече, показват последните 550 проверки на НАП.

Още по темата

До края на септември фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалба имат възможност законно да подадат коригиращи декларации за 2016 г., съобщават от агенцията.

В началото на октомври спрямо компаниите нарушители ще бъдат възложени нови проверки и ревизии, предупреждават данъчните.

Проверките на НАП потвърждават, че в масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството - например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и други подобни.

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години с пълната строгост на закона.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.