Фирми си държали парите в касата,така се криели данъци

Данъчните обаче започнаха масови проверки
20
Фирми си държали парите в касата,така се криели данъци
Снимка: Dnes.bg

Първите случаи на липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични, са открити при започналите през миналата седмица 550 проверки на Национална агенция за приходите /НАП/. 13 млрд. лв на каса държат българските фирми, според счетоводните си баланси. Това съобщиха от НАП.

Данните от счетоводните баланси на хиляди юридически лица сочат, че имат голяма сума пари в брой. По време на проверките се изследва дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба.

Според данните, които сами са подали в НАП, 1289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лв. Очаква се броят на възложените проверки да нарасне значително в близките месеци.

Съмненията на ревизорите са, че като декларират голяма сума пари в кеш, фирмите избягват плащането на корпоративни данъци и данък върху дивидентите.

В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството - например, скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и т. н.

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лв, посочиха от НАП.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП.

Междувременно фирмите, които са извършили скрито разпределение на печалби могат да уведомят НАП и да поискат разрешение за подаване на коригиращи декларации, като обложат с данък недекларираните дивиденти, допълват от приходното ведомство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: НАПфирмипари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
viktoria преди 6 години
през 89 година раздадоха държавните пари с куфари и чували на техни избраници и създадоха мутренските кръгове, от които няма отърваване,създадоха банки с големилихвени проценти на депозити за да им внесат хората парите си и после фалираха банките за да откраднат и тези пари, разпродадоха предприятията и хората избягаха навънка, сега пък взеха решение насила да се декларират данък дивиденти ,а те самите са корумпирани и вземат пари за това и онова,ТОВА НЕ Е ЛИ ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ?
16
0
 
3
 
! Отговори
Ликвидация на НАП преди 6 години
НАглите престъпници от НАП д а посочат поне една банка която да е защитена от държавата НЯма такив а у нас..Всички са источени зверски от опасни престъпници подават деца надяващи се на достоен живот у нас
15
3
 
3
 
! Отговори
българина преди 6 години
в повечето случаи е лъжец и мошеник.Укрива доходи и печалби, живее в разкош, с кола по на 150 хиляди лиева, а в тая лоша държава даскала работи за 700 -800 лева ,затова не искат младите да стават даскали и скоро няма да имате даскали в държавата.Въобще далии 50% от дължимите данъци се плащат.Следва да има жестоки наказания за фирми нарушители и то със закриване завинаги на фирмата и затвор ефективно.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз нещо не схващам - как така на каса пък необложени с данък печалба.То за дивидента ясно - 5% - ами май ще се разплатят.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Село село
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам ли няма сене знае не ме учудва нищо братовчеде наздраве и да ти не дреме тя коя е та да казва никоя
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да нее като оная де заемала пари от тоя оня и накрая зела да се озмъква с друг мила моя братовчетке отиди на село и паси овцете на тия глупости де ми учиш другарчета нее добре но понесъм такъв че личния ти живот сие твои не си ми ни вкъщата ни в семеиството колкото до глупоститемде дрънкаш те са си твои
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито лев в крадливите б анки. Суджука и тотаджийското *** така ще ви окрадат , че даже няма и да разберете. Парите са си мои и ще ги държа където си искам,а не където оня загубеняк със струйника иска.
9
1
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
моля да се прояви разбиране, защото несъществуващите касови наличности са = на връчените рушвети на администрацията, особено ако фирмите съществуват от договори по обществени поръчки. мерси
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3В Сащ големи пачки носят само престъпниците...най-големите престъпници у сащ изобщо нямат пари ... на тях им е позволено да ги генерират, живеейки на гърба на тези, дето "държат кеш в джоба"
7
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" (които на хартия се водят на "фирмата"), които са си дефакто мои ... " Грешиш много, парите ще станат твои, чак когато платиш 5% данък дивидент на държавата. Научете се че парите на фирмата и парите на собственика са две отделни неща.
6
5
 
3
 
! Отговори
heros преди 6 години
Eh, taka ne se gradi dyrjava.Posle nqma pari za pensii, zaplati, obshtestveni i sotzialni podobreniq i dr.
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко ли, от техните меринджеи и собственици, имат заплати по 2-3 000 лева, както и служебни разходи по 20-30 000 лева на месец ? Познавам един крокозъбел, който редовно прави по 1000 лева сметка в разни ресторанти, след което ги пише "фирмени партита". В края на фискалната година, се оказва, че фирмата е изкарала, ама точно колкото да си покрие разходите. Евала и икономика !
4
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според данните, които сами са подали в НАП, 1289 от фирмите имат в касите си по над 1 милион лева в брой."В тези фирми има нещо гнило.
3
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сащ големи пачки носят само престъпниците.
2
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кеш пари ли не можеш да държиш вече в тая *** ?
1
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе ако фирмата си е моя, където искам ще си държа парите (които на хартия се водят на "фирмата"), които са си дефакто мои ...хайде сега кажете, че трябва да си държат парите задължително при арменския поп ...

Спонсорирани публикации