Потреблението на ток расте по-бързо от производството

Водните централи са ограничили производството си с 27%
5 дек 2017 09:52,
43
Потреблението на ток расте по-бързо от производството
снимка: Ройтерс

Потреблението на електроенергия продължава да се повишава с по-бърз темп от този на производството, показват оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). От данните е видно, че към края на ноември потреблението на ток се увеличава с 4,2% на годишна база до 36,3 милиона мегаватчаса.

В същото време производството е 41,4 милиона мегаватчаса, което е увеличение от 1,63% спрямо януари - ноември 2016 година, предава Investor.bg.

Основната част от произведената електроенергия се реализира на вътрешния пазар. Износът е за малко повече от 5,1 милиона мегаватчаса, което е намаление от 13,4% на годишна база. Българските търговци не успяват вече втора година да преодолеят свиването на износа, макар и спадът да се забавя през последните месеци.

От данните на ЕСО е видно още, че основната част от произведената електроенергия се дължи на базовите централи. Тяхното производство се увеличава с почти 5% до 35,4 милиона мегаватчаса. Ръст има и по отношение на зелените централи като цяло.

Водните централи обаче намаляват своето производство - към края на ноември то достига до 3,1 милиона мегаватчаса, което е намаление от 27 на сто.

Преди дни беше публикуван доклад на Entso-E, организацията, която обединява операторите на преносни мрежи в Европа, за готовността за зимния сезон на Стария континент. Анализите на експертите показаха, че съоръженията в България са готови за студените месеци. Страната ни е ограничила работата на ВЕЦ-овете през сухите летни месеци и така е съхранила ресурс за зимата.

В най-студените зимни дни в началото на 2017 г. именно водните централи покриваха пиковото потребление. Страната ни изпита затруднения в активизирането на студения резерв при първата ледена вълна, а и не можа да си осигури аварийна помощ от съседните държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да бъде. Мутрафон Банкянски каза, че нямаме нужда от нива АЕЦ. Тази си ни стигала даже и оставало ток, пък той не може да се пълни в кофи.
41
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 6 години
Те си казаха по телевизията цената на тока у нас е 3 пъти по ниска от тази в германия е хайде поне по цени да вземем да ги стигнем по другите показатели да сме най последни :)
40
0
 
0
 
! Отговори
четете и други преди 6 години
има и други източници на информация, които са подтискани тотално заради истините които публикуват. четете блога на gikotev. Повярвайте инересничко е!
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тяхното производство се увеличава с почти 5% до 35,4%", това е АЕЦ Козлодуй, който след модернизацията вече работи на 105% и вместо 2000 МВт произвежда 2100 МВт.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живеят вносителите на банани и собственицине на американските централи! Без тях герберугите и сините аутсайдери ще им пресъхне ентусиазма.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Объркал си се нещо. Няма АЕЦ около Одрин. Лъжа!!!
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е баш в Одрин АЕЦ-а. А на 15 километра от Лозенград на някакъв остров.
35
0
 
4
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Казваш, че през 2030 година България вече няма да я има. И това ще стане, защото ни управляват подобни на теб, но според мен ще стане малко по-късно. Даже и да беше вярно, че до 2030 година България няма да има нужда от нови мощности, то строежът на нови мощности продължава доста години. Решението за строежът на АЕЦ Козлодуй е взето на 19.08.1965 година, а АЕЦ Козлодуй започва работа на 04.09.1974 година, т.е. трябвали са девет години, с други думи за 2030 строим сега.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За каква АЕЦ в Одрин пишете. Това е пълна лъжа!
33
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 2030 година Република България няма нужда от нови мощности. Това е положението, ако не ви харесва ходете да се оплаквате на дребосъка в кремъл
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас расте корупцията в енергетиката по бързо от производството. Маймуните стават много и скоро клона ще рухне. Маймуните се надяват да се качат на клона АЕЦ Белене, но засега остават само с надеждите си
31
5
 
3
 
! Отговори
Интелектуалец преди 6 години
Важното е АЕЦ Козлодуй да работи още няколко години. Дотогава турските АЕЦ в Акую и Одрин ще бъдат готови.
30
1
 
9
 
! Отговори
До 23 и 26 преди 6 години
Забравил си да сложиш пишман пред професор. Какви вятърни и соларни производства на ток сънуваш? Те никъде по света не вършат работата на базовите мошности, но един пишманпрофесор откъде да го знае. Базовите мощности са ТЕЦ и АЕЦ, а какво са базови мощности и защо те са необходими, си намери сам в мрежата, нали се самовеличаеш за професор, пропускайки пишман пред професор.
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28тоест през 80-те, в разгара на развития социализъм, България е била по-зле от колкото днес? Това ли твърдиш/признаваш?
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 80-те години Турция е в икономически подем, растежа на икономиката е над 8% годишно. Има нужда от енергия и я пазарува от фалиралата НРБ - затова имахме режим на тока, защото не успявахме да си плащаме лихвите по външния дълг
27
4
 
7
 
! Отговори
АЕЦ Белене преди 6 години
България би трябвало отдавна да е затворила повечето ТЕЦ-ове, защото не отговарят на екологичните изисквания, но ако ги затворим, ще трябва да внасяме много ток, а пари за това няма. АЕЦ Белене ако се построи ще трябва да затворим тези ТЕЦ-ове, а това не се харесва на мафиотите, чиято собственост са тези ТЕЦ-ове и които си договориха надути цени за изкупуването на техния ток и за това да са резерв на енергийната ни система.
26
6
 
5
 
! Отговори
Професор преди 6 години
При комунизма имахме режим на тока защото всичкия ток комунистите го продаваха на изостанала тогава 50 милионна Турция и доларите влизаха директно в джобовете на другарите.
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21Как точно сваля цената като само той се изнася. Виж фактурите от ЧЕЗ 7-8% от тока за бита е от АЕЦ!
24
8
 
6
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Направо не ми се вярва, колко ком. *** ЖУЖЪТ ТУКА! Каква планова икономика, какво производство? Правеха се *** и брак! За почти 50 години ни докараха до просешка тояга, живееха си като царчета, а говореха за комунизъм! И да попитам, защо Германия и Франция затварят ядрените си централи, нима не са им икономически изгодни? Или нямат нежда от ток?Просто си нямат Боци и Р. Овч!
23
10
 
6
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Не ни трябва АЕЦ. Ветрогенератори и соларни централи от слънчева енергия ни трябват.