За АЕЦ "Белене": Варианти много, парламентът ще решава

В доклада на БАН има клауза за конфиденциалност
9 яну 2018 11:10,
23
За АЕЦ "Белене": Варианти много, парламентът ще решава
Снимка: архив "Булфото"

БАН са проиграли 6 варианта за бъдещето на АЕЦ "Белене" - от най-тежките условия, през междинни, до най-благоприятния вариант. Всички те предвиждат и различен вид финансиране. Крайната дума ще има парламентът.

Това обяви проф. Александър Тасев, от екипа, разработил доклада, пред bTV.

Още по темата

БАН разсекрети доклада си за бъдещето на АЕЦ "Белене" в началото на тази година. В окончателната версия заключението е, че при определени условия проектът може да е успешен.

Няколко месеца по-рано обаче изтече друг документ, според който проектът АЕЦ "Белене" е обречен на провал.

Тасев обясни, че в доклада е имало клауза за конфиденциалност, защото има много данни, които са търговска тайна. В момента тези данни са в черно в публикувания на сайта на БАН доклад.

Документът, изтекъл през септември, е с най-тежките условия за изграждане на втората централа.

"Не е имало натиск от страна на правителството за изводите в доклада", категоричен е проф. Тасев.

Той уточни, че договорът за изработване на доклада е за 2,5 млн. лв. Участвали са 46 експерти плюс 7 института на БАН.

"Два пъти повече в евро щеше да струва, ако го беше разработила международна финансова институция", обясни проф. Тасев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каролев да се изкаже! Той е най-компетентен по всичко
21
1
 
0
 
! Отговори
Енергетик преди 6 години
Измислете нещо оригинално!Стига мъкнахте по студиата тозикорумпиран некадърник!
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Костов казва, че АЕЦ Белене ще е на загуба, значи е така
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е втория реактор за АЕЦ Белене?Рибата не сме я уловили, а топлим тигана
18
4
 
1
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
7 написал си пълни глупости 1992 се пуска последният шести блок на АЕЦ КОЗЛОДУЙ интересно какво щяхме да правим още два реактора при положение че работят шест
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата има вече реактор - да го оцени и да го "инвестира" в акционерно дружество Белене. За останалите пари да пусне акции така че всеки който иска да може да си закупи. Само че този вариант няма как да стане, защото акционерите ще поискат да видят как се израсходват средствата им, а така няма да има как да се краде...
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вторият реактотор за АЕЦ Белене се е изгубил по пътя - факт.Кой ще инвестира в пректа Белене при положение, че единия реакто ръждясва на някакъв шлеп на Дунава, а втория е в неизвестност?Кой?Хубаво е европейците дошли у нас да се запознаят с тази мила родна картинка и да се убедят за сетен път, че ние и за *** за зеле не ставаме
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Енергията от Козлодуй се продава на частни фирми на производствена цена които я препродават в Гърция и Македония. Същото ще стане и с енергията от Белене с разликата че данъкоплатците ще платят сметката за централата. България е задължена да изкупува на преференциални цени скъпа "зелена" енергия и тази от Мариците. И да ми джаскате минуси - аз вина нямам. Сърдете се на тези дето са подписали договорите за Мариците и на ЕС заради решението им за задължителна зелена енергия.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моделите на БАН са за ***, защото в тях не се отчита оскъпяването на проекта АЕЦ Белене заради корупцията. Например строителството на съорежение за олимпиадата в Сочи беше оскъпено над 3 пъти заради огромна корупция подобна на нашата свързана със строежа на новата АЕЦ
13
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България няма 30 милиарда лева да ги даде за Белене и после да бъде принудена да купува най-скъпия ток произвеждан на територията на страната следващите 60 години, като същевременно плаща огромни суми за балансиращи мощности, защото дори и неработещи, щом се поддържат в готовност, то си има разходи. Така Белене се явява воденичен камък на шията на страната.
12
4
 
2
 
! Отговори
мислещ преди 6 години
В доклада на БАН има посочени суми за строителството и въвеждането в експлоатация.Става въпрос за над 30 милиарда.България в момемента може ли да си позволи този лукс?До сега АЕЦ-Белене не се е строяло,имено поради липса на средства.Това е отговора и няма защо да си чешем езиците и всеки да пише разни глупости.
11
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямаме нужда от такава мощност! Факт
10
2
 
1
 
! Отговори
четете преди 6 години
четете блога на gikotev. Интересничко е!
9
1
 
4
 
! Отговори
?! преди 6 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще решават? Оборудването стои и ръждясва, както всичко построено там, докато герберушките продължават да харчат пари за доклади. Боко ще каже, че край гьола някой е струпал вторични суровини и метални отпадъци.
7
5
 
17
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Ако демократите не бяха спряли строежа на АЕЦ Белене след 1989-та година, както им наредиха чуждите господари на България, АЕЦ Белене можеше да е готов още през 1992 година (пари можеха да се намерят), досега щеше да се е изплатил, нямаше да загубим енергийните пазари около България, а тока за бита щеше да е двойно по-евтин. Е, не знам какво щеше да стане с американските Марици и с прескъпия ток от ВЕИ-тата, но това не трябваше да определя съдбата на АЕЦ Белене.
6
4
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Може и да не строим АЕЦ Белене и да въведем режим на тока като затворим и АЕЦ Козлодуй, както и в пиковите моменти на потребление на ток. Ток няма да можем да внасяме, поне докато съседите ни не построят техните АЕЦ, а и нямаме пари, за да го плащаме.Основното правило в бизнеса е, че за да спечелиш, преди това трябва да инвестираш.
5
5
 
6
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 6 години
МНОГО ДЕБЕЛИ ГЛАВИ ПРОДАЖНИ ИМА В БЪЛГАРИЯ,НЕ СИ ЗНАЕМ ИНТЕРЕСА,ЕДНО НЕЩО ДА НАПРАВИМ ГООЛЯМО,ЩЕ СЕ ЯВЯТ ПРОДАЖНИ ГЛАВИ ДА ГО СЪБОРЯТ,КАКТО ВТРОИЯ ЛИФТ,ТРЯБВАШЕ ДА СИ СТОИМ ПОД ТУРСКО РОБСТВО,НИЕ КАТО НАРОД НЕ МОЖЕМ ДА ЕШОМ КОЕ Е ПОЛЕЗНО ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ,СТАНАХМЕ С ЕДИН САМОЛЕТ И С ДВА ТАНКА ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ,КОЛКО СМЕ БЕЗДУШНИ И ПРОДАЖНИ.ЦЕНТРАЛАТА Е ПОЧТИ ГОТОВА,ОСНОВИ,ЧАСТИ ПЛАТЕНИ И НИЕ СЕ МОТАЕМ,ДО СЕГА ЩЕШЕ ДА СЕ ИЗПЛАТИ,АКО НЕ БЕШЕ ББ ИАМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ЗА ЗАРОБВАНЕ НА БЪЛГА
4
5
 
19
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
Защо да строим АЕЦ, по-добре да си плащаме на чуждите ЕРП-та, които да ни вдигат тока на годишна база. Мръсни гнусни политици, досега да сме направили АЕЦ-а и да се е изплатил с албански пари. МИЖИТУРКИ ЛАПАЩИ ОТ НАРОДА. ***.***. ПЛОЩАДКАТА Е ГОТОВА ОТ НАД 10 ГОДИНИ.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам уволнението на хората участвали в изготвянето на доклада за АЕЦ Белене - 46 експерти плюс 7 института на БАН. Поради професионална некомпетентност и корупция застрашаваща националната сигурност. Ако имахме президент той би свикал КСНС по тази тема, за съжаление такъв няма.