Горанов: До юни – кандидатстваме за чакалнята на еврозоната

България е засилила разговорите с ЕЦБ, информира "Ройтерс"
11 яну 2018 15:40,
75
Горанов: До юни – кандидатстваме за чакалнята на еврозоната
Снимка: архив "Булфото"

България се очаква да кандидатства за присъединяване към Европейския валутен механизъм, известен като ERM-2, до юни тази година, като предварителна стъпка преди приемането на еврото. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред чуждестранни медии, цитиран от агенция Ройтерс.

България, която в момента е начело на шестмесечно ротационно председателство на Европейския съюз, изявява готовност да се присъедини към еврозоната и смята, че влизането й ще бъде възприето като признание за усилията, които е положила по отношение на направените реформи, след като става член на ЕС през 2007 г., отбелязва агенцията, цитирана от Investor.bg.

Още по темата

Според Горанов България не би могла да представлява какъвто и да било риск за еврозоната най-малкото заради 20-годишния валутен борд и силните икономически показатели на страната, които отговарят на критериите за членство.

Като цяло България получава подкрепа за намеренията си, макар и не всички 19 членки на единния валутен съюз се чувстват комфортно с идеята за присъединяването на страната.

Ройтерс отбелязва, че България има фискален излишък, инфлацията е под контрол и страната е една от най-слабо задлъжнелите държави членки на ЕС. Въпреки това според дипломати и банкери страната трябва да продължи да реформира малката си икономика, за да доближи ниския стандарт на живот до по-богатите държави в съюза.

Няма конкретна дата, на която София да премине към еврото, но се смята, че присъединяването към ERM-2, известно още като "чакалнята" за еврозоната, ще бъде добър сигнал за общата европейска идея, особено в контекста на Brexit.

България е засилила разговорите си с Европейската централна банка и страните членки за влизането си в ERM-2, но източници, запознати с процеса, твърдят, че вероятно няма да има решение преди сформиране на правителство в Германия.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
11
 
! Отговори
До Странджа преди 6 години
И ти ги пишеш едни, само комунисти са ти в устата. Къде ги видя бе човек? Ако успеят да наложат еврото ще разбереш колко ще обеднееш, но тогава ще в късно. Ще трябва да търсиш идола си от Банкя и да го питаш, защо ти го е забил така. Защо бърза Влади Финансистчето, от любов към народа? Той напусна Б 1 защото не можел да стане милионер. Сега е, но няма да спре да краде. Ще трупа докато може. Банкянският вече има над 30 милиярда в офшорни. Кой знае и този колко е откраднал, но не е спрял.
49
2
 
11
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Това на снимката улавото дяти на Бокото ли е? То ли прави нискобюджетните кинопродукции на Гербче?
48
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още примери за Гърция да дам за един неразбрал в коментар,който се пита защо говорим за печалби и загуби!!Едно кафе в кафене струваше 50 драхми или при обменен курс в евро 16 евроцента тогава,хлябът също,сега съответно едно кафе е 1 евро,хлябът вече е 50 евроцента!!Ето за това говорим какво ще спечелим от еврото и какво ще загубим!!Да не говорим,че целият ни резерв вече преизчислен вече в евро става собственост на ЕЦБ и е на тяхно разположение!!Те ще преценят как,кога и за какво да се харчат!!
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете ми бе българи, какво добро са направили за хората тези Гробaри, *** преди тях, крадливият измислен цар, Иван Костов? Защо бяга българина ако у нас има някаква нормалност, ако поне стандарта дава възможност за приличен живот? Крадат всички, но Суджуците избиха рибата. Цяла Европа ни го казва, че сме най-корумпирани, че Тиквата е в основата на всяка кражба, измама, лъжа, далавера. Без негова санкция нищо не става. Виждате как се отстрелват непослушните и самозабравили се.
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На първо четене депутатите са премахнали думата за хора в неравностойно положение. Инвалид.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46То и в България беше така. Преди с 20 лева 1 седмица. Сега бира и чипс. И то без евро.Не знам защо говорите за печалби и загуби. Лева без валутен борд ще е като през 1996, а от еврото никой не е се е отказал. И се търгува по цял свят.
44
11
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Позитанци не могат да допуснат, че може да се управлява и без да се краде...
43
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи......още един пляска коментар неподготвен!!!Гърция направи обмен при курс 330 драхми за едно евро и от тази смяна знаеш ли какво се получи и каква им е печалбата досега като народ???Преди с 15-20 000 драхми зареждаха хладилникът си за 15-20 дена,а сега същата сума е 3 течни праха за пране на промоция!!
42
3
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Мда, ето ви още данни за африканските кандидати за Еврозоната:Например, Сенегал и Того също използват така наречения Западноафрикански CFA франк.Той също като нашия лев е вързан към еврото като 1 евро е равно точно на 655,957 CFA франка!Що не ходите в Сенегал и Того - карайте ги тях да приемат еврото, ще имат по-голям успех от нас!!!
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 40Че крадат и лъжат ми е пределно ясно. Дразня се, че другите партии не предлагат алтернатива, ами само гледат да подлеят вода.
40
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
Geroyski zagivame!
39
2
 
8
 
! Отговори
11 преди 6 години
Спокойно, с тази корупция няма да ни вземат. Ще залеят пазара иначе с фалшиви банкноти : ) Тя Румъния не я взимат , та нас ли ще вземат в чакалнята ;) И слава богу
38
3
 
13
 
! Отговори
До 32 преди 6 години
Ти си един голям наивник или си на хранилка при Суджуците. Тези мошеници ще грабят до последно и ако се напече, ще избягат. Нищо добро не са направили за българите, отдавна точат зъби за еврото. Тогава ще се вдигне народа но от тези едва ли някой ще остане. Този крадльо направи дом на Ярема за 4.5 милиона лева. Това не е дом, това е палат. Тогава ще го търсите да го обесите, ако го хванете!
37
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 33Няма как от 1000 лева да искаш 1000 евро. И при заплатите и при цените. Всичко се преизчислява. Стига сте плашили хората. Криза имаше при гърците и португалците, ама не заради еврото, ами щото имат 20 кинта, а харчат 200.
36
9
 
2
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
Бе к'во ми се фука тоя че сме били вързани към еврото бе? К'во ми се фука като че ли сме нек'ви уникални българите, все едно няма друга държава дето да са се вързали като нас към еврото?Намерих общо 22 държави които също досущ като нас са вързани към еврото, от които две балкански държави освен България и 13 африкански!Да, държави като Гвинея, Мадагаскар и Мали например имат фиксиран курс, македонският денар също. Дайте и македонците да приемат еврото както и в Мали (там ядат ли хора?).
35
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоооооооу.........и като махнаха трите нули от деноминацията оттогава колко пъти се увеличиха цените на стоките и услугите и колко пъти се увеличи заплатата ти!!!ТА,..........абсолютно същата ще е с новата ни валута българско евро!!
34
3
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 21,"Ако може някой друг да ни го вкарва вече."Еми това си е, като сте свикнали някой да ви го вкарва, трудно се отвиква! И после либералите туй, либералите унуй. Те свикнали здрав руски... да не излиза, сега искали нов.
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този стана милионер, но това вече не го кефи. Явно иска да стане милиардер.
32
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този крадец на снимката ще удари кьоравото ако влезе еврото, но народа ще обеднее още. Германия с тази силна икономика се тресе и обедня, у нас ще е жесток удар срещу обикнивения човек. Защото ще го направят така, че да ударят спестяванията в банките, те ще намалеят с 50%. Ако подходят честно, ако взимаш 1 000 лева да получиш 1 000 евро ще е добре, но няма да е така. Този няма да се посвени да ви ограби още, заедно с Тиквата. Тогава ще разберете какъв ви го е забил Сикаджията, ***!
31
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишете едни и същи лоши предсказания. Един не обясни защо ще стане лошо и как заплатата от 1000 лева, щяла да стане 500 евро, но хлябът от 1 лев ще стане 1 евро. Няма логика в това. Помните ли 1999 деноминацията. от 1000 лв стана 1 лв. И заплатите и цените просто се пресметнаха без трите нули. Това ще стане и с еврото. Всяка цена и заплата ще се сметне по курса.