Борисов привика Гинка, иска пълен контрол над сделката с ЧЕЗ

Премиерът искал да гарантира сигурността на крайните потребители
Обновена: 1 мар 2018 10:04 | 1 мар 2018 09:39,
503
Борисов привика Гинка, иска пълен контрол над сделката с ЧЕЗ
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов поиска пълен контрол върху сделката за ЧЕЗ.

Това обяви Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България", компанията, която бе избрана от ЧЕЗ да купи активите на дружеството у нас.

Още по темата

Днес Върбакова бе извикана от премиера Бойко Борисов на среща в Министерски съвет. На срещата присъстваха и финансовият министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием", каза Върбакова след срещата.

Тя съобщи, че заминава за Чехия, за да може да разговаря с продавача и за възможностите, по които може да се случи това.

"Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с ЧЕЗ с продавача", уточни още Гинка Върбакова.

Тя отново обяви, че финансирането на сделката за купуването на ЧЕЗ е напълно публично и обеща, че това ще стане ясно за всички.

"Става дума за финансиране от международни банки, които ще подкрепят сделката заедно с наше участие", каза Върбакова.

Тя беше категорична, че във финансирането няма участие на български банки.

"Ако това ще успокои крайните потребители, съм склонна държавата да има участие в сделката. Склонна съм да прехвърля договора, който има, стига продавачът да бъде съгласен на това. Това са разговори, които ще предстоят.", каза още Върбакова.

Тя отказа да коментира части от сделката, тъй като това е конфиденциална информация спрямо договора за покупко-продажба и спрямо банките, с които се работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
344
2
 
29
 
! Отговори
Без име преди 6 години
Как я е привикал? То смешна работа.Това е една жалка пародия.Борисов трябва да се скрие в миша дупка от срам.И това ми било премиер,тоя е по жалък и от Орешарски.
343
3
 
1
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
До Анонимен 375Нека не бързаме че накрая пак.......
342
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независимо от всичко, беноже премиера да привиква който и да е собственик на фирма и да го притиска да прехвърля част от една сделка на държавата, това произвол
341
1
 
11
 
! Отговори
марто преди 6 години
всичко е просто шоу
340
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако държавата иска да има контрол в електроразпределението, вместо да харчи пари за дялове във съществуващите компании, по добре да използва тези пари в създаването на ново електроразпределително дружество на акционерен принцип както е ЧЕЗ например в Чехия, това хем ще осигури конкуренция, хем ще доведе до повишаване на заетоста и като цяло ще има далеч по-голям положителен икономически ефект, въпроса обаче е дали държавата и конкретно ББ искат да свършат нещо полезно, или просто целят кражба
339
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До баба ЯгаАбе вие ще се вдигнете но големият въпрос е после на какъв ще седнете?
338
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жа Върбакова е патриот. Тя се бори българското електроснабдяване да е в български ръце. Тя върши нещо конкретно, докато Нинова само говори и клюкарства.
337
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Афера е описан добре случая и кои банки участват.
336
3
 
21
 
! Отговори
баба Яга преди 6 години
До ГРАЖДАНИНТака е.Не мога да употребя думата "народ" за българите, защото са овчедушно стадо. Ако това беше друг народ, нямаше да си вземе багажа и да бяга през терминал2, а щеше да се вдигне и да ги помете, всички дето са управлявали 30 години! Кой друг народ щеше да търпи да се гаврят с него три десетилетия!!! Пак ще кажа, че не е решение да си вземеш багажа и да се изнизваш като ....... из ***. Решението е едно: Вдигнете се , заспали българи!
335
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е затова в България няма сериозни инвеститори
334
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банката на Цветелина Бориславова осигурява кредита на Гинка за ЧЕЗ! А Цветелина има фотоволтаичен бизнес у нас.
333
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега, ако държавата се намеси в тази сделка се връщаме в комунизма. Ако не се намеси одобрява бандитската приватизация и мутренското управление до сега ни замазвха очите с някой друг скандал, но... Не е редно държавата да се меси при покупката на една фирма от друга. Но Б.Б. обяви, че Ален е на Цеко Минев нали сега, ако Б.Б. купи Ч.Е.З. Ще обявят, че Ч.Е.З ще е негов дори да го прекръсти на Г.Е.З...No-good. Хахахаха а на есен трябва да вдигнат тока, но как, ако не е министър председател?
332
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Иван ПановАбсолютно си прав.За съжаление са се намерили няколко Едиота да ти пишат минус.
331
0
 
14
 
! Отговори
до 357 преди 6 години
Ти ако смяташ, че ГЕРБ се различава по -нещо от БКП значи сериозно си се объркал.Виж им миналото,виж им бащите. Борисов е една мутра,която не се интересува нито от Европа,нито от евроатлантическите им ценности,интересува го само парата и той да е отгоре.Ако искаше България наистина да бъде европейска страна нямаше 10 години да управлява по ориенталски или руски образец.
330
8
 
1
 
! Отговори
Ризван преди 6 години
Ако Г-жа Върбакова намали сметките за ток ще докаже че е истинска родолюбка! От една страна е наистина по-добре енергетиката да е в български ръце ама нали за последните 30тина години само 'дуду'хаме разни вряли каши!
329
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Французите си върнаха водата на държавата с всеобщо,мощно възстание в цялата страна,немците въведоха закон с който никой не може да притежава водата им,а в бизнеса с тока са само немски фирми,а нас... ни карат да продаваме ток+вода+телефони+поща,които са от национално и стратегическо значение за България,важни за сигурността на гражданите и страната.Що бе?Ние да не сме африкански резерват,че да не може да ги поддържаме сами?И АЕЦ Белене ни спряха,щото е конкуренция на френския в Румъния,що бе?
328
5
 
5
 
! Отговори
Иван Панов преди 6 години
Не трябва да си губим времето с глупости...Шенген, Еврозона... Това са 2-те неща, които трябва да искаме, а не политиците ни да ни въртят на малкия си пръст! Само това ще ни гарантира Съдебна система и държавност! Вече 25г. ни въртят на малкия си пръст, без Съд, без държавност, на база на икономически интереси, формирани от куфарчета изнесени още 89г. Нашият ход е само това, от тях друго не искаме. Не вярваме на думи, а на действие!!!
327
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СМЕХОТВОРНО ЛЪСНАХА ИМ СХЕМИТЕ ТОТАЛНО!!!!!ГИНКА БОРИСОВА!!!
326
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да видим дали и EVN и Енерго Про ще заиграят ГИНКИНото хоро.
325
5
 
5
 
! Отговори
Иван Панов преди 6 години
ЕС е абсолютно не избежен под някаква форма, защото оставете икономиката, оставте и свободата на движение...Съзюзът е създаден след 2-рата Световна война, за да няма нов Хитлер в Евопа инова Световна война!!!Ако това не ви е достатъчно, не сте живели във война, за да знаете какво е... Затова ЕС винаги ще има!!!