Налице е риск от изчезване на средната класа

Икономистът Любослав Костов пред Bloomberg TV Bulgaria
2 май 2018 18:11, Екип на Bloomberg
71
Налице е риск от изчезване на средната класа
Снимка: Pixabay

Има риск от изчезване на средната класа. Такова мнение изрази Любослав Костов, икономист на КНСБ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Макар през 2017 г. да се забелязва двуцифрен ръст на работните заплати, определено има още какво да се желае. Изхождаме от ниска база, имаме още много да наваксваме. Ако трябва да сме честни, българските заплати по стандартна покупателна способност или това, което можем да си купим с парите, които получаваме, през 2015 едва достигнахме стандарта си от 1990. Може да кажем, че последните три години реално наваксваме онзи темп на производителност, който регистрирахме след социализма, след 1989“, коментира експертът.

Според него проблемът е по-скоро социален и е в преразпределянето на произведената добавена стойност.

"ЕК в последния си доклад преди един месец каза, че България е лидер в ЕС по основни макроикономически индикатори – икономически растеж, държавен дълг, дефицит, добавена стойност, коефициент на безработицата и т.н. Обаче в същото време всички онези показатели, които не регистрираме, са социални - риск от социално изключване, интеграция на малцинствата, и т.н“, допълни Костов.

Явно българите произвеждат, но преразпределянето между труда и капитала все още не се осъществява по начин, който да достига тази добавена стойност за всички, коментира икономистът.

Какво е решението? 

Вижте на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Всички бяха еднакво бедни,а не че е имало средна класа.А Трабанта си беше гробница-една катастрофа и си дотам.Масово хората разчитаха на роднини в селата,за да гледат животни и им носят месо или компоти.даже на влака Видин-СофиЯ му викаха"Мазният влак".Щото се носеха баници и други такива в София.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе съм от София,а от среден окръжен град,не е Варна или Бургас,но имахме всичко - факт!И в училище имахме добра храна с намаление във столова,будка в училището за закуски и сладки,а на 20 метра от у-щето и баничарница от старите големи фурни,където печаха не само закуски и козунаци,а цели агнета и прасета.От дугата страна пък имаше ресторан-закусвалня на самообслужване и магазин за хранителни полуфабрикати.Тока беше 2 стотинки,водата почти без парбилетчето от 4 стана на 6 стотинки.
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Среда класа имаше преди 1989-та, тогава почти всички бяхме в средната класа. Сега средна класа няма. Има едва оцеляващи и свръхбогати. Преди 1989-та можеше да си купиш Трабант за 3600 лева с 15 масови заплати, а сега Дачия с масовата заплата от 500-600 лева с колко заплати ще си я купи човек. Тогава Ладата и Волгата бяха върха на сладоледа, сега има коли и по 100-200-300 хиляди лева, че и повече, а това е техника, която поевтинява навсякъде по света. Ако ще се сравнява, да се сравнява честно.
37
3
 
1
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
България беше най-добре през 1936-та година,а сега....мор
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Дачия - именно, някой по-долу беше писал, че нови само луксозни се купуват и затова няма средна класа. Явно Дачия е "луксозна".
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 38В София може и да е имала такива неща.В провинцията беше пълна мизерия.Още оттогава София се привилегироваше за сметка на провинцията.Хората ходеха специално на пазар до ЦУМ от провинцията,та да си купят някоя свястна стока.
34
8
 
4
 
! Отговори
До 34 преди 5 години
А относно бедните-баба ми вземаше 40 лева пенсия.Това ако не е бедност,не знам на кое викаш бедност.Младите не можеха да си купят жилища и живееха заедно с родителите си в един апартамент.Навсякъде беше пълна мизерия.Един приятел кара стаж в завод за безалкохолни напитки и каза,че изобщо не са миели шишетата.Често се случваше в бозата да си намеря червеи.
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАбе ти *** ли си?!В коя държава си живял?Не само че имахме шоколади "Фин млечен","Крава" и други,но само в нашия квартал,имахме цели сладкарници с всичко вътре,кеф ти шоколади,кеф ти тригуни и баклави,грис-халва,кремове,тулумбички, пасти,торти и т.н.И дънки имаше,а Кока-Кола не само че имаше,но и се произвеждаше в България,хахаааа,по цял ден висяхме по кафетата на кола и кафе,като тинейджъри.
32
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 34Коя година е струвала 6000 лв Ладата?Щото бащи ми си купи през 80-е години и струваше 8000 лв.С неговата заплата от 240 лв трябваше да работи 34 месеца да си я купи.Аз с моята заплата сега мога да си купя прилична нова кола за двойно по-малко време.И как да не е имало необразовани като съм учил с ц..игани и си бяха като сега-нищо не учеха.Някои отиваха войници директно от основното училище.Имаше наркомани-дишаха лепило.И тогава в едно жилище живееха по три поколения.
31
1
 
12
 
! Отговори
демо-психо-пад преди 5 години
Демокрацията е дума важаща само за богатите,те живеят в демокрация. Останалите марш в цеха и завода че трябва парно да се плаща и да останат стотинки за палмово сирене и пластмасов домат от Европата.....(то си е казано съвсем демократично- Да го doхат бедните!)
30
8
 
1
 
! Отговори
Има средна класа преди 5 години
Средна класа в България има. Ако се замислим Плевнелиев е ярък пример за това! Друг е въпроса дали ние ще страдаме за него! Аз мисля не! Даже бихме се зарадвали,ако той фалира,дали благодарение на Путин или от собственото си слабоумие ,а защо не и от Деса миндилеса златотърсачкова! Такива екземпляри даже трябва да се ефтанизират изкуственно,обществото само ще прогресира!Само да сшподеля моя мисъл:след средната класа идва и висшата класа и нея тоя уиии ги чака! Голям кеф за бедните балъци българи
29
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До ОбективенЛадата струваше 6000 лева,имахме Лада и знам.Този социалистически рай никога няма да се върне,това беше почти перфектната система,където нямаше необразовани,гладни,бездомни,просяци,наркотици.........,но това няма как да се върне.Не си мислите,че и Русия е нещо,Русия след разрухата на СССР е западен проект,с олигарси начело и не е нещо по-различно от останалия свят,дори са по-бедни от ЕС.
28
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 26Поредният лъжец.Нямаше елементарни стоки.Например шоколад.Един съученик имаше баща международен шофьор и постоянно носеше шоколади.Имаше само един вид кренвирши,сирене,кашкавал и така нататък.Дори и Кока кола нямаше.Дънки също.Да не говорим пък за уреди за бита.Дори и домати нямаше освен през юни,юли,август и септември.Имало е дръжки.Най-нагло лъжете.
27
3
 
10
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Имаше средна класа ама тя беше отпреди девети 1944г.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България няма средна класа. Няма какво да изчезне. Има забогатели мафийоти и обрани от тях бедняци.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ни баламосвате,в България няма средна класа,всичко се разграби от една шепа хора.То това вече е проблем не само на България,а и по света.А де факто средната класа е гръбнака на всяко общество.
24
7
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 23 преди 5 години
Стига лъга.Не си само ти живял през комунизма.Навсякъде беше пълна мизерия.Аз живеех на село и най-таченият човек в селото беше магазинера в хранителният магазин.Щото даваше дефицитни стоки на негови хора или такива,които му вършеха услуги.Телевизорите бяха пълна скръб-имаше само руски *** и като пуснаха"Велико Търново" хората се избиваха да ги купят.Ама не всеки можеше да се дореди.Имаше стоки само в Кореком,а там се пазаруваше с долари и марки.А долари и марки нямаше.
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ядем по-скъпи храни с в пъти по-ниско качество от преди, така че разликата в цената е неизчислима заради различното качество. Почти всеки забравя при сравнение на сега и преди при сравнението да включи здравеопазване, образование и сигурност. Забравят се и размера на осигуровки и данъци. Реалността е, че 500 лева от 1989 година осигуряваха живот, за който сега трябват над 6000 лева заплата.
22
9
 
5
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Глупости,аз си щракам пръсти и съм нон стоп по моловете. За мен криза не съществува. Мога само да съжалявам сиднито с древния му детски часовник Nike torque за 2 долара
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Не можеш да сравняваш сега критериите за стандарт с някогашните критерии. През 70-те и 80-те години и на Запад е нямало лаптопи, смартфони, висок клас коли със сегашните им екстри, медицинска техника, лекарства и т.н. Дето пише един тука- нямахме само банани, тоал.хартия и дънки. Стационарните телефон бяха дуплекс. 21. век напреднаха технологиите и стандартът на живот дръпна нагоре. Промениха се нуждите ни, мисленето ни, всичко.