Работодатели, работници... защо се бави ръстът на заплатите у нас?

Коментар на Владимир Каролев и Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR
27 юни 2018 11:30, Анисия Иванова
250

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София. Там премиерът Бойко Борисов обеща ръст на средния и минимален доход до края на мандата си.

"Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм", категоричен бе икономистът Владимир Каролев.

Според него производителността на труда в България расте по-бавно, отколкото заплатите.

"Това засега не е проблем, но в дългосрочен план ще бъде. Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите", подчерта той.

"От 2010 г. насам пропуснахме период, в които да обмислим нова доходна матрица. Българските предприемачи пропуснаха много неща. Ако темата заплати в държавния сектор беше поставена през 2010 г. и постепенно се развиваше, ние днес щяхме да имаме по-голяма конкуренция в цената на труда", отбеляза икономистът Кольо Парамов.

Каролев изтъкна, че без да се проверява дали постоянните протести имат резон, инвестиции няма да дойдат в държавата.

"За да си решим проблемите, трябва бързо да влезем в банковия съюз, еврозоната и да изготвим нов бюджет", допълни Парамов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
19
 
16
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Производителността няма нищо общо с пазара на труда. Работникът е стока на празара на труда, и заплата му се определя от пазара, а не от цената на продукта който произвежда. Може да произвежда продукт за милиони който носи печалба, но заплата му ще бъде ниска ако има чакащи за мястото му. Пример Дънди прешъс изнасят злато за милиарди а плащат 700 лева заплати. Обратното, ако фирмата е зле, работодатлят тогава плаща от резеврвите на работника за запази и работния си ресурс.
152
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емиграцията не е наказание за политиците ни, те стимулират този процес.
151
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има конспирация за намаляване на населението на България до 4млн., то системата явно работи, принуждавайки хората да емигрират.
150
12
 
6
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Предлагам всички да напуснем работа и да си направим собствени фирми и всичката печалба на фирмата да я даваме като големи заплати на работниците а ние да караме 10 годишни голфове вместо S-класси!
149
0
 
28
 
! Отговори
До 170 преди 5 години
Добре, не инвестираш в работници... обаче, нали се сещаш, че тия автоматизирани системи са създадени от работници, транспорта до теб е осъществен от работници, монтажа - също от работници, профилактика и ремонт в последствие, също от работници... и техния труд ли не зачиташ?
148
0
 
40
 
! Отговори
До Работодател преди 5 години
Така е! Обратното също е в сила - за работника важно е да получава висока заплата и да има социални блага. Това че шефа му изкарва него не го храни. Затова ако не си готов да даваш заплати колкото другите които вече са го проумяли - търси си други работници... Мина момента с 'още 5 чакат след тебе'. Вече сме на - 'онзи ден ми се обадиха и ми предложиха заплата*1,3. Ще коригираш ли или да си пусна предизвестието?'
147
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "работо-давател" Така и правим, напускане 21век наемника е доста мобилна стока, хайде да видим ти как ще напуснеш като то опре яйцето до гъба.
146
11
 
3
 
! Отговори
5.0 към 4.0 преди 5 години
Като станеш професионалист и не пушиш цигари на всеки 15 минути-това е само като начало ,щото твойте две български ръце....да не са по-хилави от две немски ръце ... ?
145
33
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
До АнонименВ работници не инвестирам. Има си автоматизирани системи, работника е само за обслужващ персонал за черната работа. И няколко човека супер-високо платени с кфаливикация които са ми като съдружници. Ако не ти харесва много ти здраве, заминавай. Чакай още 100 години да се обърне палачинаката и да те канят на работа с високи заплати, чакай, чакай...
144
0
 
10
 
! Отговори
Владо преди 5 години
До Работник: Май бръмари имаш в главата. Ако се работи на загуба (стига да не си държавата) бизнесът ще фалира и ти ще си търсиш нова работа.
143
11
 
1
 
! Отговори
+- преди 5 години
Уау ,накрая казаха и за производителността , щото не можеш да изкарваш 500 лв ,а ти искаш 800 лв ,месец друг може и да стане ,но година-две,надали !Увеличаване на минималната раб заплата ще доведе и до увеличаване на цените на всички стоки-елементарно е -за 1 курс по икономика.)
142
2
 
17
 
! Отговори
niki преди 5 години
Всичко само се регилира. Едно време, като е минала чумата през Англия и когато са измрели почти всички крепостни селяни и е нямало кой да работи и знаете ли какво е станало?Родил се е капитализма, изведнъж съседния граф вместо само да изисква да му се работи, решил да плаща, тъй като има недостиг на работна ръка и изведнъж селяните станали хора :)
141
0
 
3
 
! Отговори
До работодател преди 5 години
"Шефе", прочети коментар номер 73...
140
9
 
4
 
! Отговори
Работник преди 5 години
Проблемът е, че работодателите си гледат техните интереси и печалби, е на нашите интереси - на работниците. Затова требе да ни дойдат едни работодатели които да работят в собсвен ущърб на загуба вместо да гледат само печалбата и интереса си и да се грижат за работниците и да им дават големи заплати за да живеем добре и да се кефиме на живота. Ето това трябва да стане.
139
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Работодател 154работникът е стока на пазара на труда, така е отрегулирал пазарът, а както всички знаем пазарът е най-добрият регулатор..а ако се обърне палачинката ? Ревеш ли още от сега, че няма кой "да ти работи", ревеш нали ! А реално даваш ли си сметка, ако се замислиш по-дълбоко, че дефакто "работника" ти е работодател на теб и без него - умираш прав! Замисли се хубаво! А като вземеш роботи вместо хора, хептен ше я втасаш, щото просто няма да има на кого да си пласираш ***!
138
0
 
10
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
За какво са чуждестранни вериги или чуждестранни фирми у нас ? Взимат големи отстъпки чрез изнудване от производителите и печелят доста но заплатите са ниски .Откакто Боко Борко е на власт български частни фирми фалират и напускат България .Винаги сме имали бизнес в БГ и защо сега съм в САЩ ? Защо и моите приятели се отказват от бизнес в БГ и сега са в чужбина ?
137
11
 
1
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
Ами изберете си други управляващи които да създават комфорт на работещите а не на работодателите, да дават заплати от държавната хазна, какъв ви е проблемът?
136
6
 
1
 
! Отговори
4.0 преди 5 години
производителността на труда да се вдигне ? как ? имаме само две ръце, две очи, два крака и две деца у дома...Никой не иска това от вас. При 3.0 имаше машини и роботи а вече при Industry 4.0 и киберсистеми които имат свръх производителност. На никой не му трябва работници, трянбват клиетни да купуват продукцията. А вие сте само за най-черната работа която не може да се автоматизира - чистотата, кланиците, обслужващ персонал.
135
0
 
18
 
! Отговори
Голямата Пръчка преди 5 години
Много вожд, малко индианец.
134
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РаботодателПроблема е, че такива "работодателите", като теб нямате конкуренция на пазара на труда! Т.е. управляващите са ви създали комфорт да издевателствате над работниците! Ако някой отвън заеме нишата ти ще се наложи не да даваш работа, а да фалираш и да се цаниш, като наемник на пазара на труда! Да видим какво можеш да вършеш и кой за колко ще те наеме, ако въобще можеш да вършиш работа и за 5 ст.?