Работодатели, работници... защо се бави ръстът на заплатите у нас?

Коментар на Владимир Каролев и Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR
27 юни 2018 11:30, Анисия Иванова
250

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София. Там премиерът Бойко Борисов обеща ръст на средния и минимален доход до края на мандата си.

"Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм", категоричен бе икономистът Владимир Каролев.

Според него производителността на труда в България расте по-бавно, отколкото заплатите.

"Това засега не е проблем, но в дългосрочен план ще бъде. Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите", подчерта той.

"От 2010 г. насам пропуснахме период, в които да обмислим нова доходна матрица. Българските предприемачи пропуснаха много неща. Ако темата заплати в държавния сектор беше поставена през 2010 г. и постепенно се развиваше, ние днес щяхме да имаме по-голяма конкуренция в цената на труда", отбеляза икономистът Кольо Парамов.

Каролев изтъкна, че без да се проверява дали постоянните протести имат резон, инвестиции няма да дойдат в държавата.

"За да си решим проблемите, трябва бързо да влезем в банковия съюз, еврозоната и да изготвим нов бюджет", допълни Парамов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докога тая шушумига Каролев ще припява тая мантра "производителност на труда" и тем подобни небивалици. Не вдянаха ли тия наши "работодатели" че всеки един "роб" си взема капитала, а именно главата, ръцете и младостта и отива да си търси място под слънцето.
132
5
 
4
 
! Отговори
Владо преди 5 години
До Анонимен: Ами тръгвай. Всеки има право да работи това, което му приляга най-много. Явно при теб е чистенето на улици. А на слъчака 10 месеца ще умреш от студ.
131
0
 
8
 
! Отговори
1 преди 5 години
заради алчните *** от ДС дето са ни работодатели
130
18
 
4
 
! Отговори
Работодател преди 5 години
За работодателят е важна печалбата и управляват хората си така, че да максимизира печалната. Ако не ти харесва напускай, много ти здраве, никой не те кара насила, търси си работодател който да ти дава по-висока заплата и на който не му пука за печалбата а за теб. Заплатите се определят от закона за предлагането и търсенето на стоки, а работникът е стока на пазара на труда, така е отрегулирал пазарът, а както всички знаем пазарът е най-добрият регулатор.
129
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само като видя, че лицето Каролев коментира "производителността на труда" и няма нужда да чета повече.... Нека да обясни тогава как с оръдие на труда 1 метла и лопата, "производителността" на една чистачка в Австрия или Германия е 10 пъти по-голяма от тази на колежките им в България? Същото може да сравни и за шивачки, строители, шофьори и др. Наскоро изкарахте обява за началник отдел инвестиции или нещо подобно в Район Младост - 560 лв. А подчинените му в отдела с колко - 300 - 400 ли?
128
0
 
21
 
! Отговори
Mersi преди 5 години
Всичко това са празни приказки. На никой работодател не му пука за хората, които управлява. Това е само прах в очите на работещите. Лек намек за това как ще се вдигнат заплатите след СТО години някак си, ама ще видите тогава, какво благополучие и после едни пенсии ще вземете...... иедине, пиене, мацки ала бала....
127
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва всичко да спре да работи в държавата за седмица-две. Тогава няма да имат избор !
126
0
 
45
 
! Отговори
Тодор Белоперкин преди 5 години
Абе каква производителност иска тоя.Ми нека ходи той да произвежда за три лева на час.Ояли се бизнесмени,плащат мизерни заплати.Откъс от обява за работа"много добро заплащане700лв." По добре да ходя по два ,три месеца в чужбина,но в БГ няма да работя докато не оправят заплатите.Един човек да не остане да работи за тия изедници.
125
0
 
35
 
! Отговори
Малък, но прост преди 5 години
Значи Каролев, който е на хранилка на който му плати ми е интересно как изчислява производителността на труда? Това е едната от основните мантри на т.нар. бизнес (мутроолигарси и парвенюта) - нямало производителност на труда. По кои критерии? При лошия мениджмънт и калпава организация, конкретно на работните процеси в България, производителността на ниското и средното ниво служители е доста приемлива дори спрямо Европа. При все че средния мениджмънт(шефчетата) са некадърни връзкари предимно
124
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато се навиват хора да работят на 500 лв, така ще е. Този, който приема трябва да бъде плют, а този, който ги предлага да бъде пребит!
123
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бизнесмен от София. В началото го питат работниците - Добре де защо плащаш ниски заплати ? Той вика трупам пари за себе си. След няколко години натрупа за себе си. Пак го питат работниците защо плащаш ниски заплати ? Той пак вика трупам пари за внуците. Сега като гледам май работи за пра-внуците. В крайна сметка заплатите са все така ниски, а условията на работа не са се променили от над 15 години. Как все още има хора, които са съгласни да работят за него си остава тайна за мен ?
122
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нивото на производителността няма как да се покачи със заплатки от по 500 евро, сори.Човек получава това, за което си е платил.
121
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Готви се жестоко вдигане на цената на тока. С тия мизерни доходи накъде? Не искаме обещания за края на мандата. МРЗ да се вдигне още сега! От 1 юли! Пари има.
120
1
 
25
 
! Отговори
моше преди 5 години
Като видя или чуя Каролев и веднага ми идва ,да повърна върху него...
119
1
 
40
 
! Отговори
МРЗ= 700-800лв СЕГА! преди 5 години
Човек, който не може 1 пирон да забие (Каролев), да не се меси так, където не му е работата!Производителността на труда си е много наред, с оглед на остарялата техника, която се използва. А доходите са позорно срамни, с оглед на труда, който влагаме.Бг не е на едно от последните места, а Е НА ПОСЛЕДНО място в ЕС по доходи. Заплатите трябва да се повишат НЕ В КРАЯ на мандата, а СЕГА!Да престанат да разтягат локуми и да вдигат МРЗ още СЕГА!
118
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
До од ДанияЩом даваш мнение,явно те интересува?
117
2
 
50
 
! Отговори
Няма да е все така преди 5 години
Над 10 г работих в голяма компания в БГ. В началото, когато се налагахме на пазара, шефа ценеше служителите и се вслушваше в мнението им . Последните 2 години изкарахме сериозни печалби, напълни се във фирмата с всякаква рода и т.н. Служителите никой не ги зачита, работи се извънредно без пари, за да се свърши работата и на "лежачите". Заплатите отдавна са намалени и замразени. Много от старите служители напуснаха.Свободни позиции много, но кандидати няма. Това чака работодателите.
116
5
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
При модерния демократичен комунизъм е така.
115
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хората са си прави, стойте си в българия и си страдайте.
114
9
 
8
 
! Отговори
:) преди 5 години
Извършваната работа трябва да има минимално количество, обвързано с минимално качество. За пример, работник в България и Германия имат съотв. 1/4 производителност. Същият работник отива в Германия и спрямо немеца вече има 0.8-0.95 / 1 - пак е по-малко, но много по-близо до немската производителност.Основно това зависи от организацията на работния процес и управлението на работната ръка.В България масово не се работи, не се и плаща, където не се работи.