Казана бизнес дума, хвърлен камък: Двуцифрен ръст на заплатите!

КРИБ: Пречка за повече пари е квалификацията на работниците
Обновена: 21 ное 2018 18:50 | 21 ное 2018 16:15, Веселина Йорданова
229
Казана бизнес дума, хвърлен камък: Двуцифрен ръст на заплатите!
Снимка: Dnes.bg

Бизнесът обеща ръст на заплатите и догодина, но сред коментарите, че той ще е двуцифрен, се прокраднаха и проценти под десет.

Работодатели, синдикати и министри разговаряха днес по темата за доходите при премиера Бойко Борисов.

Според шефа на КРИБ Кирил Домусчиев двуцифрен ръст на средните заплати има през последните две години и тази тенденция ще се запази през 2019 г. За още по-значително увеличение пречката била само квалификацията на работещите. Той обясни, че няма кадри и съответно желаещи за възнаграждения, които са "впечатляващи".

Още по темата

Според Пламен Димитров от КНСБ има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде гарантирана през следващата година. Той посочи, че 78% от работещите са в частния сектор.

Според него за решаване на проблема с кадрите трябва да се търси начин за трайно привличане на хиляди българи, които в момента живеят в Молдова и Украйна.

Димитър Бранков от БСК потвърди, че очакванията са за растеж на средната работна заплата заради недостига на работна сила, но за повишение, което да не надхвърли 7-8%.

Цветан Симеонов от БТПП коментира, че бизнесът е вдигал заплати и без призиви в предходните години и това ще продължи. Ръстът в обществения сектор обаче трябвало да е свързан с поставени предварително цели и тяхното постигане.

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че голямата тема е политиката по доходите, като подчерта, че от 3.1 млн. заети само половин милион са в публичния сектор. Това е и инструментът за привличане на квалифицирана работна сила, за която според Дончев трябва да се борим. Ръстът на заплатите обаче поставял нов въпрос – кои производства след това ще станат неконкурентоспособни и какви промени в икономиката ще предизвика това.

Икономическият министър Емил Караниколов изтъкна, че инвестициите у нас не са намалели, а отбелязват ръст с повече от 2%. Бизнесът пък инвестирал в машини и съоръжения, което показвало, че иска да остане в България.

Синдикатите засегнаха и темата за запазване на българския въгледобив. По нея ще има нов разговор при премиера Бойко Борисов следващата седмица преди предстоящата среща за климата в Катовице, на която страната ни ще бъде представена от президента Румен Радев.

На 29 ноември по инициатива на индустриалните федерации на "Подкрепа“ ще бъде организирано митинг шествие, което ще представи виждането пред институциите в подкрепа на родния въгледобив. То ще завърши пред сградата на ЕК у нас, тъй като тя налагала "да сме по-католици от папата“ по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
12
 
! Отговори
Ужас преди 5 години
Може ли малко конкретика? На кой се вдига дохода всяка година? Кои фирми вдигат доходите? Средната заплата е много разтегливо понятие, двуцифрено число е от 10 до 99?
85
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно,като какъв работиш в Хамбург,за да взимаш близо 8,000 евро заплата.В Хамбург имам доста приятели, често ходя там.Такъв що годе доход има една висша ***.
84
18
 
3
 
! Отговори
х преди 5 години
Фалшивият частен бизнес храни 75% от българите.А нефалшивите работници на 90% са с две леви ръце и *** като гъ з.Добре,че огромната част от производството и селското стопанство са механизирани и работата се извършва от машини.В страната има огромен недостиг на инженери и техници,но малцината завършили такива специалности притежават само диплома,знанията и уменията им са нулеви.На този фон особенно смешно звучат заклинанията,че бизнеса трябва да ги учи с години и да им дава големи заплати
83
2
 
13
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
Ако не ми се вдигна заплата отново догодина сменям компанията. И без това всяка седмице се намира по някой рекрутър да ме налази с предложения.
82
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не са вдигани заплатите,за 30г като себестойност са намаляли в пъти.А неплащаните осигуровки,а въобще неполучените заплати колко са,които никой не ги задължава да платят
81
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
11 лева им стигат на пиещите кафета на всеки кръгал час.
80
5
 
8
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
Аз работя в Хамбург за 90000 бруто годишно и взимам два пъти повече от средното за страната. Не съм сигурен, че всеки може да взима твоята заплата ако е такава, каквато казваш при положение, че 80% от хората не взимат и мойта. Не е хибаво да се подлъгват хората. В Гермабия средна заплата е 2400 евро. В Испания 1700 и така. 900 евро на ден взимаш сано ти.
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да да ще вдигне той бизнеса aмчъмъ двойно!
78
4
 
15
 
! Отговори
Шико преди 5 години
Нима всички бащи,дядовци да завършили университети?.Нямало кадри.За това е имало майстор,калфа,чирак.И са си живяли живота хората.Е,бизнесмени,поучете се от миналото.Научете младите хора,но да имат стимул за това.Пестанете с тази надпревара,кой Бентли да кара или вила на три етажа,обзаведена и струваща 2,000,000.евро.За какво е всичко това?.Като е умирал Нелсън Рокфелер е вдигнал ръце на горе,за да видят,че нищо няма да занесе на онзи свят.
77
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛЪЖА
76
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво ГЕРБ !
75
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Татко обеща да ми купи колело, ама друг път"Това са обещанията на мутро-бизнеса у нас. В Чехия минималната заплата става 500 евро, у нас средната не можем да я докараме до толкова. Бизнеса от нас знае само как да експлоатира и да богатее на гърба на работниците си. Това са фактите!!!
74
1
 
6
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Хахахахахах ари ве!
73
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛЪЖАТ! Най-безочливо лъжат. Баце иска да се закрепи. Има още за гепене. ОСТАВКА!
72
3
 
13
 
! Отговори
член на КРИБ преди 5 години
Нашите с 20, вашите с 2. Средно 11% увеличение (двуцифрен ръст!) както си обещахме.
71
2
 
9
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
И освен това в много от частните фирми не се включва КЛАС ПРОСЛУЖЕНО ВРЕМЕ, който ви е трън в очите и го има в държавните институции. ТОВА НИ ПОСТАВЯ НАС РАБОТЕЩИТЕ В ДЪРЖАВНИЯ СЕКТОР В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ, веднъж и втори път с осигуряването на минимални ставки.
70
1
 
16
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
Не може да е квалификацията защото аз, като обикновен работник и квалифициран в определени професии взимам в пъти по малко и от някои не квалифицирани и без основно образование дори. Вашата картел организация и феодален манталитет ни отвори очите, че играете с ИНСПЕКЦИИ по ТРУДА, НАП, НОИ, Профсъюзи само и само да не развържете кесията и да благоденствате по острови и други екзотични приключения.
69
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От почти 20 години работя и не мога да се сетя за момент, в който бизнесът да се е ориентирал по минималната работна заплата. Никога не ми е пишело в договора "заплатата на служителя се формира въз основа на МРЗ + 150%", например. Защо само МРЗ ви е в устата, освен ако не сте чиновници, не знам.
68
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, омайват ли ва ....мухахаааа! . Бизнеса се чуди на кой да даде парите си - на бедните лиии или на още по бедните?
67
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Особено при интелектуалната работа кадри наистина няма.Такива кадри навремето имаше много.После великият ни бизнес (който ги третираше като роби) им обясни, че ако не ги кефят условията, могат да си тръгват, сто като тях чакали на вратата.И хората си тръгнаха наистина. Оказа се, че на вратата има чакащи, но...с бая по-ниски умения :)

Спонсорирани публикации