Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!

Липсата на специалисти действа като спирачка на икономиката
Обновена: 31 окт 2018 09:03 | 31 окт 2018 07:00, Александър Попов
518
Трябват ни половин милион работници за 5 г.! Бизнесът: Нужен е внос!
Снимка: Pixabay

Половин милион работници и специалисти трябват за родната индустрия в близките пет години, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Според него, за 10 г. БВП може да се удвои, тъй като България в момента е на 12-о място в ЕС по ръст за полугодието.

"Но именно липсата на хора е голямата спирачка. Техният недостиг води вече и до отлив на инвестиции", казва той пред "24 часа".

Велев даде пример с Монтана, където до 3 години 50% от работниците в машиностроенето ще достигнат пенсионна възраст. И това не е изолирано явление. Гръбнакът на икономиката са хората от 50 г. и нагоре.

Още по темата

Той заяви, че няма бранш, който да се похвали с комфорт от наличие на квалифицирани хора. Същото е и с учителите, лекарите.

Фирмите, които произвеждат части за автомобилостроенето, казвали, че биха могли да поемат 45 000 души, а IT секторът - 20 000. И това са браншове, които дават висока добавена стойност, казва Велев.

През тази година са внесени 2 пъти повече работници, отколкото през миналата - 8000 души. Но това са предимно сезонни работници по морето.

Работодателите подкрепят програмата за трайно заселване на етнически българи от Украйна и Молдова в България.

Програмата бе лансирана от председателя на КНСБ Пламен Димитров по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество в края на миналата седмица. Тя предвижда 50 хил. работници от българските диаспори в Украйна и Молдова да бъдат заселени в запустелите села у нас в следващите от 3 до 5 г.

"Бизнесът и без това вози до 50 км работниците си и ще продължи да ги вози. Въпросът е да ги има, т.е. да ги заселим тези наши сънародници в тези имоти", аргументира се той.

Синдикатите са пресметнали, че общата сметка за тази програма ще е между 300 и 400 млн. лева. Те ще се използват за закупуване на изоставени селски къщи, които се намират до 50 км от голям град.

Жилищата ще се предоставят за конкретен период от време, в който сънародникът ни да работи в страната, а след това ще му бъде дарено.

Обезлюдените села или такива с едноцифрен брой жители у нас пък са над 570, показват данни на Националния статистически институт към края на 2016 г. 27 хил. българи пък са напуснали селата и са се преместили в големите градове само през миналата година. Най-много те са в Габровска и Великотърновка област.

Преди българите от историческите диаспори като в Украйна, Молдова или Западните покрайнини да изберат да дойдат у нас, те ще трябва да имат осигурено работно място, възможност за придобиване на българско гражданство, перспективи и програми за обучение на децата им в български средни и висши училища, предвижда синдикалният план.

Бизнесът от своя страна ще трябва да направи собствено проучване за нуждите от работна ръка по места, а общините ще трябва да опишат свободните жилища и къщи.

Към бесарабските българи взор са вперили и хотелиерите в зимните ни корурти.

В Банско и Пампорово бизнесът търси готвачи, сервитьори, камериери, пикола, но родни кандидати няма. Ски комплексите ни се нуждаят от близо 2 000 души за сезонна работа, като наддаването вече е в ход. Пампорово дават по 3 000 за готвачи, а в Банско предлагат дори 4 000 лева.


518
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
449
0
 
1
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Лично познавам белгийци и французи , който искат да работят за 500 Лв
казаха така - до 800 дни идваме в обетованата земя БЪЛГАРИЯ
448
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Патриотите са се заели да внасят украинци. В Украйна заплатата е около 100 евро. като ги сложат по 10 души в стая и им плащат 500 - 600 лв. И хората се радват, а българите в Германия. По нова тв. казаха че Симеонов се е заел и бизнеса е зад него. Строителни предприемачи чакат строителни работници за по 30 - 35 лв. надница. Лично го чух .
447
0
 
15
 
! Отговори
kiro преди 1 година
Има фирми, бизнеси които имат персонал работещ за тях от много години.
Познавам няколко, питам го как, вика: плащам и уважавам, имам процент от печалбата на фирмата който заделям за увеличение на заплати и бонуси.

Друг един, зърнар, вика: няма комбайнери, не искат да бачкат. Питам: колко плащаш. Отговаря: 600лв, колко да плащам, само седят и въртят волан.
Е, такива бизнесмени имат проблем с персонал.

Плащай и ще имаш качествени и отговорни хора.
Давай увеличения и бонуси, ще се стараят.
446
0
 
17
 
! Отговори
Екс Делта Русе преди 1 година
Няма такъв майтап :) 500 лева чисто ми беше заплатата чисто. Заедно с дежурствата събота и неделя. Кабелен техник. Студ, пек, дъжд - кабели се опъват нон стоп. И молдовеца кво? Ще плаща наем на жилище и ще живее с 500 лева ли? :)
445
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ми като ви требат работници а тука нема изнесете си бизнеса бе киртаци там към Тамбукту ша ви работат за без пари
444
0
 
10
 
! Отговори
читател преди 1 година
1. Защо вносът да е за сметка на данъкоплатеца?
2. Който е внесъл работници, после винаги е имал огромни проблеми, без разлика какви са.
Гърция внесе гърци, с тях дойде руската мафия, Холандия мароканци, трето поколение тормозят страната, Германия и Франция се напълниха с черно-жълти, турци , кюрди ,афганистанци, и още много други. Русия внесе таджики, узбеки и джамиите станаха повече от църквите, престъпленията нямат край.
Защо все на лошите примери подражаваме?
443
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отказаха се толкова много хиляди кандидатури на българи от Русия и републиките и че тези 500 000 работници вече щяха да са си у дома си вече.Сега дават само на ....... источни ,,кара ахмани''.
442
0
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Че кой ви пречи да внасяте. Кеф ти работници от Италия, кеф ти от Германия, от Франция. Все пак един от основополагащите принципи на ЕС е свободното движение на капитали и хора.
441
1
 
10
 
! Отговори
Тренчо преди 1 година
И защо внос? За да не плащат по големи заплати В България с просто око се вижда,че стотици безработни скитат по цял ден по улиците и седят по кафенетата на 1 кафе,или чай.
440
0
 
14
 
! Отговори
q преди 1 година
Г-да работодатели, това е точно този половин милион работници, които отидоха да берат ягоди, докато вие задържахте заплатите.

Поздрави на Киро гела!
439
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкарайте всички престъпници в пандиза и ги поискайте.
438
1
 
9
 
! Отговори
Украинец преди 1 година
Вие ми дайте БГ лична карта. Обещавам да ви работя за 500 лева :) Ама личната карта първо ми дайте :)
437
1
 
14
 
! Отговори
Развеселен преди 1 година
И какъв е проблемът. Да си внасят работници. Колкото искат. Вносния работник, като прати 200 лева за таванска стаичка, 100 лева за ток и вода като мизерства, 50 лева телефон за да поддържа контакт с роднините и ... олеле, от 500 лева заплата му останали 150 за храна, дрехи, транспорт, кино, кафе, цигари /ако е пушач/, перилни препарати, тоалетна хартия, биричка, лекарства, обувки, дрехи и т.н. :) Найс, а :) Внасяйте бе :) Къде ги?
436
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато започнете да плащате ще имате и работници. Винаги българите които са заминали на запад могат да се върнат. Просто плащайте защото никой не е длъжен да ви работи за мерси. За да се оправи държавата не трябва да има внос. Робовладелците са свикнали да нямат разходи.
435
0
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Голяма дебела лъжа! Няма предприятия, няма работа, не търсят работници! Всичко е камуфлаж! Държат ни минимална заплата, а работим на 3 длъжности!
434
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нови 200 хиляди безработни, бизнесът няма да ги наеме, а ще свали или задържи заплатите на работниците си. Затова им трябват, не да им дадат работа. Къде ще назначат 500 хиляди души? Абсурд и плитка измама е това. Ако мине номерът им.
433
0
 
22
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 1 година
Трябват им нови роби, защото читавите работници се изнесоха! Да поискат от любимият им вожд и учител в бизнеса ББ, да съкрати държавната администрация на половина и хоп нови 200 000 работници!
432
0
 
8
 
! Отговори
Мюнхен 99 преди 1 година
До Чикаго 438: За Чикаго - не знам, но Мюнхен се очертава най-големият български град, след София!!
431
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За внос не знам...ама износ има колкот щеш, защо ли ???
430
0
 
14
 
! Отговори
venix преди 1 година
на ГРОБ нали им наливат пари. да си работят те за 500 лева.