Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план

Проучване показва, че много хора нямат антитела 6 месеца след инфекцията
18 юни 2021 09:28, Нели Христова
213
Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план
Снимка: БГНЕС

Преболедуването на COVID-19 не предпазва непременно от коронавируса в дългосрочен план, особено когато инфекцията е причинена от нови варианти. Това показва проучване, проведено върху здравни работници.

Учени от Оксфордския университет откриха значителни разлики в имунните реакции на медицинския персонал, който е прекарал COVID-19, като някои медици изглеждат далеч по-добре подготвени от други за борба с болестта шест месеца по-късно.

Изследователите от проучването, проведено с консорциума за имунология на коронавирус в Обединеното кралство, заявиха, че констатациите им показват, че всички трябва да се ваксинират, независимо дали са били заразени с вируса по-рано.

"Ако погледнете траекторията на имунния отговор след инфекция, той все още се открива шест месеца по-късно, но е много различен при различните хората", казва Елинор Барнс, професор по хепатология и експериментална медицина в Оксфорд и старши автор проучването пред The Guardian. "Това е много по-различно от ваксинацията. Имунизираните получават наистина силен отговор, но с естествена инфекция има много повече разнообразие в имунните отговори."

Изследователите са анализирали кръвни проби от 78 здравни работници, които са имали COVID-19, със или без симптоми, между април и юни миналата година. Кръвта се проверява ежемесечно до шест месеца след заразяването за редица имунни отговори. Те включват различни видове антитела, насочени към вируса - В-клетки, които произвеждат антитела и запазват паметта за болестта, и Т-клетки, които намаляват тежестта на заболяването, като убиват заразените клетки.

Авторите на изследването описват как са използвали система за машинно обучение, наречена Саймън, за последователно итеративно моделиране през нощта, за да видят дали ранният имунен отговор на човек и тежестта на инфекцията му могат да предскажат по-дългосрочния им имунитет. Д-р Адриана Томич, първият автор на изследването, казва, че подпис в антителата и Т-клетъчния отговор един месец след инфекцияна предсказва колко силен ще бъде отговорът на антителата след шест месеца.

По-голямата част от хората, които имат слаб имунен отговор месец след инфекцията, нямат откриваеми антитела, които биха могли да неутрализират алфа варианта, забелязан за първи път в Кент, шест месеца по-късно. Никой няма и неутрализиращи антитела срещу бета варианта, забелязан за първи път в Южна Африка. Изследователите все още не са анализирали данни за варианта Делта, който се появи в Индия.

Докато повечето здравни работници, които са развили симптоматично заболяване, са имали измерим имунен отговор шест месеца по-късно, повече от една четвърт не са имали антитела. Повече от 90% от тези, които са имали асимптоматични инфекции, нямат измерим имунен отговор шест месеца по-късно, установяват изследователите.

"Според нас преболедуването на COVID-19 не ви предпазва задължително в дългосрочен план от Sars-Cov-2, особено от други варианти", обяснява Барнс. "Не трябва да разчитате на антителата да ви предпазят от последващо заболяване, трябва да бъдете ваксинирани."

Широката вариабилност на имунитета, предизвикана от естествена инфекция, отчасти отразява коренно различните експозиции, които хората могат да имат на вируса по време на живота си. Имунитетът от ваксинация е по-надежден, тъй като на хората се дава стандартна доза по стандартен начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
9
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
До Обективно 98Явно е така! Аи както отбеляза накой по-долу - антителата на ваксинираните са по-добри от антителата на изкаралите вируса :))) И то ако въобще развият антитела от ваксините, щото самите производители дават 80-93% ефективност. А при месеца след като го изкарах, преболедувалите ефективността и наличието на антитела е 100%! 7 месеца след като го изкарах, все още имам много много антитела, в пъти повече от ваксинираните.
89
0
 
7
 
! Отговори
реалнафантазия преди 2 години
Един прилеп изяден от змия, която после от човека, нали така? :)
88
3
 
4
 
! Отговори
Папи преди 2 години
Аре *** сам да си избира с какви отрови да си скъсява живота а!? Че ако делегираш на друг да ти ги избира... ще се видиш в чудо - меко казано.
87
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** не бе, как! Само ваксините ни пазят! Нищо, че има толкова болни след ваксиниране! Тия нема да ги гледаме, ше мижим и ще си повтаряме, че ваксините ни пазят! Кво е това естествен имунитет? То не струва нищо, значи не е качествено! Пък виж, една ваксинка по нова неизпитана технология, аа? Това вече си е друга работа, фйешън, хайтек! Няма да се излагаме кат прoшляци с някъф безплатен естествен имунитет, я!
86
1
 
14
 
! Отговори
хахаха глупости преди 2 години
Нормално е безсимптомните да нямат антитела. За тях просто това не е болест. Каква болест ще е нещо, което няма симптоми?
85
0
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Според американския сенатор от щата Кентъки Rand Paul, който е опитен офталмолог и който наскоро е преболедувал ковид. ваксините са ефективни при 90 до 94, 5% процента от ваксинираните. При преболедувалите по естествен път коронавирус, постигнатия имунитет е ефективен при 99,9982 % от преболедувалите. Който разбрал, разбрал. Няма как нещо което наподобява истинското да е по-ефективно от истинското. Все едно някой футболист който прилича на Роналдо да е по-ефективен футболист от Роналдо.
84
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия не разбраха ли, че тука номера няма да мине? Така, както не сложихме маски на вън (и няма и да сложим, дори и да решат да ни глобяват), така няма и да ни промият мозъците с препарата си, който дори здравните организации не знаят ефикасен ли е или не. Иначе защо СЗО и ЕАЛ не обяват категорично, че тази е равностойна на другите ваксини? Защо казват, че е с временно разрешение, за колко време, какво става след като изтече това време? Как ни е дадена информация, като не ни е отговорено на т
83
1
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
С тази статия англичаните искат да оправдаят новата вирусна вълна при тях, дължаща се всъщност на не особено добрата им ваксина Астра.
82
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В началото на пандемията друго говореха професорите. Защо не се направи масова имунизация на най-бедните страни по света? Виждаме, че там хигиената е нулева и всеки път пламва някакъв нов щам.
81
3
 
4
 
! Отговори
ами преди 2 години
гения бай Шиле заяви че "който е преболедувал има ДОЖИВОТЕН ИМУНИТЕТ в някакви (май Т) клетки" (Неделята на NOVA (06.06.2021)
80
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само не разбирам защо трябва аз да плащам ваксините на желаещите. Който иска да се ваксинира, да си я купува сам, а не да му я плаща държавата с моите данъци. Егати олигархията.
79
0
 
13
 
! Отговори
Онзи преди 2 години
8 месеца след преболедуване, имам повече антитела от боц боц. Правете си сметката.
78
1
 
11
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Сами си противоречат. Нали ваксината също има за цел създаването на антитела, а ""не трябва да разчитате на антителата за предпазване от болестта..."!!! ПЪЛНИ Г.Л.У.П.ОС.ТИ!!!!
77
1
 
17
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Няма да има ваксинална наркомания, разберете!!!
76
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англия го доказа - ваксините не те пазят! Даже въпросът е дали точно ваксините не предизвикват тия мутации без край и дали не разболяват хората?
75
1
 
25
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
Ай стига с тия глупозти!!! Вие отричате имунната система на човека !!! Казаха ви го специалистите - антителата в кръвта изчезват, но не и имунитета срещу вируса, затото клетъчната памет в т-клетките остава ЗАВИНАГИ! Набийте си го в *** глави!!! А и вече няколко тежки случая в БГ на хора, изкарали вируса (някои без да знаят) и после ваксинирани - едвам с се възстановили, някои са пред развиване на авто-имунно заболяване (вкл. и мой познат). Ама никой не пише за това..
74
0
 
18
 
! Отговори
Ам' сига! преди 2 години
А ваксинирането в колкосрочен план предпазва?
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързат да поставят в зависимост от периодично ваксиниране възможно повече "пациенти" докато не е лъснала истината.
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 77Вече са по 11 000 дневно - толкова за "world beating coronavirus response" и "world beating vaccine roll-out"
71
1
 
9
 
! Отговори
Sfd преди 2 години
Ако ни задължат да се щамповаме ди отивам на село и си ставам овчар ще си гледам животни, че си бачкам нивята и там ако дойдат вече да ме тормоЗят се зачаткваме до смерт и това е