Кой е виновен, за да останем отново извън Шенген?

Откраднати ли са пари от охраната на границата?
68
Кой е виновен, за да останем отново извън Шенген?
Снимка: БГНЕС

Очаква се окончателното решение дали България ще стане член на Шенген или присъединяването на страната ще бъде отложено.

"Най-вероятно следващата есен ще бъдем приети в Шенген, има причини за това, което се случва. Ние гордо заявяваме, че сме изпълнили всичко - модерните информационни системи са част от концепцията на ЕС за умна граница. Но досега сме минали проверките за ключалката на вратата само. Това е като да имаш умна къща, да сложиш умна ключалка, а прозорците ти да са отворени и да влиза, който иска", даде пример експертът по сигурност Николай Радулов в студиото на "България сутрин" на Bulgaria oN AIR.

Той е убеден, че зелена светлина за Шенген ще имаме, когато докажем, че границата не е пропусклива, или поне да пропуска по-малко мигранти.

"Границата ни трябва да предпази от хора с нередовни документи, контрабандисти, тя в момента не гарантира невлизането на неидентифицирани хора в ЕС. И Австрия, и Нидерландия си патят от мигранти и е естествено тяхното негодувание", коментира бившият главен секретар на МВР.  Но добави, че все пак двете страни биха могли да направят отстъпка, както при влизането ни в ЕС.

Пред Bulgaria ON AIR бившият вътрешен министър Емануил Йорданов посочи коя е основната причина за отпора срещу членството ни в Шенген.

"Когато ЕС в цялост признава, че сме изпълнили техническите критерии, а две страни са против, това означава зле свършена работа от страна на политиците. Ние имаме ситуация, при която българският Меси преди 10 г. каза, че всичко е извършено и трябва да се измаже една постройка на "Капитан Андреево". Нямат необходимия контакт с колегите си от другите държави, поради това има проблем. Когато говоря за вина на политиците - нямам предвид това, което се върши в България, а това във външнополитически план. От Нидерландия не са дошли, защото очевидно контактът някъде е скъсан", заяви Йорданов.

Убеден е, че политическата ситуация в страната също допринася за колебанията за приемането ни в Шенгенското пространство. А Николай Радулов допълни, че голяма част от средствата от ЕС, дадени за укрепване на границата, са били откраднати.

"Трябва да се поработи по обезпечаване на границата - повече от половин милиард лв. са дадени за укрепване на границата, поне 300-400 млн. лв. И половината от тези пари са отишли в нечии джобове. Корупцията не позволява да се укрепи границата", убеден е експертът по национална и международна сигурност.

Той подкрепи употребата на оръжие от страна на българските гранични полицаи, когато патрулираща двойка бъде атакувана от 50-60 мигранти.

Гостите не изключиха акциите на МВР от последните дни да са свързани с упреците към страната ни за несправяне с престъпността и корупцията. А очакванията им са за сериозни резултати след гръмко обявените полицейски мероприятия.

"Възможно е това да е свързано със заявлението, че организираната престъпност е силна и корупцията действа в България. Може с тази акция да се демонстрира преди днешното заседание, че се взимат мащабни мерки. Но досега заловените са с малко марихуана, а "бялото" предполага кокаин и хероин. Интересно е да видим дали в Студентски град ще има нещо, защото се знае, че това е голямо депо за наркотици", заяви Радулов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Шенген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Много ясно-Борисов даде пари на Симеонов за Плетена Ограда-за сравнение вижте Гръцката каква е тогава говорете,оня млъкна за 4 години ,ожени се това лято и всичко е наред.Така че мълчете и вие.
47
1
 
1
 
! Отговори
МНООГО ЯСНО преди 1 година
РАДЕВ С ЮМРУЧЕТО И НЕГОВИТЕ ИЗМАМНИ ШАРЛАТАНИ!
46
0
 
0
 
! Отговори
Аз съм #3 преди 1 година
Не може ли аз да поема вината че не сме влезли в Шенген и че не сме нито "Демократична" нито "Правова" държава
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой извън България.
44
3
 
4
 
! Отговори
Виновни са ГЕРБ преди 1 година
ГЕРБ е виновен за всичко в страната. Сега усещаме последствията от тяхното дълго годишно унищожаване на България.
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кажете сега, трябва ли да се пази границата или не трябва, че нещо се обърках. Като не я пазим - що не я пазим, като някой си позволи да стреля, що стреля. Явно емигрантите трябва да се ловят с нежни ласки, да се слагат в топ хотели и да се обгрижват завинаги. Не съм изчела статията, но причината да сме извън Шенген е ПОЛИТИЧЕСКА! Ни повече, ни по-малко. Северните страни отказват да поемат отговорност за защитата на външните граници и смятат че емигрантите са си проблеми на южните страни.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Назе на село тва ни интересува колкото ланшната мъгла .
41
6
 
3
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Виновникът е фактът ,че България се управлява от крадливите и лъжливи комунисти вече 45+33 години. Но се вижда краят. Той ще настъпи след победата на Украйна и последвалия разпад на Русия.
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Двеста хиляди данъкоплатци по-малко за две години, добре ли е? Благодарение на ГЕРБ.
39
6
 
4
 
! Отговори
123 преди 1 година
Вън от сатанинския ЕС.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ и ДПС, от тях идва корупцията в България и от тях не чакайте съдебна реформа.
37
1
 
8
 
! Отговори
Турист: преди 1 година
Виновни НЯМА, има само долни крадци!!!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз не бих пуснала Бг в Шенген...то сега куп нелегални мигранти и стоки минават транзитно през нас и пълнят Европа...а уж имаме граничен контрол ...а без него ще е страшно... Корупция огромна,пътища и манталитет -селски
35
2
 
7
 
! Отговори
БОКО от БАНКИ преди 1 година
ОСТАНА ЕДНА СТЕНА ДА ИЗМАЖЕМ, И СМЕ ГОТОВИ ...
34
0
 
11
 
! Отговори
Диоген преди 1 година
Всичко е заради стоките, идващи от Азия! Нидерландия е уплашена,че вместо в тяхното пристанище Ротердам, контейнерите към Европа ще влизат през гръцките портове.Без България в Шенген мтоваропотока ще бъде усложнен от митнически процедури на Кулата, на Видин,а и в Румъния.Ако сме в Шенген всички пречки ще отпаднат и през нас ще е най-евтиния път.Затова е цирка на Нидерландия.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз мога да разправям както си искам, че нещо било откраднато, но експерта по сигурност Николай Радулов може да ходи да разправя тези неща единствено с чанта с документи доказващи кражбите и да ги показва на камерите.
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По цял ден ни хвърлят прах в очите, че проблема бил само и единствено в границата
31
2
 
8
 
! Отговори
Гладен преди 1 година
Бойко Борисов!
30
2
 
7
 
! Отговори
Гладен преди 1 година
Бойко Борисов!
29
3
 
6
 
! Отговори
Радев,Борисов и преди 1 година
Служебното правителство.