19 години от атаката в Кербала, отнела живота на петима български военни

България губи 13 военни в Ирак
47
19 години от атаката в Кербала, отнела живота на петима български военни
Снимка: Dnes.bg, архив

Навършват се 19 години от атаката с камион-бомба на база „Индия“ в град Кербала. При атаката загинаха петима български военни.

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е изпратил съболезнователен към близките на загиналите. В него Стоянов изразява уважението и преклонението си пред саможертвата на загиналите, предаде БНР.

Района на 61-а Стрямска механизирана бригада-Карлово военнослужещи ще поднесат венци и цветя пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм и ще бъде отслужена панихида.

Военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции на 27 и 28 декември ще почетат паметта на своите загинали колеги на панихиди в родните им места.

През 2003 година България участва в Ирак с военен контингент в рамките на четвъртата фаза на войната, насочена към стабилизиране и възстановяване след свалянето на диктатора Садам Хюсеин.

Като отговорници за район в град Кербала българският контингент е настанен в база „Индия“. През декември 2003 година обаче базата е атакувана. Камион-цистерна пробива загражденията на база „Индия“ и се взривява. Загиват петима военни. Над 20 са ранени.

Роднини на загиналите дълго време критикуват властите в България, че за първата си задгранична мисия за XXI век, българските военни са били изпратени със старо, неподходящо, дори липсващо въоръжение и техника.

Разсекретен преди 8 години доклад отчита слабости по укрепителното съоръжение на базата, слабости в координацията с командването – тогава оглавявано то Полша. Докладът не посочва виновни за атентата.

До края на военното участие в Ирак България губи 13 военни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още по темата: ИракКербала
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че се отива за пари. Но няма какво да злобеете по адрес на загиналите. Това показва колко ви е акъла, явно е твърде малко или въобще липсва. А тези ,които се бяха завърнали от такива мисии се бяха помислили за невероятни герои, не можеше да се говори тях. Така че и на тях акъла им беше колкото и вашия. Весели празници!
38
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
До 43 "После нещата се объркаха. " - ц. Объркал се е баща ти 9 месеца преди да се родиш.
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ирак не беше натовска мисия. И голямата част от народа му се радваше да посрещне коалиционните сили. После нещата се объркаха. Първо те се хванаха за гушите да оправят стари сметки и кой да води хорото. Целта беше да изградят някаква що годе държава обратно на политическата и икономическа карта на света. Ние участвахме за да подпечатаме членството в отбора на Запада. Момчетата се заеха да свършат една трудна и опасна работа. Поклон!
36
0
 
5
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Какво правихме в Ирак? Каква работа имаме в Украйна?Пасито,Киро,Аснчо ЧНГ и ДГД.
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези 19 живота лежат на съвестта на такива демони като Соломон Паси и Иван Костов! Какво правят българи там? Някой ще каже ние сме НАТО,но да питам нато частна организация на Америка ли е,да защитава чичо Сам? Нато нали е отбранителен съюз!!! Нищо де,това е урок и дано българите кандидатстващи за БА да го осъзнаят това! Ние не защитаваме нашата България ,а интересите на САЩ!
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те какво очакваха? Да ги галят по главиците ли?
33
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Контингентът се сформираше на доброволен принцип и мотивацията за участие беше пари.
32
2
 
3
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
5 отпадъка по-малко! Къде е усмивката за добрата новина?Иначе за пари били отишли да убиват. Ами да се бяха хванали склададжии, плочкаджии и т.н. Плочкаджиите бая пара правят. Е не си клатат кайсиите по цял ден, да дремят по караулите, ама и никой не ги гърми.
31
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 година
За бога хора, защо толкова злост и обиди?Един от съучениците ми пострада от срива и после беше 8 месеца във ВМАА защо отиде? Както всички нас да изкара някоя пара за семейството си
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майка си ли търсят в Авган? Това е съдбата на наемниците.
29
1
 
7
 
! Отговори
Ядосан преди 1 година
Отиваш с оръжие в ръка за да избиваш деца, жени и мъже в тяхната си държава! И ние ги почитаме?! Ама те са си били наемни убийци - нищо повече! Убийци за пари!
28
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 1 година
Снощи бяхме на ресторант с жена ми ! Срещнахме познато семейство ,синът се похвалиха завършил 2021 нац.сигурност , борба срещу тероризма и ,,военен" експерт по нещу си ! Синът говореше със самочувствие,със заучени фрази и клишета ,и демонстрираше големи ,,познания" Книжен плъх,нищо повече ,балон с хелий който си мисли че ще покори небето ! Лошото е ,че утре някой от тях ще станат началници и ще зависи съдбата и живота на хора !
27
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 1 година
Ние сме били част от натовския окупационен корпус в Ирак ! Нормално е да ни гърмят ! Въпроса е какво е правило командването ? И как камиона бомба с шофьор камикадзе е успял да влезе в базата ? Дебелогъзите ни Бг генерали къде са гледали ?
26
0
 
9
 
! Отговори
SS преди 1 година
Какво търсехме в Ирак ? И кой понесе отговорност за некадърното командване ?
25
1
 
11
 
! Отговори
Ъ преди 1 година
Напразно загинаха нашите момчета
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък очаквах да видя снимка на Плевнелиев в църква на този ден! Ама че съм и аз ...
23
1
 
18
 
! Отговори
огромен скандал в НА преди 1 година
"Без участието в Ирак нямаше да ни приемат в НАТО".Да.Без да докажеш,че си агне, няма вълците да те вземат.НАТО никъде не са направили добро.Току-що четох материал как, панически бягайки от Афганистан, американци и др. натовци са оставили на талибанитеповече от 1300 прибора с набори за биометрични данни на всички, служили за тях- натовци и местни.Устройствата били много достъпни за използване,Резултат - отмъщението на "доволните от демокр. ценности" афганистанци по цял свят-ликвидация на хора.
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали от НАТО въобще си спомнят за тези хора!? Те защитаваха техните интереси, така ,че не виждам смисъл ние въобще да ги помним ! Те са били там за да си изкарат пари за себе си и по никакъв начин не са правили нищо за България!
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наемник е по-отвратително и от предател.
20
2
 
13
 
! Отговори
ХанкоБрат преди 1 година
Да се наградят посмъртно с орден "За вярна служба под чалмата"!)