По-удобни връзки между влаковете в новия график на БДЖ

Обемът на превозите се запазва
15
По-удобни връзки между влаковете в новия график на БДЖ
Снимка: БГНЕС

Влиза в сила новият график за движение на влаковете на „БДЖ - Пътнически превози“. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, а за подобряване на обслужването са осигурени удобни връзки между влаковете с възможности за пътуване между повече населени места, посочват от компанията.
През следващата година ще се запази обемът на превозите, заложен в сключения договор с държавата за извършване на обществени превозни услуги.

Превозът на пътници ще се извършва с общо 565 влака, от които: 89 бързи влака (8 от тях ще се движат само през летния сезон), 128 пътнически влака и 348 крайградски пътнически влака, някои от които ще се движат само в определени дни от седмицата или определени периоди от годината.

С новото разписание е осигурен нов директен бърз влак от Свиленград за София, който ще тръгва в 05:45 ч. и ще даде възможност на населението за по удобно пътуване до столицата и обратно в рамките на деня, без да се налага прекачване в гарите.

Първият влак по теснолинейката ще заминава с един час по-късно, с което се предоставя по удобна връзка с нощния влак от Бургас за София. По този начин се създава възможност на жителите от Югоизточна България да се възползват от по-ранно пристигане в курортите в Родопите, Рила и от подножието на Пирин за почивка и туризъм.
През следващия летен сезон отново е планирано да се движат нощни влакове между София и Бургас през Подбалканската железопътна линия, както и между Горна Оряховица и Бургас с директни вагони от София с връзки в Мездра и Горна Оряховица за пътуващите от Видин, Враца и Русе за Бургас и в обратното направление.

Освен това е предвиден и нов сезонен дневен влак по маршрута София - Карлово - Бургас и обратно, като по този начин ще бъде създадена още една възможност за пътуване по най-натоварената и търсена лятна дестинация.
С новия график е предвидено движението и на 8 международни бързи влака. Запазва се всекидневното движение на влаковете между България и Турция с нощния влак по маршрут София - Халкали - София, както и директните вагони между Букурещ и Халкали в летния период, влаковете между България и Румъния чрез международната връзка по направлението София - Букурещ със сутрешния влак София - Варна с директни вагони за Русе и следобедния влак Русе - София с връзка в гара Русе за и от Букурещ.

През летния период ще се запази движението на директни вагони по направлението София - Горна Оряховица - Букурещ - Горна Оряховица - София и Варна - Горна Оряховица - Букурещ - Горна Оряховица - Варна.

Другата възможност за международна връзка между България и Румъния е по направлението София - Крайова, която се осъществява в гара Видин със сутрешния влак София - Видин и обедния Видин - София.

При разработването на новото разписание, транспортната схема и периодите на движение на влаковете са съобразени в максимална степен с обемите и структурата на превозите, както и с техническите възможности и капацитета на подвижния състав и железопътната инфраструктура.

В графика са взети предвид и планираните по-мащабни ремонти по железопътната инфраструктура, с оглед при тяхното стартиране, корекциите в маршрутите и разписанията на влаковете да бъдат минимални.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: влакБДЖразписание
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
БДЖ пътник преди 2 месеца
Никаква промяна няма, дори липсват влакове...
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една от пътничките, ега ти, ме пита дали ме дразни мръсотията, а аз я попитах : "Вас, наистина ли не ви дразни? Ами да! Тя пътуваше безплатно на 80 години!
11
0
 
2
 
! Отговори
Срам преди 2 месеца
Ако може чакалнята на София да бъде освободена от просяците? Все пак пътниците, които изчакват влаковете, трябва някъде да седнат!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако може седалките на влака Русе - София - Русе да не са оповръщани и толкова мръсни, сякаш *** возят ще могат да си заслужат ега ти заплащането!!! Безобразна българска мръсотия! Има толкова роми на хранилка без капка работа. Могат да свършат това! Обаче всички нехаят!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По влак на БДЖ пращаш прясна ракия и пристига отлежала :-))
8
0
 
1
 
! Отговори
Хемус преди 2 месеца
За тези влакове останаха ли локомотиви да дърппат,които не са се запалили или да са отишли курбан по прелезите
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никакви по- удобни връзки няма. Остават старите влакове с промяна в разписанието около 5-6 минути. От години по най- оживената линия в Северна Бг- София- Варна няма влак в час пик между 16:30 часа и 21:55 часа.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нов ХХХ, със старите ХХХ
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече го изпуснахме!
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако поискате да оправите влаковете, по-добре се поучете от руските. Аз в български влак се не качвам вече, откак вратата на смрадливата тоалетна засече и не се отвори, докато не я изритах с всичка сила с маратонката. Добре, че не бях със сандали.
3
1
 
8
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 месеца
Бърэия влак дето беше пътувал 20 се часа прэ България, движение ли е? Японците бяха в шок, чудеха се, дали България не е по-голяма от Китай
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ток и студена вода неизчерпаем източник автономен!
1
3
 
8
 
! Отговори
Все тая... преди 2 месеца
Евроромите още ли не са изнесли остатъка от БДЖ на вторични... КолкУ жилязУ има да влачат,баце!