В Сливен скочиха срещу рекордното увеличение на водата

Предложенията били направени без обществени обсъждания
2 яну 2024 10:06, Анисия Иванова
52

В Сливен за пореден път инициираха подписка срещу поскъпването на водата. Областта е сред шестте водоснабдителни дружества в страната, за които се планира увеличение на цената с над 20 на сто спрямо действащите цени.

"Тази подписка беше втора за изминалата година. През февруари ВиК операторът в Сливен направи предложение за повишаване на цената на водата от 2,38 лв. за кубичен метър на 3,50 лв. Тогава, заедно с г-н Жоро Малев, който е известен общественик в града, инициирахме подписка. Събрахме около 2000 подписа, изпратихме становище до омбудсмана и до председателя на КЕВР. Омбудсманът реагира в наша подкрепа. Успяхме да ограничим увеличението само с 38 стотинки", коментира в студиото но "България сутрин" Пепа Генчева, която е част от Общинския съвет в Сливен и един от хората, които застават зад инициативния комитет срещу увеличението на цената на водата.

През ноември обаче ВиК операторът отново е направил предложение за повишаване на цената на водата с близо 41%, като реакцията също е подписка, но този път с изпратено писмо и до министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, стана ясно от думите на Генчева.

"До момента нямаме отговор. Въз основа на становището, което изпратихме до КЕВР, се предизвика проверка по няколко показателя на ВиК оператора. На закрито заседание на 22 декември жителите на града бяха "зарадвани" с новата цена на водата, която от 1 януари е факт и е 3,90 лв. за кубичен метър", заяви още инициаторът на подписката.

Пред Bulgaria ON AIR Генчева посочи, че усилията за намаляване на цената няма да спрат, въпреки вдигането ѝ.

"Няма да позволим да наложат тази цена. Настроенията на гражданите в Сливен са за организиране на протести пред ВиК Сливен. Гаранции никой за нищо не е получавал от ВиК-Сливен. Притеснително е, че и двете предложения, които се направиха миналата година, бяха без обществени обсъждания, без консултация с граждани относно качеството на водата. Всичко става при информационно затъмнение. Общите загуби на ВиК оператора в града са над рамките на над 80%", уточни тя.

Генчева подчерта, че пречиствателната станция в Сливен се строи от 30 години. "Водата е с лошо качество", добави тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: СливенводаВиКBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Гневен преди 3 месеца
Ще окупираме ВиК Сливен и тогава директора на ВиК да му мисли,а също и кмета,който бездейства с власт.
30
3
 
1
 
! Отговори
Последно преди 3 месеца
Водата не е за пиене, а за миене!
29
0
 
6
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
Защо скачате и протестирате сега пратили до омбудсмана,все едно от умрял писмо да чакаш това са фасадни институции,докато не стане както през 2013 с тока и оставка на правителството нещата няма да се оправят,а и какво очаквате всички всеки път като вдигнат основна заплата и пенсии следват тия увеличения на всичко всеки иска повече вместо по площадите и къщите за гости по празниците да бяхте пред триъгълника на властта защото оттам идва всичко.
28
0
 
10
 
! Отговори
Що само в Сливен преди 3 месеца
Всички трябва да скочим
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ккво е "инициираха"? На кой език е?
26
0
 
1
 
! Отговори
Шурти, шурти преди 3 месеца
До Анонимен 15.....Мозък на талази! особено за човек, който съдейки по думите му НИКОГА не се е занимавал със земеделие, ама иначе тръгнал акъл да дава!
25
1
 
11
 
! Отговори
Hyu Tze преди 3 месеца
Поскъпването било съобръзено с инфлацията-и бааам- 40% отгоре. Моожеее. Но като вдигат пенсии и заплати с 10-11% се започват едни преговори, тристранни комисии, обсъждания.....
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво да кажат във Видин, най-бедния регион в целия ЕС? Там също има увеличение на водата, а хората са оставени на оцеляване. Едва свързват двата края.
23
10
 
5
 
! Отговори
Мария-Антоанета преди 3 месеца
Като ви е скъпа водата пийте ракия!
22
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аааа, това не е вярно, българския народ е доволен и щастлив от съдбата си. Яде, пие и гърми на поразия, товаа е пълно щастие. А за къпак на всичко си заслужава Бойко и Киро Истината.
21
2
 
3
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 3 месеца
ппpackия тpoл не драска под такива статии
20
2
 
25
 
! Отговори
Некъф преди 3 месеца
В Търговище цената на водата е 5лв. и искат още да я увеличават. Поредните пиявици наред с банки, мобилни оператори, съдебни изпълнители, политици и т.н.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И, как скочиха?
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
16так, не се мъчи да разсъждаваш, за такива, като теб е противопоказно. Как ще ви се опъне данък за "собствено производство" само стой и гледай. А, сега, бегом да пиеш една вода от скъпата.
17
1
 
9
 
! Отговори
Кирчу и асанка преди 3 месеца
Продължаваме промяната
16
1
 
21
 
! Отговори
Сифилиско преди 3 месеца
При 80% загуби по мрежата, не знам дори какво да коментирам.
15
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бе, айде, бе, искат да поливат домати и зарзавати за без пари. Свърши тая. Българинът всичко иска, но да не плаща за него. Насял декар с всякакви тъпни, вода шурти, сега ще плащате
14
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
80% били загубите ам да си оправят тръбите и да накарат колумбийците от махалата да плащат вода защото те масово си я берат
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали дойде промяната вече? Какво се оплаквате? Като ви е скъпа водата, пийте вино и бира
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Факт-Обаче там храната е по евтина а заплатите тройни...